enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:42 Tarihle Mayalanan Şehir Afyonkarahisar’da 7. Uluslararası Gastro Afyon Turizm ve Lezzet Festivali 19 Eylül’de Başlıyor
07:08 Eğitim-İş raporuna göre şehir dışında okuyan öğrencilerin aylık giderleri 50 bin TL’yi, üniversiteye başlarken yapılan ilk masraflar ise 100 bin TL’yi geçti.
03:27 Türkiye’nin yerli ve milli gururu T10F Togg, ön satış öncesi deneyim merkezlerinde ziyarete açıldı…
03:12 CHP’nin 38. Olağan Kurultayı ile 6 Nisan 2025’teki 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptaline ilişkin dava, 24 Ekim Cuma gününe ertelendi
02:51 Bayrampaşa Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında 3 zanlı daha gözaltına alındı…
02:42 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail işgallerini genişletme çabasında
02:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakü’nün düşman işgalinden kurtuluşunu kutladı
22:58 2025 Avrupa Basketbol Şampiyonası (EuroBasket 2025) ikincisi A Milli Basketbol Takımı, Letonya’nın başkenti Riga’dan İstanbul’a döndü.
22:29 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Katar’da yoğun diplomasi trafiği
21:30 3. KONYA GASTROFEST Yüz Binleri Ağırladı; Başkan Altay Misafirlere Teşekkür Etti
07:56 İletişim Başkanı Duran: Türkiye, geleceğin enerjisini bugünden inşa ediyor
07:51 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş,”Şiddetle mücadelede güçlü bir teknoloji altyapısı oluşturuyoruz”
07:49 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından yapay zeka destekli yeni dönem
07:35 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Suriye Tarım ve Tarım Reformu imza töreninde konuştu…
07:35 Göç İdaresi Başkanlığının yürüttüğü çalışmalar sonucunda, Mobil Göç Noktası araçlarının sayısı bu yıl itibarıyla 375’e çıkarıldı.
07:30 SPD Başkanı Yıldız: Teknik çözümleri biliyoruz; ihtiyacımız olan bilgiyi politikaya, politikayı da uygulamaya dönüştürmektir.
07:24 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca, Anka Çocuk Destek Programı ile bugüne kadar yaklaşık 20 bin çocuğa destek verildi.
07:16 İstanbul Havalimanı günlük ortalama 1624 uçuşla bir kez daha Avrupa’da birinci, dünyada beşinci en yoğun havalimanı oldu
07:15 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kudüs Rum Ortadoks Patriğini kabul etti
07:09 Dışişleri’nden Yunanistan’a tepki
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Tek bir çivi kullanılmadan inşa edilen 2800 yıllık tekne ekim ayında denize indirilecek

Tek bir çivi kullanılmadan inşa edilen 2800 yıllık tekne ekim ayında denize indirilecek
23.09.2020
A+
A-

TÜHA HABER /  / 2 bin 800 yıl önce Fenikelilerin Akdeniz’de ticaret için kullandıkları teknenin bir benzeri, dönem koşullarına uygun malzeme ve teknikle İzmir’de yeniden inşa edildi. Çivi kullanılmadan yapılan Fenike teknesi, gelecek ay denize indirilecek.

Deneye deneye öğrenildi, antik dönemde kullanılan tekne yeniden inşa edildi.

“360 Derece Tarih Araştırmaları Derneği” deneysel arkeoloji alanında dünyanın önde gelen grupları arasında. Grup üyeleri, bu kez hiç çivi kullanmadan yaptıkları 2 bin 800 yıllık Fenike teknesini denize indirmeye hazırlanıyor.

Tamamen antik yöntemlerle tek bir çivi bile kullanılmadan 2 bin 800 yıl önceki halinin aynı şekliyle yeniden inşa edilen tekne çok yakında deniz seferlerine başlayacak.

Grup üyeleri, daha önce de dünyanın bilinen en eski batığı Uluburun, Kiklad tekneleri gibi tarihi deniz taşıtlarını dönemin teknik ve malzemesiyle yaparak denize indirdi.

“Hiçbir metal malzeme kullanılmadı”

360 Derece Tarih Araştırmaları Derneği Başkanı Mualla Erkurt, teknenin çivi gibi hiçbir metal malzeme kullanılmadan yapıldığını söyledi.

Erkurt, “Fenikelilerin at başlı tekneleri bizim çok dikkatimizi çekti. Bir Fenike gemisi nasıl olabilir diye araştırdık. Bir sürü ikonografik bilgileri gemi mühendisleri ile değerlendirdik ve bu gemiyi yaptık.” dedi.

“Oxford Üniversitesi ile ortak çalışıyoruz”

360 Derece Tarih Araştırmaları Derneği Başkanı Osman Erkurt da üstünde çalıştıkları teknelerin bilimsel formatta çalışılan projeler olduğunu belirtti:

“Bu çalışmalarımızdan çok memnunuz. Ülkemizde ilk defa bunu yapmış olmak, yurt dışında önemli partnerlerle hızlı ve bilimsel iş birliği yapmak önemli. Mesela Oxford Üniversitesi ile ortak çalışıyoruz. Çok da memnunuz. Bizim için bir rüyaydı.”

At başlı Fenike teknesi ekim ayında İzmir Körfezi’nde, 2021 ilkbaharında İstanbul Boğazı ve Karadeniz’de sefere çıkacak.

Tekne, Truva Savaşını anlatan bir belgeselde de kullanılacak.

Grup üyeleri, yaptıkları antik dönem tekneleriyle bir açık hava müzesi oluşturmak istiyor.

TRT Haber: Duygu Tuncer & İzmir

[TÜHA Haber Ajansı, 25 Eylül 2020] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.