enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:08 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
09:05 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur…
09:05 Ankilozan Spondilit hastalığında ortalama tanı süresi 5 ila 8 yıl arasında gecikebiliyor…
08:56 Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağıyla mücadele kapsamında Diyarbakır’da kapsamlı bir denetim süreci başlattı…
08:38 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:27 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
08:22 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı”…
07:45 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
07:00 İnşaatı tamamlanan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
23:33 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
17:40 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı…
12:16 Kocaeli’nin Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:27 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
09:27 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:23 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
08:47 Ruslar, Ukrayna’daki cephede saldırılarını önemli ölçüde artırdı…
08:20 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de en büyük risk terör örgütleri”
08:00 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İsrail’in bir kalıcı ateşkes garantisi verme niyeti yok”
07:56 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Su Güvenliğinde Doğal Çevrenin Önemi Çok Büyük

Su Güvenliğinde Doğal Çevrenin Önemi Çok Büyük
09.04.2025
A+
A-

Su güvenliğinde doğal çevrenin önemi çok büyüktür. Doğal çevre, suyun kalitesini ve miktarını doğrudan etkileyen bir sistemler bütünüdür.

-Dursun YILDIZ-

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency 

Su Politikaları Derneği Başkanı (SPD) Dursun Yıldız: Haziran'da suyun yönetimi çok zorlaşıyor – (UHA) Uluslararası Haber Ajansı

Dursun YILDIZ,  Politikaları Derneği Başkanı

Doğal çevrenin su güvenliği açısından önemi su kaynaklarının ve su kalitesinin korunması ,iklimin düzenlenmesi, biyoçeşitlilik ve ekosistem dengesinin sürdürülmesi ve afet risklerinin azaltılması gibi ana başlıklarda ele alınabilir.

Doğal çevre öncelikle su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilirliği konusunda çok önemli bir işlev görür. Bu kapsamda doğal çevremizdeki ormanlar, sulak alanlar ve doğal bitki örtüsü, yer altı ve yer üstü su kaynaklarını korur. Bu alanlar yağış suyunun toprağa süzülmesini sağlar. Ayrıca yer altı su seviyesinin korunmasına katkıda bulunur ve su havzalarını besler. Böylece  kuraklık riskini azaltır.

Doğal çevrenin, su kalitesinin korunması konusunda da önemli bir işlevi vardır. Doğal çevre, suyun kirlenmesini engelleyen bir filtre görevi görür. Bunun yanısıra ormanlar ve bitki örtüsü erozyonu engeller, böylece toprak suya karışmaz. Sulak alanlar, tarım ilaçları ve ağır metaller gibi kirleticileri doğal yollarla filtreleyebilir.

Doğal ekosistemler, su döngüsünün sağlıklı işlemesini destekler, buharlaşma ve yağış dengesini sağlar, mikroklima  oluşturarak, yağmur rejimini etkilerler.  Doğal çevre içindeki sucul ekosistemler kuraklık ve sel gibi aşırı iklim olaylarının etkisini azaltırlar. Sağlıklı bir doğal çevre, su ekosistemlerini destekler ve  milyonlarca canlıya ev sahipliği yapmasına sağlar. Bu canlılar ekosistemin devamlılığı ve suyun kendini yenilemesi açısından önemlidir.

Doğal çevre insanlığın yıkıcı etkisinden uzak kalabildiği sürece , su taşkınları ve seller gibi felaketlerin etkisini azaltma konusunda da önemli bir işlev görürler . Ayrıca doğal çevrenin en önemli unsurlarından olan ormanlar suyu emerek, yüzey akışını yavaşlatır. Bunun yanısıra sulak alanlar taşkın sularını tutarak insanlığın su havzalarını işgal ederek düzensiz bir şekilde oluşturdukları  yerleşim yerlerini korur.

Özet olarak doğal çevre olmadan sürdürülebilir bir su güvenliği sağlamak mümkün değildir. Bu nedenle ormansızlaşma, betonlaşma ve doğal alanların tahribatı, uzun vadede hem suyun miktarını hem de kalitesini tehlikeye atar. Doğal çevre güvenliği ve su güvenliği arasında birbirini besleyen çok sıkı bir ilişki bulunmaktadır. Bu durum su güvenliği ve çevre güvenliği sağlama politikalarının  nehir havzası ölçeğinde bütünleşik  bir anlayışla uygulanmasını zorunlu kılmaktadır .

***

Yazar hakkında

Dursun YILDIZ, Su Politikaları Derneği Kurucu Üyesi ve Başkanı, Su Politikaları Uzmanı, Akademisyen, İnşaat Mühendisi.

1958 yılında Samsun’da doğdu. İTÜ İnşaat Fakültesi’nden mezun olduktan sonra Devlet Su İşleri’nde çalışmaya başladı, kurumun çeşitli daire başkanlıklarında yöneticilik yaptı. Bu süre içinde Hollanda’da Uluslararası Hidrolik Enstitüsü’nde 1 yıl lisans sonrası, ABD’de ise 3 aylık uygulama eğitimleri aldı. Daha sonra Hacettepe Üniversitesi Hidropolitik ve Stratejik Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde Su Politikaları alanında Yüksek Lisans çalışmasını tamamladı. Bu arada Ankara Üniversitesi ATAUM’da AB Uzmanlığı ve Uluslararası İlişkiler Uzmanlık diploma eğitimlerini de tamamladı. Yıldız DSİ’de çalıştığı süre boyunca üniversitelerde de ders verdi.

Su ve Toprak Yönetimi, Su Güvenliği, Su Sorunları, Orta Asya Suları, Orta Doğu Suları, Su Savaşları gibi konularda 15 adet kitabı ve çok sayıda rapor ve uluslararası dergilerde yayınlanmış makalesi var. TEMA Bilim Kurulu üyesi olan Yıldız, Uluslararası Su Yönetimi ve Diplomasisi dergisinin editörlüğünü yapıyor ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nün Uluslararası Su Kaynakları Bölümü’nde Su Politikaları dersi veriyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.