enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:06 (UHA) Uluslararası Haber Ajansı Ankara Temsilcisi Gazeteci Veysel Kavrayan’dan Vali Aktaş’a Ziyaret
22:24 ‘İmamoğlu çıkar amaçlı suç örgütü’ davasında ‘salon düzeni’ krizi
22:11 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Ankara ile Bağdat ve Şam’ın, Kudüs ile Gazze’nin kaderi aynı ortak paydada birleşmektedir”
22:05 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Ankara ile Bağdat ve Şam’ın, Kudüs ile Gazze’nin kaderi aynı ortak paydada birleşmektedir”.
21:55 Bakan Gürlek, “2026’da Türkiye’nin yabancı ülkelerden adi suç ve terör suçları kapsamında kabul edilen iade talebi sayısı 76”
21:38 İletişim Başkanı Duran, “İsrail Lübnan’ın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü hedef almaktadır”
11:35 Şehit düşen tıbbiyelilerin anısına tarihi siperlerde toplandılar
11:29 Kadir Gecesi bugün idrak edilecek
10:00 Türkiye–Azerbaycan Akademik Toplantısı, Nahçıvan Öğretmenler Enstitüsü’nde Gerçekleştirildi…
14:49 Savaş 110 km uzakta ama Van’da haberler “masabaşı”
14:14 SAHA İstanbul Elektrik ve Elektronik Komitesi Mart Ayı Toplantısı
13:48 Irak’ta İstikrarın Sonu mu? ABD‑İsrail’in İran’a Saldırısının Yansımaları
12:57 Dışişleri Bakanı Fidan, “Savaşın tüm bölgeye yayıldığını endişeyle müşahede ediyoruz”
22:31 Bakan Uraloğlu: Ramazan Bayramında 19, 22 ve 23 Mart tarihlerinde 6 ek yüksek hızlı tren seferi düzenlenecek
22:07 Dışişleri Bakanı Fidan, “Netanyahu hükümeti Gazze’de ateşkes ihlallerini sürdürüyor”
21:01 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Zorlu: Türkiye, bugün içeride ve dışarıda hayal edilen şeyleri başarmaya, gerçeğe dönüştürmeye devam ediyor
20:11 Devlet Bahçeli’den tarihçi ve yazar İlber Ortaylı için taziye mesajı
10:04 Yurt genelinde sıcaklıklar artıyor
09:30 “Türkiye’nin gazı kesilebilir”
19:24 Türkiye–Azerbaycan İş Birliği ve Türk Dünyası üzerine ‘Yuvarlak Masa’ toplantısı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Terör üslerine ağır darbede ‘yerli ve milli’ imza

Terör üslerine ağır darbede ‘yerli ve milli’ imza
31.08.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Türkiye’nin yaklaşık 200 kilometre derinlikte icra ettiği operasyonun yankıları sürüyor. Çok hassas bir şekilde vurulan hedefler yerle bir olurken, örgütün ‘kale’ olarak gördüğü mağaralar da milli olarak üretilen nüfuz edici bombalarla imha edildi.

Sertaç Aksan
TRT Haber : Sertaç Aksan

Son dönemlerde düzenlediği nokta operasyonlarla terör örgütüne sınırın ötesinde de gün yüzü göstermeyen güvenlik güçleri, bu sefer bir anda 28 hedefi son derece başarılı bir operasyonla imha ederek, imkan ve kabiliyetlerini bir kez daha ortaya koydu.

Irak’ın yaklaşık 200 kilometre kadar derinine inen 20’den fazla uçak MİT ve TSK’nın daha önceden koordineli bir çalışmayla belirlediği hedeflere bombalar yağdırdı. Hava harekatı ile teröristlere ait barınak, sığınak ve mühimmat depoları, sözde karargah yerleri ile mağaralardan oluşan 28 hedef imha edildi.

Yerli ve milli mühimamtlar iş başında

Operasyonun büyük oranda yerli ve milli mühimmat kullanılarak tamamlandığının açıklanması gözleri bir kez daha savunma sanayiine çevirdi. Türkiye’nin halihazırda terör hedeflerine karşı kullanabileceği çok sayıda alternatifi var.

Ancak bu operasyonda özellikle çok zorlu alanların hedef alındığı ve ayrıca teröristlerin ‘kale’ olarak gördüğü bazı yerler ile mağaralara yönelik de harekat icra edildiği gerçeğinden yola çıkarak ülkemizin yerli ve milli imkanlarla ürettiği bombaların ve sistemlerin kullanıldığı söylemek mümkün.

Info Grafik: M. Furkan Terzi / TRT Haber

[Info Grafik: M. Furkan Terzi / TRT Haber]

Nüfuz edici bomba ile mağaranın en derininde bile rahat yok

Türkiye’nin bu harekatta kullanması en muhtemel ürünlerin başında Nüfuz Edici Bomba (NEB) geliyor.

TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) tarafından geliştirilen ve Makina ve Kimya Enstitüsü Kurumu (MKEK) tarafından seri üretimi gerçekleştirilen NEB sahip olduğu kabiliyetlerle adından söz ettiren mühimmatlardan biri.

Yer üstü ve yer altındaki hedeflere karşı kullanılmak üzere tasarlanan, ‘Ardışık Delici Harp Başlığı’ teknolojisine sahip, Türkiye’de geliştirilen ilk beton delici mühimmat olan NEB’in sahip olduğu teknoloji dikkate değer.

Ardışık Delici Harp Başlığı teknolojisi sayesinde düşük çarpma açılarında ve çarpma hızlarında dahi diğer ülkeler tarafından geliştirilen delici bombalara göre çok daha yüksek etkinlik sağlayan NEB, programlanabilir ateşleme zamanları ve farklı hedef tiplerine karşı kullanılabilme özelliğine sahip.

Ankara’nın elinde nüfuz edici bomba sınıfında kullanabileceği ABD yapımı BLU-109’un bulunduğunu da belirtelim ve işin ‘işaretleme’ kısmına da kısaca değinelim.

Türkiye'nin sahip olduğu milli bombalar vurdukları yerde kritik hasarlar bırakıyor.

[Türkiye’nin sahip olduğu milli bombalar vurdukları yerde kritik hasarlar bırakıyor.]

Sadece vuran değil işaretleyen sistemler de yerli ve milli

Bu tür harekatlarda mühimmatın başarısını perçinleyen en önemli etkenlerden biri onu hedefe gönderirken karşılaştığı bazı parametreler. Daha açık bir ifadeyle, siz hedefe dair işaretlemeyi ne kadar kusursuz yaparsanız, mühimmatınız da hedefi o denli isabetli bir şekilde yapabilir.

Sadece Irak’ın kuzeyine düzenlenen bu son operasyonda değil, terörle mücadele kapsamında icra edilen diğer harekatlarda da hem işaretleme hem de güdümleme konusunda yerli ve milli sistemler kritik görevler üstleniyor.

Lazer Güdüm Kiti, kanat altından bırakılan klasik bombaları nokta vuruşu yapan akıllı mühimmatlara dönüştürüyor.

[Lazer Güdüm Kiti, kanat altından bırakılan klasik bombaları nokta vuruşu yapan akıllı mühimmatlara dönüştürüyor.]

Burada da güdüm kitleri karşımıza çıkıyor… Ankara’nın bu alandaki kabiliyetleri son yıllarda düzenlenen nokta operasyonlarda kendini net bir şekilde gösterdi. TEBER, Lazer Güdüm Kiti, Hassas Güdüm Kiti, Lazer-Hassas Güdüm Kiti gibi seçenekler mühimmatın güdümlenmesi konusunda kullanılan milli alternatifler.

Bu alanda da yine ABD yapımı Paveway lazer güdüm kiti var. Kimi zaman Paveway görev alsa da harekatların büyük çoğunlukla yerli sistemlerle tamamlandığı biliniyor.

TEBER, LGK ve LHGK-84 için işaretlemede ise havada İHA’larda kullanılan CMX15D ve CATS gibi FLIR sistemleri, savaş uçaklarında kullanılan ASELPOD başta olmak üzere hedefleme podları, karada da saha unsurlarında kullanılan ENGEREK gibi sistemler önemli görevler üstleniyor.

[TÜHA Haber Ajansı, 31 Ağustos 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.