enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:46 Kuruluşunun 85. yılında Köy Enstitüleri…
14:29 Prof. Dr. Üşümezsoy, Marmaraereğlisi’nde meydana gelen ve İstanbul’dan da hissedilen depremi değerlendirdi…
09:10 Afetten İhyaya Deprem Bölgesinde İki Yılın Muhasebesi…
09:00 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
08:49 “Yılın En İyi Televizyon Habercisi”Ödüllü gazeteci Ayşegül Ekinci, dünyayı dolaştı. Bu süreçte ise yaşam, varoluş ve ölüm konularında araştırma yapıp kitap yazdı….
08:44 İtalya’yla Yakalanan Pozitif İvme ve Avrupa’ya Yansıması
08:15 Türkiye, terör örgütleri DEAŞ ve PYD/YPG’yi hedef alarak başlattığı Zeytin Dalı harekatı…
08:00 Trump’ın İlk 100 Günü…
07:39 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
07:35 Durumdan Vazife Çıkaramayanlar Rahatsız!…
07:21 Halkı Kaybeden Sol, Kimi Kazandı?
07:09 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
10:08 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
09:05 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur…
09:05 Ankilozan Spondilit hastalığında ortalama tanı süresi 5 ila 8 yıl arasında gecikebiliyor…
08:56 Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağıyla mücadele kapsamında Diyarbakır’da kapsamlı bir denetim süreci başlattı…
08:38 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:27 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
08:22 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı”…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Spor motivasyonu için Instagram

Spor motivasyonu için Instagram
15.06.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Yapılan bir araştırmaya göre kullanıcıların beden algısı ve ruh sağlığında olumsuz etkilere sebep olduğu gerekçesiyle sık sık eleştirilen Instagram’ın, spor yapmak için kullanıcıları motive etmesi de mümkün.

Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin (NTNU) araştırmasına göre, Instagram üzerinden motivasyon mesajları ve videolarını düzenli takip eden kullanıcılar daha aktif olmaya ve spordan daha çok keyif almaya daha yatkın.

Spor yapan kullanıcıların motivasyonlarını ölçmek için yola çıkan NTNU araştırmacıları, katılımcıları iki gruba ayırdı. İlk grup Instagram’dan motivasyon mesajları ve videoları paylaşan hesapları takip ederken, diğer grup Instagram’da ek olarak herhangi hesabı takip etmedi.

Bir aylık araştırma sonucunda motivasyon içerikleri paylaşan hesapları takip eden katılımcıların, yaptıkları sportif aktiviteleri daha olumlu duygularla bağdaştırdığı gözlendi. Diğer grupta ise herhangi bir değişim gözlenmedi.

En olumsuz etkili uygulama

İngiltere’de 2017 yılında yapılan bir araştırmaya göre Instragam, diğer sosyal platformlara kıyasla kişinin beden algısı, uyku düzeni ve ruh sağlığı üzerinde en olumsuz etkiye yol açan telefon uygulaması.

Ancak son araştırma uygulamayı motivasyon amaçlı kullanmanın olumlu etkiye de sebep olabileceğini ortaya koydu.

Motivasyon koçu Petra Wolfram’a göre sosyal ağlarda motivasyon cümleleri görmenin insanlar üzerinde “kesinlikle olumlu etkisi var”

Motivasyon koçu Petra Wolfram’a göre sosyal ağlarda motivasyon cümleleri görmenin insanlar üzerinde “kesinlikle olumlu etkisi var”

“İlerlemek için ne yapabilirim?”

Sosyal ağlar üzerinde motivasyon cümleleri görmenin insanlar üzerinde nasıl bir etkisi var? Motivasyon koçu Petra Wolfram’a göre “kesinlikle olumlu etkisi var” ancak burada kişinin hedefleri de oldukça belirleyici. Walfram, “Kendime bir hedef belirlemeden önce nerede olduğuma bakıyorum. İkinci adım ise hangi hedefe ulaşmak istediğim. Hedefimiz biraz hayali olmasında sorun yok ancak öte yandan gerçekçi bir şekilde de ulaşılabilir olmalı. Eğer öyle olmazsa kişiler vazgeçmeye çok daha meyilli olacaklardır” diyor.

Walfram’a göre hedefe giden yol da oldukça önemli önemli. “Ben bunu dağ tırmanışına benzetiyorum. Dağın eteğindeyken tepeyi göremeyebilirsiniz. Bu sebeple hedeflerinizi zaman zaman değiştirebilirsiniz. Eğer bir gerileme seziyorsanız, o zaman hedefinizle ilgili ‘Neden böyle oldu’ dememeli, onun yerine ‘İlerlemek için ne yapabilirim’ diye kendinize sormalısınız” diyor koç Walfram.

Psikolog Silge Berg'e göre araştırma, içeriklerin kişilerin hedeflerine ulaşmasında olumlu etkisi olduğunu gösteriyor

Psikolog Silge Berg’e göre araştırma, içeriklerin kişilerin hedeflerine ulaşmasında olumlu etkisi olduğunu gösteriyor

Eleştirel bir göz

Instagram uygulaması, öte yandan, kuşkusuz sporu pazarlamak için de en elverişli platform. Bu sebeple Instagram’daki çoğu fitness fenomeni bazı diyet fikirleri ve kişisel programlar paylaşıyor. Bunlardan kimi ücretli, kimiyse ücretsiz. Elbette kazanç sadece gelen beğenilerden ve yorumlardan oluşmuyor.

Amerika’da yapılan bir araştırma, bir Instagram fenomeninin bir ürünü tavsiye etmesi üzerine, o ürünü alabileceğini söyleyen kullanıcıların oranının yüzde 82 olduğunu gösteriyor. Fenomenler ne kadar çok kişiye ulaşırsa, markalar da bu kişilerle daha çok işbirliği yapıyor.

“Fenomenlerin çok geniş bir etki alanı var” diyor psikolog Silge Berg. Ancak Berg’e göre temel sorun fenomenlerce verilen ürün tavsiyelerinin bilimsel veriye dayanmaması.

Sosyal medyadaki her tür paylaşımın eleştirel bir yaklaşımla sorgulanması gerektiğine dikkat çeken Berg “Bu araştırma gösteriyor ki, içeriklerin kişilerin hedeflerine ulaşmasında olumlu etkisi var. Ancak burada kullanıcıların da daha eleştirel bir gözle yaklaşması gerekiyor” tavsiyesinde bulunuyor.

Volos 2018 | Ann-Christin Herbe (DW/P. Böll)

HABER : Ann-Christin Herbe (DW)

[TÜHA Haber Ajansı, 15 Haziran 2020] 

ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.