enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:09 Amsterdam, Amsterdam olalı böyle bir gece yaşamadı: Cim bom tezahüratı Büyükelçimiz ile daha da gürleşti… 
00:12 Okullarda ara tatil dün başladı…
00:10 Türkiye’de 1 Nisan 2026’dan itibaren 5G teknolojisiyle, köklü değişikliklerin yaratması bekleniyor…
00:10 TBMM Başkanlığına, aralarında Özgür Özel’in de bulunduğu 12 milletvekili hakkında 18 dokunulmazlık dosyası sunuldu.
00:08 Plastik Su Şişesi Araştırmasının Sonuçları Açıklandı
00:06 Milli İstihbarat Akademisi, “Türkiye-Somali İlişkileri: Çok Boyutlu Bir Ortaklık Modeli” başlıklı rapor yayımladı…
00:05 Hollanda Parlamentosu’nun, Türkiye seçimleri için oy kullanan Türklere yasak getirme önerisine tepki…
00:05 Türkiye’de “sığınak” yönetmeliği güncellendi: Tüm yeni binalarda zorunlu olacak
00:04 TÜİK Açıkladı: Sanayii Sektöründe, en çok tüketilen enerji kaynağı elektrik
00:03 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, “İklim değişikliğiyle mücadelede, güney ve kuzey arasında bir köprü rolü üstlenmeye hazırız”
00:03 AK Parti’nin iktidara gelişlerinin 23. yıl dönümü dolayısıyla “#SizBunuOkurken” isimli kampanya
00:01 Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’ndan (TOKİ) dar gelirli vatandaşlar için 81 ilde 500 bin sosyal konut inşa edilecek…
00:01 Benzin ve dizel otomobil satışlarında düşüş sürüyor…
01:37 Kar lastiği olmayan araçlar, 15 Kasım’dan itibaren yola devam edemeyecek
01:05 Hız sınırı, 14 bin 590 kilometrelik devlet ve il yolunda çalışmalar tamam…
00:30 Ara tatil için son ders zili bugün çalacak
00:29 İletişim Başkanı Duran’dan CHP Genel Başkanı Özel’in açıklamalarına tepki
00:27 TOKİ’den dolandırıcılık uyarısı: Sahte sitelere itibar etmeyin
00:23 Kış mevsimi sert ve yağışlı geçecek…
00:15 Dünyanın ve Türkiye’nin en prestijli film festivallerinde TRT rüzgarı esecek
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Terörle mücadelede ANKA’nın rolü büyük

Terörle mücadelede ANKA’nın rolü büyük
28.10.2024
A+
A-

TUSAŞ’a gerçekleştirilen hain terör saldırısının ardından terör örgütü PKK’ya misliyle karşılık veriliyor. MİT ve TSK unsurları, Irak’ın ve Suriye’nin kuzeyinde teröristlere göz açtırmıyor. Operasyonlarda TUSAŞ’ın geliştirdiği insansız hava araçları ANKA’lar öne çıkıyor. Peki ANKA’lar hangi özellikleri taşıyor, nerelerde kullanılıyor?

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Türkiye’nin İnsansız Hava Aracını geliştirmek için imza 2004’te atıldı. Tasarım ve üretim çalışmaları 2007’de başladı. ANKA, 2010’da hangardan çıkıp ilk uçuşunu gerçekleştirdi. 2017’de envantere girdi.

Türkiye’nin ilk insansız hava aracı ANKA, geçen sürede kendi kategorisinde dünyanın en iyi operatif sistemlerinden biri haline geldi.

Türkiye Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), ANKA projesini, güvenlik güçlerinin keşif, gözetleme, hedef teşhis, tespit, tanımlama ve takip ihtiyaçlarını karşılamak üzere geliştirdi.

Yıllar içinde ANKA’lar, elektronik harp, deniz üstü harbi, hava-yer taarruz, istihbarat toplama gibi çoklu rol yetenekleri kazandı.

İhtiyaca göre modeller çeşitlendi

ANKA-A, ANKA-B, ANKA-S ve ANKA-I olmak üzere dört ayrı model geliştirildi.

2013 yılında SİHA olarak kabulü yapılan ANKA-A, ilk görev uçuşunu 2016’da gerçekleştirdi. ANKA-A’yı, milli kamera ve milli radar sistemi entegre edilen ANKA-B takip etti. ANKA-B, 2017’de SİHA özelliği kazandı. Eş zamanlı olarak geliştirilen ANKA-S ise TÜRKSAT 4B ile entegre edildi.
Böylece Türkiye’nin uydudan kontrol edilebilen ilk insansız hava aracı oldu. Bu üç modelin ardından, havadan elektronik istihbarat toplayabilen ANKA-I geliştirildi. TUSAŞ, 2018’de de kendi geliştirdiği yerli ve milli motoru ANKA’ya entegre etti.

Üretilen İHA ve SİHA’lar hava, kara ve deniz kuvvetleri komutanlıkları himayesinde birçok önemli görev üstlendi.

ANKA’lar askeri operasyonlarının yanı sıra afetlerle de etkin rol oynadı

Türk Silahlı Kuvvetleri ve MİT, sınır ötesi operasyonlarda ve terörle mücadelede kullandı. Emniyet ve jandarmanın operasyonlarında aktif bir rol oynadı. Yalnızca askeri operasyonlarda değil, yangın ve deprem gibi afetlerde de kullanıldı ve kullanılmaya devam ediliyor.

Geçen sürede onlarca ANKA üretilerek, savunma ve güvenlik envanterine dahil edildi. 2024 yıl sonu itibarıyla toplam üretim hedefi 140 olarak belirlendi. Tunus ile başlayan ihracat süreci, Kazakistan ve Malezya gibi dost ve kardeş ülkelerle devam etti.

TUSAŞ, ANKA’yı sürekli geliştiriyor

TUSAŞ, zaman içinde, İHA hedeflerini güncelledi. ANKA platformu kullanılarak yüksek faydalı yük taşıma kapasiteli AKSUNGUR geliştirildi. Kazanılan mühendislik bilgi birikimi, İnsansız Savaş Uçağı ANKA-3’e giden süreci hızlandırdı. ANKA-3, 28 Aralık 2023’te ilk uçuşunu icra etti. Uçuş, tamamen otonom olarak gerçekleşti ve iniş otomatik olarak yapıldı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.