enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:11 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “Bu yeni yerleşke, geçmişin tecrübesiyle geleceğin ufkunu birleştirecektir”
22:58 TBMM Başkanı Kurtulmuş, Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu’nun 10. toplantısında konuştu
09:50 Türkiye’deki sinema salonlarında bu hafta korku ve gerilimden komediye, aksiyondan animasyona 9 film vizyona girecek.
07:58 Tarihi ve kültürel bir mirasın peşinde: Türk-İslam Arkeolojisi
07:33 Türkiye’nin demokrasi performansı, uluslararası endekslerde belirgin bir gerileme sergiledi…
07:25 Son Düzlük ve PYD/YPG/SDG Üzerinden Ayak Oyunları
07:25 İsrail’in Bölgeyle Savaşı Amerika’nın Çıkarına mı?
07:18 İletişim Başkanı Duran: “İsrail’in Gazze’de başlattığı yeni saldırı dalgası soykırım suçlarının kanlı bir aşamasıdır”
07:17 Rusya’da en yüksek maaş alan sektörler açıklandı
07:03 Alışılmış Ezber Döngüsü
07:02 Rusya’da enflasyonu düşürme çabaları sonuç veriyor
22:55 Türkiye Macaristan Ekonomik ve Ticaret Toplantısı İstanbul’da Gerçekleşti
21:55 Yeni Anayasa ve Aleviler paneli Ankara’da yapıldı
21:16 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan Gölcük Otobüs Terminalinin tanıtımı yapıldı…
16:00 Krediler Tükeniyor!
15:27 UEFA Şampiyonlar Ligi’nde 2025-26 sezonu bugün lig aşamasının ilk hafta maçlarıyla başlayacak…
07:42 Tarihle Mayalanan Şehir Afyonkarahisar’da 7. Uluslararası Gastro Afyon Turizm ve Lezzet Festivali 19 Eylül’de Başlıyor
07:08 Eğitim-İş raporuna göre şehir dışında okuyan öğrencilerin aylık giderleri 50 bin TL’yi, üniversiteye başlarken yapılan ilk masraflar ise 100 bin TL’yi geçti.
03:27 Türkiye’nin yerli ve milli gururu T10F Togg, ön satış öncesi deneyim merkezlerinde ziyarete açıldı…
03:12 CHP’nin 38. Olağan Kurultayı ile 6 Nisan 2025’teki 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptaline ilişkin dava, 24 Ekim Cuma gününe ertelendi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Tıp dergilerinden nükleer silahsızlanma

Tıp dergilerinden nükleer silahsızlanma
04.08.2023
A+
A-

Tüm dünyadan yüzden fazla tıp dergisi, nükleer silahsızlanma sonuçlarında bulunan ortak bir makale yayınladı.

TÜHA / TÜRKUAZ Europe İnternational News Agency

TÜHA Haber’in Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’n Dw - Deutsche Welle Logo Alt - 1172x428 PNG Download - PNGkitDW, AFP kaynaklı haberine göre, Gruplar British Medical Journal, Lancet, JAMA, New England Journal of Medicine gibi prestijli tıp dergilerinin bulunduğu yüzden fazla tıp dergisi, Ağustos sayılarında ortak bir makale yayınlıyor.

Dünyada nükleer felaket tehlikesinin “Büyük olduğu ve artmaya da devam ettiği” belirtilen belirtilere devletlere nükleer silahları yok etme denetimlerinde bulunularak, “Nükleer silahlara sahip ülkeler, onları bizi yok etmeden nükleer cephaneliklerini yok etme” ifadelerini barındırıyor.

Fransa'nın 1971'de Mururoa mercan Adasında yaptığı nükleer denemenin ardından patlamanın saklandığı bulut
[Fransa’nın 1971’de Mururoa mercan Adasında yaptığı nükleer denemenin ardından patlamanın saklandığı bulut]

Sınırlı bir nükleer savaş bile milyonlarca alabilir

Makalede nükleer silah kullanılması, “İnsanlık açısından felaket” olacağı belirtildi. Dünyada bulunan 13 bin nükleer silahtan sadece 250’sinin kullandığı “sınırlı” bir nükleer savaş dahi 120 milyon insanın ölümüne neden olacağı ve bunun ayrıca küresel iklimin göçü bozup nükleer kirliliğe yol boyunca yaklaşık 2 milyar kişinin hayatını kaybetmesinin neden olacağı gaza da yer aldı.

Makale The British Medical Journal Genel Yayın Direktörü Kamran Abbasi, International Nursing Review Genel Yayın Direktörü Parveen Ali, Medical Journal of Australia Genel Yayın Direktörü Virginia Barbour, JAMA Genel Yayın Direktörü Kirsten Bibbins-Domingo, Dutch Journal of Medicine Genel Yayın Direktörü Marcel Olde Rickert, The Lancet Genel Yayın Yönetmeni Richard Horton gibi 18 yöneticinin imzasını taşıyor.

Dünya Tıp Editörleri Birliği’nden Chris Zielinski, yayınlanan ortak makaleyi “olağanüstü bir gelişme” olarak nitelendirdi. Söz konusu tıp dergilerinin rekabet halinde olduğunu ve özel içerikler için birbirleriyle mücadele ettiklerine dikkat çeken Zielinski buna benzer bir ortak içinde buluşulabilmiş olduğunu vurgulayarak, “Tüm bu önde gelen dergilerin mevcut nükleer krizin aşırı önemini vurgulayan başyazıyı yayınlama konusunda anlaştı” dedi.

“Nükleer savaş tehdidi ciddiye alınmalı”

Makalenin yazarlarından Nükleer Savaşın Önlenmesi İçin Hekimler örgütü eski başkanı Ira Helfand, “Nükleer savaş ihtimalinin gerçek olduğu üstün derecede tehlikeli bir anla karşı karşıyayız” diye konuştu.

Helfand, eski Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev’in Ukrayna’nın Rus topraklarına karşı saldırı başlatması halinde nükleer silah kullanma tehdidinde bulunmasını hatırlattı.

Helfand “Bu tehditlerin gerçek mi olduğunu yoksa insanları korkutmak için mi ortaya çıktığını bilmek ama ben onları çok ciddiye alacaklarını” dedi. Japonya’nın da Kuzey Kore’nin ulusal güvenliğine “daha önce hiç olmayacağı kadar” tehdidi oluşturduğunu açık hatırlattı.

Gazeteci* Tuba Nur TÜRKELİ

***

Yazar hakkında

4.08.1989 yılında Almanya’nın başkenti Berlin kentinde dünyaya geldi. Liseye kadar Almanya’da okudu. 2009-2013 yılları arasında Lisans eğitimini Kocaeli Üniversitesi’nin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde Uluslararası İlişkiler bölümünde gerçekleştirdi.

2014-2017 yılları arasında Yüksek Lisans eğitimini Almanya’nın Nürnberg kentinde Friedrich-Alexander-Üniversitesi’nin Beşeri/Sosyal Bilimler ve Teoloji Fakültesi’nde uzmanlık alanı olarak Siyaset Bilimini seçtiği Ortadoğu Çalışmaları bölümünde tamamladı.

Çeşitli kuruluşlarda mesleğiyle ilgili staj ve çalışma imkanı buldu. NSU terör örgütüyle ilgili yaptığı, haber ve araştırmaları birçok medyada yer aldı.

Bir dönem T.C Berlin Büyükelçiliği’nde de staj yaptı. Anadil seviyesinde Almanca ve iyi derecede İngilizce biliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.