enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
18:08 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, “Güçlü Medya, Bilinçli Toplum Zirvesi”nde konuştu…
17:43 Erdoğan: Kameraları bantlamak bizim kitabımızda yazmaz…
13:41 Bakan Kurum’dan Arnavutköy’deki TOKİ konutlarına ilişkin açıklama
13:19 Türkiye’den ve Dünya’dan kısa kısa ‘Satır Başı’ haberler!
12:33 XI. Uluslararası Urla Enginar Festivali ve I. Uluslararası Urla Sürdürülebilir Gastronomi ve Tarım Konferansı Başarıyla Gerçekleşti…
11:05 DoktorTakvimi, bir kez daha Türkiye’nin En İyi İşverenleri arasında
10:39 Doğal afetlerden kaynaklanan ekonomik kayıplar ilk çeyrekte 83 milyar dolara ulaştı
09:23 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
09:22 RTÜK) Başkanı Şahin, “sokak röportajları” toplumda ayrışmaya, manipülasyona ve yanlış bilgilendirmeye yol açıyor…
09:00 Terör ve İstihbarat!…
08:54 ROKETSAN, Türkiye’nin 2024’te savunma sanayisinde 7 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdi…
08:40 Yer Bilimci Prof. Dr. Feyzi Bingöl’den Marmara Depremi Uyarısı: “Tek Parça Kırılırsa 7’nin Üzerinde Olabilir”…
08:31 Vücudun temel yapı taşlarından biri olan D vitamininin eksikliği sağlık sorunlarına neden olabilir…
08:25 Dostluk Maskesi Altında İhanet: Türkiye’ye Yönelik Planların Derin Analizi
07:20 Marmara Denizi açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem, Kayseri’de uçuş sayısını 20’ye kadar düşürdü!
23:47 Bakan Ali Yerlikaya’dan Özgür Özel’e ‘bant’ tepkisi
23:28 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Kut’ül Amare Zaferi mesajı
23:13 Türkiye-İtalya arasında, ticaret, sanayi yatırımları, uzay, kültür, spor, sosyal hizmetler, arşiv, ulaştırma ve savunma sanayi alanında 11 anlaşma imzalandı….
22:51 Eğitim faaliyeti sırasında kaza: 1 asker şehit
22:39 İstanbul’da 2 bin 928 az hasarlı bina tespit edildi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

SPD Başkanı Yıldız:  Enerji’de Sıfır Karbon  hedefi gerçekçi değildi. AB farkına vardı ve döndü  

SPD Başkanı Yıldız:  Enerji’de Sıfır Karbon  hedefi gerçekçi değildi. AB farkına vardı ve döndü  
11.02.2022
A+
A-

ANKARA – TÜHA HABER / Su Politikaları Derneği (DSP) Başkanı, İzmir Yüksel Teknoloji Enstitüsü Öğretim üyesi, Su ve enerji politikaları uzmanı Dursun YILDIZ,  AB Komisyonu’nun doğal gaz ve nükleeri ‘düşük karbonlu’ olarak sınıflandırdığına dikkat çekti. 

Su Politikaları Derneği (DSP) Başkanı Dursun YILDIZ, ‘Enerji’de Sıfır Karbon hedefi gerçekçiliği‘ konusunda (TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı‘na değerlendirmelerde bulundu.

Dursun YILDIZ, Avrupa Birliği Komisyonu’nun, yoğun eleştirilere  rağmen, doğalgaz tesisleri ve nükleer santrallere yapılan yatırımlarıın, 2030 ila 2035’e kadar ‘belirli koşullar altında iklim dostu ve sürdürülebilir’ olarak sınıflandırmaya karar verdiğini söyledi.  

AB Komisyonu’nun, 3 Ocak 2022 tarihli oturumunda  hazırlanan taslağı kabul ettiğini ifade eden YILDIZ, Komisyon’un,  gaz ve nükleer projelerinin “Yeşil Rehber”e girmesini kolaylaştırmak için küçük değişiklikler yaptığını belirtti.

Dursun YILDIZ, “Buna göre, doğal gaz santralleri, 2035 yılına kadar düşük karbonlu, hidrojen gibi gazlara veya yenilenebilir kaynaklara geçmeleri halinde onay damgası alabilecek ve bu santrallere yapılan yatırımlar 2030 yılına kadar “sürdürülebilir” sayılacak” dedi. 

Bu konudaki gelişmeleri, enerji’de sıfır karbon hedefinin mevcut enerji kaynaklarıyla gerçekçi olup olmadığını 2 yıl önce incelediklerini ve geçen yıl da bu konuda bir rapor hazırladıklarını belirten Su Politikaları Derneği Başkanı YILDIZ, AB Komisyonu’nun kararı ile ilgili şu açıklamaları yaptı:

“Bu konuyu SPD’de 2 yıl önce bir yuvarlak masa toplantısında ele alarak tartıştık. Mevcut enerji kaynakları ile bu hedeflerin gerçekçi olmadığı ortaya çıktı .Bu konuda rapor da yayınladık.  

Temiz enerji, sıfır karbon hedefleri koymak kolay ama bunu uygulamaya geçirmek o kadar kolay değil. Bir geçiş dönemine ihtiyaç var .Bu geçiş döneminin nasıl olacağı benim de katıldığım  2017 COP 23 (Bonn) zirvesinde ele alınmıştı. Ancak bu konudaki yol haritası şimdiye kadar netleşmemişti. AB Komisyonu’nun aldığı bu karar mevcut enerji kaynaklarını dikkate alarak  gerçekçi bir  yol haritasını  ortaya çıkardı.”  

Londra finans merkezi olma özelliğini kaybedecek haberi - FinansGündem.comGelişmekte olan ülkelerde bu hedefler çok sarkar  

Su Politikaları Derneği (DSP) Başkanı Dursun YILDIZ, Bu düzenlemeyle ilgili olarak AB  Komiseri  Mairead McGuinness’in, “Yasal düzenleme mükemmel olmayabilir, ancak gerçek bir çözüm” olabileceğini ifade ettiğini hatırlattı.

YILDIZ, “Eleştirenler oldu ama  bu gerçekçi bir yaklaşım ve komisyonda ezici bir çoğunlukla kabul gördü . AB Gaz ve nükleeri bu şekilde dahil ederek  geçiş sürecini rahatlatmak istiyor. Aksi taktirde hedefin tutturulamayacağını gördüler.  

AB’de durum böyle olunca gelişmekte olan ülkelerin taahhüt ettikleri hedefleri tutturabilmeleri  daha zor görünüyor. Özellikle  Çin ve Hindistan gibi karbon bazlı enerji kaynakları  kullanımı çok fazla olan  enerji talebi yüksek ülkelerin işleri çok zor.  

Sıfır karbon hedefi  için  hidrojen enerjisi veya Füzyon gibi yeni enerji teknolojilerinin geliştirilmesi lazım. Bu konuda Çin’de ve Avrupa’da çalışmalar var.”   

Yıldız: Hedefler gerçekçi değilse zaman kaybedilir . İklim değişikliği etkileri artar  

“Sera gazı salımının azaltılması konusunda enerji sektöründe belirlenen hedeflerin ve yol haritasının gerçekçi ve uygulanabilir olması lazım” diyen Dursun Yıldız şöyle devam etti; 

“-Temiz enerji kaynaklarına bir an önce geçiş çok önemli ve gerekli. Bundan uzaklaşılmaması şart.  Ancak bu yolda ileriye doğru yürünebilmesi için  gerçekçi bir yol haritası olmalı .Aksi taktirde zaman kaybedilir. Hedeften uzaklaşılır. İklim değişikliğine adaptasyon politikaları diye bazı sektörler öne çıkartılır, etkisiz ve plansız yatırımlar artar. Döngüsel ekonomi,yeşil dönüşüm ,düşük karbon ekonomisine geçiş kolay olmayacak. Bütüncül bir bakışa ihtiyaç var.   

Yenilenebilir Enerjiden Elektrik Üretimi Hakkında Her ŞeyTemiz Enerji’ye Geçiş Döneminde Doğalgaz’ın Rolü artacak

-Enerji’de kömürden uzaklaşma politikaları uygulandığında yerine bir baz enerji kaynağının ikame edilmesi gerekli. Bunu rüzgar, güneş gibi süreksiz enerji kaynakları ile yapabilmek şimdilik mümkün değil. Enerji Depolama teknolojilerinin geliştirilmesi lazım. Birçok ülkede  hidroenerji üreten büyük barajlar da yenilenebilir enerji kapsamı dışında tutuluyor. Bu durumda akılcı ve gerçekçi bir “Temiz Enerjiye Geçiş Dönemi Yol Haritası”na ihtiyaç var”.  

Su Politikaları Derneği (DSP) Başkanı Dursun YILDIZ, Derneği olarak temiz enerjiye geçiş döneminde Büyük Barajlar’dan elde edilen Hidroenerji’nin yenilenebilir sayılmadığı mevcut sınıflandırılmasının da dahil birçok kavramı 2 yıl önce ele aldıklarının altını çizdi.  

Dursun YILDIZ, “Bu yuvarlak masa toplantımızda temiz enerjiye geçiş dönemi için şirketlere, finans kurumlarına, politika yapıcılara ve vatandaşlara yeni yeşil enerji tanımların yapılması gerektiği ortaya çıktı. Bu çalışmamızda geçiş döneminde daha çok doğalgaz santrallerinin  rolünün artacağı ortaya çıkmıştı. Bu konudaki “2050’ye kadar sıfır karbon hedefi gerçekçi mi?” başlıklı  raporumuzu da  geçen yıl yayınladık. Gelişmeler öngörülerimizin doğru olduğunu gösteriyor” diye kaydetti.  

[TÜHA Haber Ajansı, 11 Şubat 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.