enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:19 Böcek ailesinin Adli Tıp Kurumu ön raporu TRT Haber’de
00:57 Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, “Müze ve ören yerlerini yaklaşık 29 milyon 700 bin kişi ziyaret etti”
00:56 Beyaz Saray’ın Gazze Barış Planının Akıbeti Belirsiz
00:50 Bu hafta boyunca yurt genelinde hava yağışsız ve kurak olacak.
00:49 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kökü dışarıda ideolojik yaklaşımları reddediyoruz”
00:39 Bursa’da bir ay süren su kesintilerinin ardından, Büyükşehir Belediyesi su ücretinde yüzde 30 artışa gitti…
00:37 Bakan Göktaş, Engelli Hakları İzleme ve Değerlendirme Kurulu Toplantısı’nda konuştu
00:33 MHP Genel Başkanı Bahçeli: Gerekirse İmralı’ya kendim giderim
00:30 Macaristan Fahri Konsolosu Şahbaz’dan Başkonsolos Keller László’ya Ziyaret
00:15 Dışişleri Bakanı Fidan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuştu…
00:15 Dışişleri Bakanı Fidan, “Türkiye, Güney Kafkasya’da barışın tesis edilmesi için çaba göstermektedir”
00:10 Bakan Tunç: “Hedefimiz umudu onaran, hatayı düzelten, insan onurunu merkeze alan bir yaklaşımı hakim kılmaktır”
00:04 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ankara’da gündeme ilişkin basın mensuplarının sorularını yanıtladı…
00:34 Doğu Karadeniz’den ocak-ekim döneminde bal ihracatı, 1 milyon 834 bin 520 dolara ulaştı.
00:32 Suriye Sahasındaki Meydan Okumalar ve Fırat’ın Doğusu
00:31 Terör örgütü PKK Irak’ın kuzeyindeki Zap bölgesinden tamamen çekildi
00:26 Türkiye genelindeki metro tünelleri, olağanüstü durumlarda 1 milyon 374 bin kişiye acil barınma imkanı sağlayacak kapasitede…
00:19 “2025 yılında 65 ilde 255 kazı alanına ulaştık”
00:19 Şara’nın Washington Ziyareti ve Türkiye’nin Rolü
00:19 Bakan Güler: Kutuların çözümü ve ilk bulgulara ulaşma süreci en az 2 ay sürer
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Tedbirlere uyum arttıkça normalleşme süresi uzayacak

Tedbirlere uyum arttıkça normalleşme süresi uzayacak
21.02.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Koronavirüsle mücadelede yaklaşık bir hafta sonra ‘yerinde karar’ dönemi başlıyor. Riski azalan illerde kademeli normalleşme sağlanacak. Normalleşen iller takip edilecek ve vaka sayısı arttığında kısıtlamalar yeniden gündeme gelecek.

Yeni tip koronavirüsle (COVID-19) mücadelede normalleşme süreci 1 Mart itibarıyla, belirlenen kriterler çerçevesinde başlayacak.

Buna göre iller, 4 risk seviyesinde puanlandırılacak. Haritada risk durumu maviye dönen iller normalleşecek.

Normalleşme sürecinde, Valiler başkanlığındaki İl Hıfzıssıhha Kurulları yetkili olacak. Salgının o ildeki seyrine göre kafe ve restoranlar açılacak, sokak kısıtlamaları kaldırılacak, yüz yüze eğitim başlayacak.

Vaka sayısı artarsa kısıtlamalar yeniden başlayacak

Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, bu dönemde her ilin yeni vaka sayısını azalttığı ölçüde normalleşmeye doğru yol alacağını söyledi.

Normalleşen illerdeki durum yakından takip edilecek. Vaka sayısı, ağır hasta sayısı artarsa yeniden kısıtlamalar başlayacak.

“Hastalar artıyorsa o ilde radikal kararlar olabilir”

Bunun tek seferlik bir karar, tek seferlik bir yaklaşım olmadığını kaydeden İlhan, “Örneğin bir ilimiz açıldı, her şey normale gidiyor. Ama vatandaşlar kurala uymuyorlar, fiziksel mesafeye uyumuyorlar,maske takmıyorlar, kalabalık oluşturmaktan kaçınmıyorlarsa tabii ki sonra ağır hasta sayısı ve hastalar artıyorsa o ilde radikal kararlar olabilir. Hatta komple sokağa çıkma kısıtlaması bile olabilir.” dedi.

Yerinde karar döneminde hayatın normalleşmesi bölgesel mücadeleyle sağlanacak.

Mutasyon riskine dikkat

Mutasyonlu virüs 30’dan fazla ilde görüldü. Uzmanlar normalleşme sürecinde mutasyon riskine de dikkat çekiyor.

Prof. Dr. İlhan, “Bizim temas ettiğimiz herkesin iş yerinde, markette, toplu taşımada, dışarıda yürürken mutasyona sahip birey olduğunu düşünmek gerekiyor. Önlemleri de buna göre almak gerekiyor. Biliyorsunuz Mutant virüs daha çabuk bulaşıyor.” dedi.

[TÜHA Haber Ajansı, 21 Şubat 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.