enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:48 Bakan Uraloğlu: “Taşınabilir Elektronik Cihazlarla İlgili Uluslararası Kurallara Titizlikle Uyulması Gerekiyor”
23:35 Bakan Yerlikaya Suriye İçişleri Bakanı Hattab ile görüştü
23:24 Bakanlıktan, otel yangınıyla ilgili eski İş Başmüfettişi hakkında soruşturma izni
23:19 Devlet Bahçeli: Türkiye terör musibetinden kalıcı olarak kurtulacaktır
23:14 Milli İstihbarat Akademisi, İsrail ile İran arasındaki savaşı raporlaştırdı
23:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü
07:53 Trump’ın konuşlandırma emrinin ardından… Amerikan nükleer denizaltıları hakkında ne biliyoruz?
07:46 Yorum: Paşinyan’ın son açıklamaları ışığında gerçek Ermenistan ve Anayasa Değişikliği
07:46 Azerbaycan-Suriye Enerji Koridoru
07:39 Gazze ateşkesi: ‘Kapsamlı anlaşma’ konuşmaları, durgunlaşan müzakereleri harekete geçirebilir mi?
07:27 İzmir’de, su tüketiminin yoğun olduğu bölgelerde 6 Ağustos’tan itibaren 6 saatlik su kesintisi kesinti yapılacak…
07:26 Eskişehir’deki orman yangınında şehit olan AKUT gönüllüsü Tekin Enes Sarıyıldız’ın mezun olduğu okuldan alamadığı diploması, ailesine teslim edildi
07:17 Bakan Kurum: “Yangın bölgelerinde bu ay içinde hak sahipliği çalışmaları biten Bilecik ve İzmir’de konutların temellerini atacağız”
07:17 Türkiye’de son günlerde yaşanan orman yangınlarıyla mücadeleye destek vermek isteyen vatandaşlar, CİMER’e başvurdu
06:56 İskoçya Başbakanı Gazze’deki durumu “soykırım” olarak nitelendirdi
10:09 Nevşehir Kültür Yolu Festivali dokuz gün boyunca kültür, sanat ve tarih dolu etkinliklerle adeta bir açık hava sahnesine dönüşüyor
08:37 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda projelerin ayrıntılarını açıkladı
08:02 Orman Genel Müdürlüğü (OGM), “Yangın yönetim uçağı OTAĞ’ı 2025’te 246 saat uçarak 206 orman yangınını haritaladı”
07:33 Belirsizlikler Çağında BRICS+ ve Yeni Küresel Düzen
07:23 Analist Tuğçe TECİMER: “Barış Sürecinde Tarafsız Diplomasi Adımı: Abu Dabi Görüşmesi” 
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Tezkere sonrası “seçim güvenliği” endişesi

Tezkere sonrası “seçim güvenliği” endişesi
28.10.2021
A+
A-

ANKARA-TÜHA HABER / Irak-Suriye tezkeresinin 2 yıllığına uzatıltılması ve tezkerenin yabancı asker varlığına da olanak tanıması eleştirilere neden oluyor. Muhalefet, tezkerenin seçimlerde üstünlük için kullanılmasından endişeli.

Yurtta sulh, cihanda sulh(TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘DW‘den aktardığı Ankara’dan Hilal KÖYLÜ’nün haberine göre, Irak ve Suriye’ye asker gönderilmesine izin veren Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi’nin süresi önceki gün TBMM’de yapılan oylamayla iki yıl daha uzatıldı. Ancak tezkerenin ilk kez iki yıllığına uzatılmasının yanı sıra Türkiye’de yabancı askerler varlığına olanak tanıması Ankara’da soru işaretlerine neden oluyor. Muhalefet cephesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Haziran 2023’te yapılması planlanan seçimlere 20 ay kala seçimlerde üstünlük kazanmak için tezkereyi kullanmasından da endişe ediyor.

Tezkereye TBMM’deki oylamada “hayır” oyu veren CHP ile HDP’li vekiller, tezkerenin süresinin ilk kez iki yıllığına uzatılmasının “manidar” olduğu görüşünde. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, TBMM’deki görüşmeler sırasında yaptığı konuşmada iktidarın tezkerenin süresini neden iki yıl uzattığına dair açıklama yapamadığına dikkat çekmişti

Özel konuşmasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “Partisinde tek adam olabilir, yürütmede tek adam olabilir, bunun verdiği güçle gözü bir başka şekilde dönmüş bakıyor olabilir ama kimse Suriye’deki evlatlarımızı bir felakete sürükleyemez. Yaklaşmakta olan seçimde savaş ilanıyla belki seçimleri biraz daha öteye atmak için iç politikaya yönelik hedefle tasarlanmış bu oyunda iktidarın arkasında olacak değiliz” diye çıkışmıştı.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel

HDP ise iki yıllık tezkereyle meclisin 2023 sonuna kadar by-pass edildiğini iddia ediyor. HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, “Meclisin asker gönderme ve savaş yetkisinin iki yıl boyunca sarayın ipoteği altında tutulması da başlı başına sorumsuzluktur. Meclisin 2023 sonuna kadar by-pass edilmesidir. Tezkerenin iki yıl uzatılması TBMM’den hükümete açık çektir” açıklamasını yaptı.

AKP Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz da tezkerenin iki yıl uzatılmasının arkasında “seçim gerekçesi” aranmasının yanlış olduğunu belirterek eleştirilere “Tezkere, Türkiye’nin milli güvenliği açısından güçlü bir milli irade beyanıdır” şeklinde yanıt verdi.

“Erdoğan seçmenini domine etmek için kullanabilir”

Peki tezkerenin süresinin iki yıllığına uzatılması muhalefetin endişe ettiği gibi gerçekten hükümetin seçim planlarının bir parçası olabilir mi? Gazeteci Sedat Bozkurt; muhalefetin endişelerini yerinde buluyor.

Bozkurt, DW Türkçe’ye “Erdoğan seçim odaklı ve bütün algoritması seçim kazanmaya dönük bir lider. Muhalefet de bunu biliyor. Bir sonraki seçime katkı sağlamayacak adım atmayacağını pratikte ve teoride gördük, yaşadık” değerlendirmesini yapıyor.

AKP’nin tek başına iktidar olamadığı ve meclis çoğunluğunu kaybettiği 7 Haziran 2015 seçimlerine işaret eden Bozkurt, sonrasında meydana gelen bombalı saldırılar ve terör eylemleri yüzünden 1 Kasım 2015’te seçimlerin yenilendiğini hatırlatıyor.

Bozkurt, “2015’te iki seçim arasında ülke terörize oldu. İnsanlar güvenlik diye bir sorunla karşı karşıya kaldılar. Ve iktidar partisi AKP ekonomi ve işsizlik sorunlarını çözememiş de olsa oylarını artırdı. Bu, test edildi. Bir güvenlik meselesi ortaya çıktığında insanlar iktidar partisine kitlesel olarak oy veriyorlar. Şimdi muhalefetin tezkereyi seçime dönük bir aparat olarak görmesi de bundan. Seçim öncesi bir sınır ötesi operasyon yapıldığında Erdoğan bunu kendi seçmenini domine etmek için kullanacak” görüşünü aktarıyor.

Siyaset bilimci Prof. Dr. Murat Somer

Siyaset bilimci Prof. Dr. Murat Somer

“Uzun yetkiler seçim güvenliğini tehlikeye sokuyor”

Koç Üniversitesi’nden siyaset bilimci Prof. Dr. Murat Somer de iki yıllık tezkerenin seçim dönemini de kapsadığına ve Cumhurbaşkanı’nın bu dönemde askeri operasyon kararı alabileceğine işaret ediyor.

Somer, “Dolayısıyla Cumhurbaşkanı’na geniş ve uzun süreli yetkiler, seçim güvenliğini de doğrudan tehlikeye sokuyor. Çünkü seçimlerdeki olası adaylardan birine, yani bugünkü Cumhurbaşkanı’na seçimlerin iklimini doğrudan değiştirebilecek, potansiyel olarak seçimlerin yapılmasını zora sokabilecek ve kimseye sormadan kullanabileceği bir yetki veriliyor. ‘Bu olacak’ demiyorum ama yetkiyi verirseniz kullanılması da mümkün” diyor.

Kim bu yabancı güçler?

Tezkerede Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gerektiği taktirde sınır ötesi operasyon yapmasının önü açılırken yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’de bulunmasına da olanak tanıyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dünkü açıklamasında tezkeredeki bu hükmün ne anlama geldiğini sert eleştirirken MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye çıkışmıştı. Kılıçdaroğlu “Bahçeli’ye soruyorum. Bu yabancı askerler kim? Yabancı askerler Türkiye’ye konuşlanacak, sen de ‘gelsinler mi’ diyeceksin. Taliban mı gelecek, Yunanlılar mı, Amerikalılar mı?” ifadelerini kullanmıştı.

Dış politika uzmanı Aydın Sezer ise tezkeredeki yabancı asker meselesinin aslında yeni bir konu olmadığının, 2014’ten sonraki tüm tezkerelerde yer aldığını ifade ediyor.

Dış politika uzmanı Aydın Sezer

Dış politika uzmanı Aydın Sezer

Suriye’den yapılması muhtemel saldırılara karşı NATO bünyesinde Türkiye’ye patriotların ve patriotları kullanacak yabancı askerlerin konuşlandırılmasında tezkeredeki “yabancı asker” hükmünün hayata geçirildiğini hatırlatan Sezer, “O zaman makul bir gerekçe vardı. Çünkü patriotlar geldi. Ama sonraki süreçte bu ifadenin tezkerelerde korunması birçok soru işareti getirdi. Bunlardan bir tanesi Suriye Milli Ordusu olarak tanımladığımız eski ÖSO (Özgür Suriye Ordusu) yapısının Türkiye’yle olan yakın ilişkisi. Acaba ÖSO da ya da Suriye Milli Ordusu da yabancı askerler kapsamında mı?” diye soruyor.

Son dönemde Afgan askerlerinin Türkiye’de eğitilmesinin de gündeme geldiğini hatırlatan Aydın Sezer, “yabancı asker” hükmünün nasıl sıkıntılar doğurabileceğini şöyle anlatıyor:

“Tezkere çok geniş bir kapsama alanına sahip olduğu için bu yabancı askerler konusunda da odaklanılmamış olması, hedefin küçültülmemiş olması beraberinde doğal olarak soru işaretleri yaratıyor. Hükümetin elinde son derece esnek, son derece geniş ve istenildiği şekilde kullanılacak, belki de yarın Libya’dan gelecek kişilerin de bu kapsamda Türkiye’de barındırılmalarının önünü açacak bir tezkere var. Yani hukuki bir zemin hazırlamış durumda hükümet. Tezkereye göre dilediği her şeyi yapabilecek.”

[TÜHA Haber Ajansı, 28 Ekim 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.