enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
19:23 Araştırmacı Gazeteci Enver Everdi’nin eşi Hüsna Everdi hayatını kaybetti…
14:46 Kuruluşunun 85. yılında Köy Enstitüleri…
14:29 Prof. Dr. Üşümezsoy, Marmaraereğlisi’nde meydana gelen ve İstanbul’dan da hissedilen depremi değerlendirdi…
09:10 Afetten İhyaya Deprem Bölgesinde İki Yılın Muhasebesi…
09:00 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
08:49 “Yılın En İyi Televizyon Habercisi”Ödüllü gazeteci Ayşegül Ekinci, dünyayı dolaştı. Bu süreçte ise yaşam, varoluş ve ölüm konularında araştırma yapıp kitap yazdı….
08:44 İtalya’yla Yakalanan Pozitif İvme ve Avrupa’ya Yansıması
08:15 Türkiye, terör örgütleri DEAŞ ve PYD/YPG’yi hedef alarak başlattığı Zeytin Dalı harekatı…
08:00 Trump’ın İlk 100 Günü…
07:39 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
07:35 Durumdan Vazife Çıkaramayanlar Rahatsız!…
07:21 Halkı Kaybeden Sol, Kimi Kazandı?
07:09 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
10:08 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
09:05 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur…
09:05 Ankilozan Spondilit hastalığında ortalama tanı süresi 5 ila 8 yıl arasında gecikebiliyor…
08:56 Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağıyla mücadele kapsamında Diyarbakır’da kapsamlı bir denetim süreci başlattı…
08:38 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:27 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Suriye’ye yardım için Rusya’dan çekinilmemeli

Suriye’ye yardım için Rusya’dan çekinilmemeli
13.07.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Alman basınının yorum köşelerinde Rusya’nın Suriye’ye insani yardımları veto etmesi, Almanya’da artan aşırı sağ ve sol şiddet ile korona kısıtlamalarının önemine ilişkin konular ağırlıkta.

Rusya ve Çin’in, Suriye’de yaklaşık 3 milyon kişiye BM yardımlarının gönderilmesine imkan tanıyan mekanizmanın yenilenmesini veto etmeleri Welt gazetesinin yorum köşesinde ele alınıyor. Yorumda insani yardımlar için ülkelerin daha fazla inisiyatif üstlenmesi gerektiğine işaret ediliyor:

“Bir çıkış yolu var. Bunun ilk adımı Moskova’dan çekinmemek. Almanya’nın (Suriye’ye) yardım sağlamak için sergilediği ısrarlı çabalar desteklenmiyorsa, yardımlar neden Güvenlik Konseyi’nin bir üyesine göre düzenlenmeli? Meseleyi BM kararlarına bağlı kalmaksızın kendi başına çözmenin zamanı gelmedi mi? Bu olasılık en azından uluslararası insan hakları savunucuları tarafından yavaş yavaş dillendiriliyor. Burada söz konusu olan Türkiye’nin sınır bölgesi, dolayısıyla Avrupa’ya çok uzak değil. Kapalı sınırların arkasında açlık çeken insanlar da bunu biliyor. Hepsi sadece bir zaman meselesi.”

Almanya’da önceki gün açıklanan iç istihbarat raporuna göre 2019 yılında aşırı sağcıların sayısı ve aşırı sağ kaynaklı suçlarda artış oldu. Nordbayerischer Kurier yorumunda toplumu bekleyen tehlikelere dikkat çekiyor:

“Aşırı sağcı şiddet ile birlikte genelde pek önemsenmeyen aşırı sol  şiddet, ırkçılık ve antisemitizm toplumumuzu tehlikeye atıyor, demokrasimizi sarsıntıya uğratıyor. Bunlara iğrenç nefret, itici tahrik, kaba radikalleşme, adi şiddet de ekleniyor ve güvenliğimiz tehdit altına giriyor. Tüm bunları yaklaşık 32 bin aşırı sağcı ile 33 bin 500 aşırı solcu istiyor. Hayır, sadece istemekle kalmıyor, yapıyorlar da. Aradaki bu fark hassas ve korkutucu. Geçmişte sadece girişim olarak kalan bu çabalar günümüzde başarılı, gerçek olaylar halini aldı.”

İç istihbarat raporundan çıkan sonuç Südwest Presse‘nin de yorum köşesinde değerlendiriliyor:

“Sadece toplum siyasi meseleler nedeniyle açıkça gözlemlenecek denli ayrışmıyor, kuytu alanlarda da aşırılık yanlıları artan bir şekilde şiddet sergilemeye devam ediyor. Fiziksel şiddetten önce, internette aşağılayıcı hakaretler ve Tweet’leri de kapsayan şiddet dili gelir. Bu nedenle, nefret suçlarına karşı yeni bir yasanın çıkarılmış olması artık bu tür kışkırtıcıların tespit edilmesini sağlayabilecek.”

Nürnberger Nachrichten‘deki yorumda etkisini halen sürdüren korona pandemisinin ciddiye alınmaması durumunda ödenecek bedelin boyutu ABD ve Brezilya örnekleriyle vurgulanıyor:

“İtiraf etmek gerekir; gerçekler kuşkusuz daha karmaşıktır. Ancak korona pandemisinin ortaya çıkmasından yarım yıl sonra şu tespitte bulunmak mümkün: Popülizm öldürür. İki ülke, ABD ve Brezilya gerek tespit edilen enfekte olmuş insan sayısı gerekse ölüm sayılarıyla listenin en üstünde yer alıyor. Ortak noktaları ise devlet başkanlarının, diğer ülkelerin uyguladığı katı kısıtlamaları çok aşırı bulmaları. Aralarında Almanya’nın da olduğu diğer ülkelerde ise uzman tavsiyelerine uyuldu, çok sayıda test yapıldı ve enfeksiyon zincirleri takip edildi. Bunlar elbette öyle heyecan yaratacak şeyler değil ama popülizm kadar ölümcül de değil.”

[TÜHA Haber Ajansı, 13 Temmuz 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.