enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:03 Narkotikte “Avcı” dönemi: Yapay zeka destekli ilk operasyonda 305 gözaltı
10:44 Ticaret Bakanlığı’ndan , gümrük idarelerinde işlem gören teminatlara ilişkin bilgiler ve işlem süreçleri
00:47 İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, parlamentoya görüşmeler hakkında bilgi verdi…
00:43 MKE ürünlerine Suudi Arabistan yolu görünüyor
00:41 Ankara Keçiören Belediye Başkanı’ndan Özgür Özel hakkında suç duyurusu
00:31 Türkiye, Mısır, Katar ve Suudi Arabistan’ın da aralarında bulunduğu 8 ülkeden, katil İsrail’e sert kınama
00:19 Epstein Mossad ajanı mıydı? Yeni belgeler soru işaretleri oluşturuyor
00:18 Trump, uluslararası liderleri Barış Konseyi’nin ilk toplantısına davet etti
00:17 Bakan Yumaklı: 11 ilde tarımsal altyapıya 67 milyar liralık yatırım yaptık
00:16 Türk zırhlıları Almanya’da
00:12 BTP Lideri Hüseyin Baş, “Milli Ekonomi Modeli insanlık için en büyük şanstır”
00:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Mihalgazi Belediye Başkanı Akgün’e destek
00:01 Devlet Bahçeli: Terörsüz Türkiye hedefi milli dayanışmayla hayat bulacaktır
17:15 Bir Terk Etme Hikayesi
11:19 DEM Partili Gergerlioğlu’nun oğlundan Sabiha Gökçen için küstahça bir paylaşım
11:00 Bir Geri Gidiş: Savunma Bakanlığı’ndan Savaş Bakanlığı’na
10:27 Kayseri Valisi Gökmen Çiçek,Kocaeli’den Gelen Spor Basınını Ağırladı
06:39 (TİM) Başkanı GÜLTEPE, “2026 yılına mal ve hizmet olmak üzere toplam 410 milyar dolarlık ihracat hedefiyle başladık”
00:57 Analiz: Türkiye-Mısır Yakınlaşmasının Stratejik Anlamı
00:52 Avrupa Haberleri: AB’den Rusya’ya yeni yaptırım hamlesi: Petrol taşımacılığı hedefte
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Tedbirlere uyum arttıkça normalleşme süresi uzayacak

Tedbirlere uyum arttıkça normalleşme süresi uzayacak
21.02.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Koronavirüsle mücadelede yaklaşık bir hafta sonra ‘yerinde karar’ dönemi başlıyor. Riski azalan illerde kademeli normalleşme sağlanacak. Normalleşen iller takip edilecek ve vaka sayısı arttığında kısıtlamalar yeniden gündeme gelecek.

Yeni tip koronavirüsle (COVID-19) mücadelede normalleşme süreci 1 Mart itibarıyla, belirlenen kriterler çerçevesinde başlayacak.

Buna göre iller, 4 risk seviyesinde puanlandırılacak. Haritada risk durumu maviye dönen iller normalleşecek.

Normalleşme sürecinde, Valiler başkanlığındaki İl Hıfzıssıhha Kurulları yetkili olacak. Salgının o ildeki seyrine göre kafe ve restoranlar açılacak, sokak kısıtlamaları kaldırılacak, yüz yüze eğitim başlayacak.

Vaka sayısı artarsa kısıtlamalar yeniden başlayacak

Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, bu dönemde her ilin yeni vaka sayısını azalttığı ölçüde normalleşmeye doğru yol alacağını söyledi.

Normalleşen illerdeki durum yakından takip edilecek. Vaka sayısı, ağır hasta sayısı artarsa yeniden kısıtlamalar başlayacak.

“Hastalar artıyorsa o ilde radikal kararlar olabilir”

Bunun tek seferlik bir karar, tek seferlik bir yaklaşım olmadığını kaydeden İlhan, “Örneğin bir ilimiz açıldı, her şey normale gidiyor. Ama vatandaşlar kurala uymuyorlar, fiziksel mesafeye uyumuyorlar,maske takmıyorlar, kalabalık oluşturmaktan kaçınmıyorlarsa tabii ki sonra ağır hasta sayısı ve hastalar artıyorsa o ilde radikal kararlar olabilir. Hatta komple sokağa çıkma kısıtlaması bile olabilir.” dedi.

Yerinde karar döneminde hayatın normalleşmesi bölgesel mücadeleyle sağlanacak.

Mutasyon riskine dikkat

Mutasyonlu virüs 30’dan fazla ilde görüldü. Uzmanlar normalleşme sürecinde mutasyon riskine de dikkat çekiyor.

Prof. Dr. İlhan, “Bizim temas ettiğimiz herkesin iş yerinde, markette, toplu taşımada, dışarıda yürürken mutasyona sahip birey olduğunu düşünmek gerekiyor. Önlemleri de buna göre almak gerekiyor. Biliyorsunuz Mutant virüs daha çabuk bulaşıyor.” dedi.

[TÜHA Haber Ajansı, 21 Şubat 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.