enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:42 Tarihle Mayalanan Şehir Afyonkarahisar’da 7. Uluslararası Gastro Afyon Turizm ve Lezzet Festivali 19 Eylül’de Başlıyor
07:08 Eğitim-İş raporuna göre şehir dışında okuyan öğrencilerin aylık giderleri 50 bin TL’yi, üniversiteye başlarken yapılan ilk masraflar ise 100 bin TL’yi geçti.
03:27 Türkiye’nin yerli ve milli gururu T10F Togg, ön satış öncesi deneyim merkezlerinde ziyarete açıldı…
03:12 CHP’nin 38. Olağan Kurultayı ile 6 Nisan 2025’teki 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptaline ilişkin dava, 24 Ekim Cuma gününe ertelendi
02:51 Bayrampaşa Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında 3 zanlı daha gözaltına alındı…
02:42 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail işgallerini genişletme çabasında
02:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakü’nün düşman işgalinden kurtuluşunu kutladı
22:58 2025 Avrupa Basketbol Şampiyonası (EuroBasket 2025) ikincisi A Milli Basketbol Takımı, Letonya’nın başkenti Riga’dan İstanbul’a döndü.
22:29 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Katar’da yoğun diplomasi trafiği
21:30 3. KONYA GASTROFEST Yüz Binleri Ağırladı; Başkan Altay Misafirlere Teşekkür Etti
07:56 İletişim Başkanı Duran: Türkiye, geleceğin enerjisini bugünden inşa ediyor
07:51 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş,”Şiddetle mücadelede güçlü bir teknoloji altyapısı oluşturuyoruz”
07:49 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından yapay zeka destekli yeni dönem
07:35 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Suriye Tarım ve Tarım Reformu imza töreninde konuştu…
07:35 Göç İdaresi Başkanlığının yürüttüğü çalışmalar sonucunda, Mobil Göç Noktası araçlarının sayısı bu yıl itibarıyla 375’e çıkarıldı.
07:30 SPD Başkanı Yıldız: Teknik çözümleri biliyoruz; ihtiyacımız olan bilgiyi politikaya, politikayı da uygulamaya dönüştürmektir.
07:24 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca, Anka Çocuk Destek Programı ile bugüne kadar yaklaşık 20 bin çocuğa destek verildi.
07:16 İstanbul Havalimanı günlük ortalama 1624 uçuşla bir kez daha Avrupa’da birinci, dünyada beşinci en yoğun havalimanı oldu
07:15 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kudüs Rum Ortadoks Patriğini kabul etti
07:09 Dışişleri’nden Yunanistan’a tepki
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Su Politikaları Uzmanı Dursun Yıldız,Taşkın Yönetim Planları uygulama bekliyor!

Su Politikaları Uzmanı Dursun Yıldız,Taşkın Yönetim Planları uygulama bekliyor!
02.06.2023
A+
A-

Su Politikaları Derneği Başkanı ve Su Politikaları Uzmanı Dursun Yıldız, kent merkezinde her sağanak sonrası yaşanan su baskınlarının daha çok yanlış altyapı uygulamaları ve yoğun yapılaşmadan kaynaklı yüzey selleri olduğunu belirterek, “Bu durum öncelikle altyapı ve drenaj sistemlerinin iyileştirilmesi, ayrık yağmur suyu hatlarının yapılması gerekliliğini ortaya koymaktadır” dedi.

TÜHA / TÜRKUAZ Ankara İnternational News Agency

Su Politikaları Uzmanı Dursun Yıldız, bir süredir Başkent Ankara’da etkili olan sağanak yağışların dolayısıyla Hürriyet Ankara’dan Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER’e konuştu.

TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’dan Ataner YÜCE’nin ‘Su Politikaları Derneği İnternet Sitesi’nden aktardığı Hürriyet’ten Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER’in haberine göre, Su Politikaları Uzmanı Dursun Yıldız, Ankara’da 8 bin 271 kilometre atık su, 2 bin 875 kilometre de yağmur suyu toplama sisteminin mevcut olduğunu söyledi.

Dursun Yıldız,  “Kanal kapasitesini arttırmanın yanında şehir seli yönetiminde doğa tabanlı ekolojik çözümler ile toplumsal bilinç arttırma, acil kurtarma eğitimi ve farkındalık yaratma gibi hususlar da dikkate alınmalıdır” dedi.

Kent için sel ve taşkın planlarının hazır olduğunu yalnızca uygulama beklediğini de belirten Yıldız, şehir seli ve taşkınların meydana gelmemesi adına önerilerini ve hayata geçirilmesi gereken uygulamaları şöyle sıraladı:

Şehir sellerine karşı acil önlem önerileri
[Su Politikaları Derneği Başkanı ve Su Politikaları Uzmanı Dursun Yıldız]

ALTYAPI SİSTEMLERİ İYİLEŞTİRİLMELİ

Dursun Yıldız, Ankara’da son yıllarda ani ve şiddetli yağışlar gibi meteorolojik hava olaylarının arttığını belirterek,  bu gibi durumların, büyük zararlar verebilecek şehir selleri ve taşkınlara neden olabildiğinin altını çizdi.

“Bu nedenle erken uyarı sistemleri, halkın bilgilendirilmesi, eğitilmesi ve altyapının yenilenmesi gibi önlemlerin bir an önce alınması gerek. Başkentte bugüne kadar birçok su baskını olayı meydana geldi ve bu su baskınları neticesinde can ve mal kayıpları yaşandı” diyen Yıldız, şunları söyledi:

“Ankara merkezinde son yıllarda meydana gelen su baskınları daha çok, yanlış altyapı uygulamaları (kanalizasyon sisteminin geri tepmesi vb.) yoğun yapılaşmadan kaynaklı yüzey selleri (şiddetli ve kısa süreli sağanak yağışlarda suyun toprak içine drene olamayarak hızla akışa geçmesi vb.) gibi nedenlerle meydana gelmektedir. Bu durum öncelikle altyapı ve drenaj sistemlerinin iyileştirilmesi, ayrık yağmur suyu hatlarının yapılması gerekliliğini ortaya koymaktadır”.

Şehir sellerine karşı acil önlem önerileri

TEHLİKE VE RİSK HARİTALARI HAZIRLANMALI

Son yıllarda Çankaya, Yenimahalle, Mamak, Altındağ gibi ilçelerde yağmur suyunun toplandığı ayrık iletim sistemleri inşaatı arttı ve aşırı yağışlar sonrasında yağmur suyunun biriktiği bazı noktalarda drenaj tedbirleri alındığını hatırlatan Su Politikaları Uzmanı Yıldız, “Ancak şehir sellerine karşı direncin arttırılması için sadece kanal kapasitesini artırma, boru çapını büyütme gibi su mühendisliği tedbirleri yetmez. Kanal kapasitesini arttırmanın yanında şehir seli yönetiminde doğa tabanlı ekolojik çözümler ile toplumsal bilinç arttırma, acil kurtarma eğitimi ve farkındalık yaratma gibi hususlar da dikkate alınmalıdır. Şehir selleri tehlike ve risk haritaları hazırlanıp bu bölgelerde yaşayanların sele karşı alması gereken acil önlemler konusunda bilinçlendirilmesi de önemli” olduğun da dikkat çekti.

TAŞKIN PLANLARI UYGULAMA BEKLİYOR

Ankara için Sel ve Taşkın Yönetim Planlarının hazır olduğunu, sadece uygulama beklediğini belirten Yıldız, “Ankara’da meydana gelebilecek taşkınların tespiti ve alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacı ile, 2016 yılında DSİ 5. Bölge Müdürlüğü tarafından Ankara İli Taşkın Tehlike Alanları Planlama Raporu, 2018 yılında ise Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından Ankara İl merkezinin içinde olduğu Sakarya Havzası Taşkın Yönetim Planı hazırlanmıştır” dedi.

Bu planlarda daha çok yerleşim birimlerinden geçen dere yatakları ve bu yatakların taşması sonucu meydana gelebilecek su baskınlarının ele alındığını ifade eden Dursun Yıldız, “Bunlara karşın alınacak önlemler irdelenmiş ve alınması gereken tedbirler sıralanmış. Ayrıca 2021 yılında yayınlanan Ankara İl Afet Risk Azaltma Planında da Ankara İlinde taşkın ve kent içi sele maruz kalabilecek yerler ve alınması gereken önlemler detaylı bir şekilde verilmiştir. Tedbir alınmazsa, on binlerce kişi etkilenebilir. Bu tedbirler arasında, dere yataklarının temizlenmesi, yağmur suyu hattı döşenmesi, bazı kanal, menfez gibi yapıların kapasitelerinin artırılarak yenilenmesi, dere ıslahı yapılması, drenaj kanalı yapılması, taşkın erken uyarı sistemleri kurulması gibi tedbirler yer alıyor. Bu tedbirlerin hem ASKİ hem de DSİ Bölge Müdürlüğü gibi kuruluşlar tarafından alınması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

GEÇEN YILA GÖRE İKİ KAT ARTIŞ

Başkentte görülen sağanak yağışların, baraj doluluk oranlarına etkisini de değerlendiren Yıldız, “Ankara’da bu dönemin sonbahar ve kış yağışları normallerin çok altında gerçekleşti. Ancak, mayıs ayında Ankara barajlarına giren su geçen yıl mayıs ayına göre iki kat arttı. Bu yağışlar Ankara barajlarındaki aktif doluluk oranını dün itibarıyla yüzde 34.18 yaptı. Halen Ankara barajlarında geçen yıl aynı tarihteki kadar kullanılabilir su var. Ancak bu durum suyu daha verimli kullanmak konusundaki çabalarımızı azaltmamalı. Suyun her damlasını çok dikkatli ve verimli kullanmalıyız. Bu konuda tüketim alışkanlıklarımızı gözden geçirmeliyiz” diye konuştu.

Hürriyet Ankara'da Hande Fırat operasyonu! 5 yeni ismi kadroya kattı! -  tv8magazin.com.tr

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.