enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:14 Asgari Ücret Zammı Açıklandı: Yeni Tutar Net 28 075 TL! Türkiye’nin Nabzı Gündemde
10:35 SPD Başkanı Yıldız : Ankara su yönetiminde örnek bir başkent olmalı!
09:27 Finansın geleceği Ataşehir’de yazılıyor…
00:56 (TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı, DW ve Euronews abonesi
00:44 SDG meselesinde kilit güç ABD: Mazlum Abdi ve YPG’nin silahlı sayısı gerçekçi rakamlarla değerlendiriliyor
00:41 İletişim Başkanı Duran’dan Netanyahu’ya tepki
00:34 TÜGVA Başkanı İbrahim Beşinci, “Filistin’deki sistematik zulme karşı sessiz kalmayı reddediyoruz”
00:19 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Lübnan Cumhurbaşkanı Avn ile görüştü
00:17 İzmir’de açılan “Hollanda & Türkiye Sergisi” büyük ilgi görüyor…
00:05 İletişim Başkanlığı “savunma sanayi projelerine yeterli ödenek ayrılmadığı” iddiasını yalanladı
00:03 Türk siyaset bilimci: Türkiye’nin artan rolü hem fırsatlar hem de riskler getiriyor…
00:02 İstanbul Havalimanı aralık ayında da Avrupa zirvesinde
20:34 400 yıllık dostluk ‘Ortak Miras’ sergisiyle taçlandı
09:29 1 Ocak’ta İstanbul’dan dünyaya “Gazze” mesajı verilecek
00:59 KGK: Basın özgürlüğü; sorumsuzluk, ahlaki çöküş ve kamuoyunu yanıltma özgürlüğü değildir
00:51 Mahkeme Afşin-Elbistan’daki Termik Santralın Emisyon Verilerinin Açıklanmasını Hükmetti
00:43 ABD ve İngiltere’de sağ çizgide yayın yapan üç gazete, İsrail eleştirisi yazara bedel ödetti…
00:33 Soğuğa yazılan destan: Sarıkamış Harekatı
00:31 Gazze’de ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasına neden geçilemiyor?
00:29 Mehmet Uçum: 27 Şubat çağrısı bağlayıcıdır ve o çerçevenin dışına çıkılmamalıdır
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Tedbirlere uyum arttıkça normalleşme süresi uzayacak

Tedbirlere uyum arttıkça normalleşme süresi uzayacak
21.02.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Koronavirüsle mücadelede yaklaşık bir hafta sonra ‘yerinde karar’ dönemi başlıyor. Riski azalan illerde kademeli normalleşme sağlanacak. Normalleşen iller takip edilecek ve vaka sayısı arttığında kısıtlamalar yeniden gündeme gelecek.

Yeni tip koronavirüsle (COVID-19) mücadelede normalleşme süreci 1 Mart itibarıyla, belirlenen kriterler çerçevesinde başlayacak.

Buna göre iller, 4 risk seviyesinde puanlandırılacak. Haritada risk durumu maviye dönen iller normalleşecek.

Normalleşme sürecinde, Valiler başkanlığındaki İl Hıfzıssıhha Kurulları yetkili olacak. Salgının o ildeki seyrine göre kafe ve restoranlar açılacak, sokak kısıtlamaları kaldırılacak, yüz yüze eğitim başlayacak.

Vaka sayısı artarsa kısıtlamalar yeniden başlayacak

Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, bu dönemde her ilin yeni vaka sayısını azalttığı ölçüde normalleşmeye doğru yol alacağını söyledi.

Normalleşen illerdeki durum yakından takip edilecek. Vaka sayısı, ağır hasta sayısı artarsa yeniden kısıtlamalar başlayacak.

“Hastalar artıyorsa o ilde radikal kararlar olabilir”

Bunun tek seferlik bir karar, tek seferlik bir yaklaşım olmadığını kaydeden İlhan, “Örneğin bir ilimiz açıldı, her şey normale gidiyor. Ama vatandaşlar kurala uymuyorlar, fiziksel mesafeye uyumuyorlar,maske takmıyorlar, kalabalık oluşturmaktan kaçınmıyorlarsa tabii ki sonra ağır hasta sayısı ve hastalar artıyorsa o ilde radikal kararlar olabilir. Hatta komple sokağa çıkma kısıtlaması bile olabilir.” dedi.

Yerinde karar döneminde hayatın normalleşmesi bölgesel mücadeleyle sağlanacak.

Mutasyon riskine dikkat

Mutasyonlu virüs 30’dan fazla ilde görüldü. Uzmanlar normalleşme sürecinde mutasyon riskine de dikkat çekiyor.

Prof. Dr. İlhan, “Bizim temas ettiğimiz herkesin iş yerinde, markette, toplu taşımada, dışarıda yürürken mutasyona sahip birey olduğunu düşünmek gerekiyor. Önlemleri de buna göre almak gerekiyor. Biliyorsunuz Mutant virüs daha çabuk bulaşıyor.” dedi.

[TÜHA Haber Ajansı, 21 Şubat 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.