enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:27 “Başkasının Derdiyle Dertlenmeyen, Kendine Dert Arasın”
22:36 Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonunun Nihai Raporu
22:01 ABD, İsrail ve İran: Kapasiteler, Kabiliyetler ve Hal Tarzları
20:51 İran Müdahalesi Avrupa’yı ve Transatlantik İlişkileri Nasıl Dönüştürüyor?
19:08 Jakobenlerin Laiklikle İmtihanı
18:00 MSB: Türk hava sahasına yönelen balistik mühimmat imha edildi
10:26 Bakan Fidan: İran’ın stratejisi son derece yanlış
09:07 Mazlumun Kimliği Sorulmaz
10:37 Mücevherde Yeni Sezonun Trendleri İlk Kez Fuarda Açıklanacak
09:54 Saldırıların ardından Gazze’de “yeniden açlık” endişesi
09:43 ABD ile İsrail’in İran’a yönelik ortak saldırıları,artan jeopolitik risk primi, küresel enerji piyasalarında sert fiyat yükselişlerini beraberinde getirdi.
00:49 ABTTF Başkanı: İftarlarımız bazı çevreleri neden rahatsız ediyor?
00:22 Remzi DİLAN’ın yazısı, Öcalan’ın Statüsü: Baş Müzakereci mi, Yerli Mandela mı?
00:01 ‘Savaş Türkiye’yi de etkileyebilir’
09:52 Hocalı Soykırımı’nın 34. Yılında İstanbul’da Düzenlenen Konferansla Anıldı.
01:02 “Laikliği birlikte savunuyoruz” başlıklı bildiriyi imzalayan 168 kişi hakkında “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçundan soruşturma başlattı.
00:51 CHP Genel Başkanı Özgür Özel hakkında, “kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret” suçundan resen soruşturma başlatıldı.
00:43 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan diplomasi trafiği
00:21 Putin’den Hamaney için taziye mesajı: ‘Uluslararası hukukun ihlali’
00:21 Kocaeli Büyükşehir, Üsküdar Vapuru faciasını unutmadı; 392 can, 1 Mart’ın yıl dönümünde dualarla anıldı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Srebrenitsa’dan Gazze’ye, soykırım sürüyor

Srebrenitsa’dan Gazze’ye, soykırım sürüyor
11.07.2024
A+
A-

* Bosna Hersek’teki katliamların en büyüğü bundan 29 yıl önce Srebrenitsa’da yaşandı.

* Balkanların kara lekesi olarak tarihe geçen soykırıma müdahalede geç kalan uluslararası kamuoyu, bunun bir daha yaşanmayacağı vaadinde bulundu.

* Aradan yıllar geçti ama dünyanın soykırıma karşı sessizliği hiç değişmedi. Bugün soykırımın adı, Gazze…

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency 

Bosna Hersek, Yugoslavya’yı oluşturan 6 devletten biriydi. Berlin duvarının yıkılması sonrasında Sovyetler Birliği dağıldı.

Bağlantısızlar Hareketi içindeki Yugoslavya da benzer bir kaderi paylaştı. Önce Slovenya, ardından Hırvatistan bağımsızlıklarını ilan etti. Yugoslavya’nın kendi mirasları olduğunu savunan Sırbistan, önce Hırvatistan’a saldırdı. Slovenya ve Hırvatistan’ın AB tarafından tanınması gerilimi tırmandırdı. Ancak Brüksel, Bosna Hersek için referandum şartı koştu.

Sırp güçler Saraybosna’yı kuşattı

Bosna-Hersek’te 1992 yılının Mart ayındaki referandum ve bağımsızlık ilanı Belgrad’ın tepkisini çekti. Artık hedef, Bosna Hersek’ti. Başkent Saraybosna kuşatıldı. Kentin dört bir yanına barikatlar kuruldu.

5 Nisan’da atılan ilk bomba, bin 425 gün sürecek Bosna Savaşı’nı başlattı. Saldırıda ölen iki sivil de, soykırımın ilk kurbanları oldu. Savaş boyunca Saraybosna’ya günde ortalama 329 havan topu düştü.

Sırplar katliamlarını başta başkent Saraybosna olmak üzere Bosna Hersek geneline yaydı. Başkentteki Markele pazar yerinde, Priyedor’da, Kapiya’da, Sırplar art arda katliamlar yaptı.

Srebrenitsa kasabası kana bulandı

1993’te Brleşmiş Milletler Srebrenitsa’yı Boşnaklar için “güvenli bölge” ilan ederek Hollanda askerlerinin korumasına bıraktı. Ancak takvimler 11 Temmuz 1995’i gösterdiğinde, eski Sırp General Ratko Mladiç komutasındaki Sırp birlikleri, Srebrenitsa’ya girdi.

Srebrenitsa’da 8 binden fazla genç ve yetişkin Müslüman erkek katledildi, toplu mezarlara gömüldü.

Bosna savaşını sonlandıran 14 Aralık 1995 tarihli Dayton Anlaşması oldu. Dünya bir daha böyle bir acının yaşanmayacağı vaadinde bulundu. Ancak bu, sadece sözde kaldı.

Srebrenitsa’ya gözünü kapatan dünya, Gazze’deki katliama da sessiz

Bugün soykırımın adı Gazze… İsrail 7 Ekim’den bu yana Filistinlilerin üzerine aralıksız bomba yağdırıyor. Bebekleri öldürüyor, anneleri katlediyor. Gözaltına aldığı Filistinlilere işkence ediyor. Çocuklar, öksüz, yetim kalıyor, uzuvlarını kaybediyor.

Srebrenitsa’da, 1995’teki soykırımının teşhis edilen 14 kurbanının defni için düzenlenen törene Filistinliler de katıldı. Yaşanan dehşetin benzerliğine, dünyanın yine üç maymunu oynadığına dikkat çekildi.

İsrail’in 9 aydır süren saldırılarında 38 binden fazla Filistinli hayatını kaybetti. Bu soykırım da dünyanın gözleri önünde gerçekleşiyor, Bosna’dan Gazze’ye, soykırım devam ediyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.