enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
21:00 İzmir’de akşam saatlerinde başlayan kuvvetli fırtına ve gök gürültülü sağanak etkili oldu…
15:20 Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’na 3 bin 635 subay ve astsubay alınacak
12:01 Türkiye, 6 Şubat deprem bölgesinde dev dönüşüm
11:51 Muhittin Böcek dahil 41 kişi için iddianame hazırlandı
11:13 Yeni bir sosyal devlet destanı yazmak için Cumartesi günü Aydın’daydık!
07:24 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bugün Nizaryalı mevkidaşı Yusuf Maitama Tuggar ile bir araya gelecek
07:04 İletişim Başkanlığı, Türkiye’nin ABD ile LNG anlaşması nedeniyle Rus gazı alımını sonlandırdığı iddialarını yalanladı
06:52 Mesafe Giderek Açılıyor
06:50 Normatif Güçten Sert Jeoekonomiye: Gri Alanda Kalmanın Maliyeti
06:22 Suriye’de PKK/YPG’nin Sonuna Doğru
06:12 Avrupa’da Yüzleşme: GKRY’nin Prestij Kaybı
05:45 Dünya Meteoroloji Örgütü’nün (WMO) raporuna göre: Su Döngüsündeki Düzensizlik Toplumları Tehdit Ediyor
00:04 Soykırımcı, katil İsrail’in ateşkese rağmen yaptığı ihlaller ve katliamlar
00:47 Yazar Yavuz DONAT yazdı: Atatürk’ün basın toplantısı…16 Ocak…
20:47 Tugay: Uğur Mumcu’nın ışığı yolumuzu aydınlatmaya devam ediyor
20:05 Aydın Şehir Hastanesi hizmete açıldı
19:47 Uğur Mumcu ölümünün 33. yılında anıldı
07:44 Kitap: Avcı Kekliği ‘Evveli Aşk, Ahiri Aşk Vesselam’
07:42 ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci: “Uzun süredir yapılan yatırımlar 2026’da devreye girmeye başlayacak”
06:27 ASELSAN tarafından üretilen Hava Trafik Kontrol Radar Sistemi HTRS 100, Şam’da uçuş güvenliğini sağlayacak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Suriye’nin Kuzeydoğusunda Rejim-YPG Gerilimi

Suriye’nin Kuzeydoğusunda Rejim-YPG Gerilimi
16.04.2022
A+
A-

ŞAM – TÜHA HABER / Suriye’nin kuzeydoğusunda ABD’nin desteklediği Suriye Demokratik Güçleri’nin hükümetin kontrolunda bulunan iki kentteki mahallelerde kuşatmayı yoğunlaştırdığı belirtiliyor.

Önemli bir kısmını YPG’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Kamışlı’da bir bölgede yerel finans, tahıl ve eğitim birimlerinin aralarında olduğu yaklaşık 10 hükümet ofisini ele geçirdiğini belirtti.

Başını YPG’nin çektiği Kürt güçlerin altı gündür Suriye hükümeti güçlerinin kontrolunda bulunan Haseke’deki diğer bölgeye buğday ve yakıt girişini engellediği belirtiliyor.

Suriye’nin kuzeydoğusundaki iki büyük kentin mahallelerinin çoğu, Suriye askerlerinin 11 yıl süren iç savaşın ardından kontrolu Kürtler’e vermesinden bu yana Suriye Demokratik Güçleri’nin denetiminde.

İki görgü tanığı, Suriye Demokratik Güçleri’nin hükümet denetiminde bulunan Kamışlı havaalanına giden otoyolu da kapattığını belirtiyor.

Kürtler’in başını çektiği güçler Şam’ı bu ay başından bu yana Halep’te ağırlıklı olarak Kürtler’in yaşadığı Şeyh Maksut bölgesini kuşatmakla suçluyor. Bölgede 200 binden fazla Kürt yaşıyor.

Görüşmeler sonuçsuz kaldı

Krizin aşılması için Rusya’nın arabuluculuğunda yürütülen görüşmeler YPG’nin Suriye ordusunun Halep’in bu bölgesine kamyonların gıda ve buğday taşımasını engelleyen kısıtlamaları kaldırması gerektiği konusunda ısrar etmesi sebebiyle sonuçsuz kaldı.

Kürt yetkililerle temasta olan ve Reuters’a konuşan Suriyeli analist Muhammed Abdül İbrahim, “Suriye rejimi bir süredir Suriye Demokratik Güçleri üzerindeki siyasi baskıyı artırmak amacıyla Şeyh Maksut’a gıda sevkiyatını engelliyor” dedi.

Türkiye’nin tehdidi ardından YPG’nin Türkiye’nin desteklediği gruplarla cephe hattını güçlendirmek için Rusya’dan yardım istemesinden sonra Rus güçler Suriye’nin petrolünün çoğunun ve buğdayın üretildiği bu bölgede askeri kontrolunu pekiştirmiş durumda.

Suriyeli yetkililer Suriye Demokratik Güçleri’ni gıda sevkiyatını engellemekle suçluyor. Haseke Valisi Hassan Halil devlet medyasına yaptığı açıklamada, “SDG fırınların çalışması için gereken buğday, gıda malzemesi ve yakıtın girişini engelliyor. Bu durum bu zor zamanlarda halkın yaşadığı sıkıntıyı daha da arttırıyor” dedi.

YPG ve Suriyeli yetkililer uzun süredir aralarındaki petrol ve ticaret bağlantısı üzerinden dolaylı müttefik konumunda.

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat son iki yıldır YPG’yi hainlikle ve Washington’u Suriye’nin petrolü ve buğday üretiminde kontrolü sağlamasına yardım etmekle suçluyor. Suriye, Kürtler’i ayrılıkçı bazı amaçlar gütmekle de suçluyor. YPG ise bunu reddediyor.

[TÜHA Haber Ajansı, 16 Nisan 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.