enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
17:49 Ziraat Türkiye Kupası B. Grubu üçüncü maçında Konyaspor 5 golle galip
17:36 Trendyol 1. Lig’in 24. haftasında oynanacak müsabakalarda görev alacak hakemler belli oldu.
17:31 Bakan Kurum: Bizim insanımız devletine ‘devlet baba’ der
17:07 Rusya Maliye Bakanlığı: Petrol ve doğal gaz gelirleri yaklaşık 5 milyar dolar geriledi
13:54 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Her şeyden önce biz bölgemizde yeni bir savaş istemiyoruz
09:49 AVRUPA HABERLERİ / AB Komisyonu’nda kritik toplantı: Gündem rekabet ve iç gerilimler
06:12 Filistin meselesine küresel, bölgesel ve ulusal bir yaklaşım
00:58 SİYASET HABERLERİ / MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, “Umut hakkı konusunda uzlaştık” dedi.
00:58 Ukrayna, Rusya’nın saldırısının ardından Abu Dabi görüşmelerinde müzakere tutumunu değiştirecek
00:49 AVRUPA HABERLERİ / Von der Leyen, Avustralya ile askıdaki ticaret anlaşmasını sonuçlandırmak için Canberra’ya gidecek
00:44 (SETA) Kriter Dergisi’nin Şubat Sayısı Çıktı!
00:41 AVRUPA HABERLERİ / Özel haber: Siyasi anlaşmazlık dijital euro projesini tehdit ediyor
00:41 Avrupa Haberleri / AB, Ukrayna için 90 milyar euroluk ortak borçlanma kredisinde anlaştı
00:24 AVRUPA HABERLERİ / OECD Başkanı Cormann Euronews’e konuştu: Avrupalılar, Mario Draghi’yi dinlese ‘iyi olur’
00:19 Araştırma: Kalori kısıtlaması kemoterapinin etkinliğini artırıyor
00:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Mısır, Türkiye’nin Afrika’daki en büyük ticaret ortağı olmayı sürdürüyor
00:06 Katil, soykırımcı, terörist devlet İsrail haberleri…
01:41 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Dezenflasyon sürecini destekleyen yapısal reformlarımızı hızlandırıyoruz
00:57 Yeni Cuma Camii, Kocaeli’nin “Eyüp Sultan’ı” Olmalı
00:54 İspanya, 16 yaş altına sosyal medya yasağı getiriyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

‘Soyut tehdit’ gitti, somut tespit geldi

‘Soyut tehdit’ gitti, somut tespit geldi
02.04.2021
A+
A-

TÜHA HABER / ‘O soyut ifade kalktı’ Milli Savunma Üniversitesi ve Harp Okulları’na giriş yönetmeliğindeki soyut “irtica” tanımının kaldırılmasıyla, 28 Şubat döneminin son kalıntıları da temizlendi. Yerine, cezada kanunilik ilkesine uygun somut hükümler eklendi.

(TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘AKŞAM Gazetesi’ nden aktardığı Melik YİĞİTEL’in özel haberine göre,  28 Şubat’ın ideolojik kalıbı olan “irtica ile mücadele“, TSK’da özellikle Anadolu’dan gelen personelin anne ve babalarını mağdur etmesiyle çok tartışıldı. Başörtüsü üzerinden başlatılan cadı avı çok tepki çekti.

Tüm bu uygulamalar devrim niteliğindeki reformlarla aşıldı. Ancak, bu uygulamaların ruhu olan “irtica” kavramı mevzuatta kalmaya devam etti.

Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Millî Savunma Üniversitesi Harp Okulları Yönetmeliği ile yürürlükten kaldırılan Harp Okulları Yönetmeliği’nin “Giriş Koşulları” başlığını taşıyan 44’üncü maddesinde yapılan düzenleme ile son kalıntılar temizlendi.

Yeni düzenleme, yürürlükten kaldırılan düzenlemeye istinaden daha geniş kapsamlı, güncel mevzuata uygun ve daha somut hükümler içeriyor. Örneğin, TCK’da suç olarak düzenlenmemiş olan “Tutum ve davranışları ile yasa dışı, siyasi, yıkıcı, irticai, bölücü ideolojik görüşleri benimsememiş, bu gibi faaliyetlerde bulunmamış veya bu gibi faaliyetlere karışmamış olması” olan soyut hüküm kaldırıldı. Yerine, daha somut ve cezada kanunilik ilkesine uygun hükümler eklendi.

FETÖ KAMUFLE OLDU

Soyut kavram üzerinden içki içmeyen, namaz kılan, annesi başörtülü ya da babası sakallı subay ve astsubaylar ‘irticacı‘ diye fişlenerek ordudan atılırken; bu durum en önemli özelliği takiye yapmak olan FETÖ terör örgütüne alan açtı. Mensuplarını şekil üzerinden Atatürkçü göstererek TSK’ya soktu ve teröristler general seviyesine yükselene kadar fark edilemedi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın ‘geçtiğimiz dönemde meydana gelen olaylardan aldığımız dersler çerçevesinde oradaki yönetmeliği daha etkin bir hale getirme gayretinden ibarettir‘ sözleri bu durumu özetliyor.

CHP, FETÖ’YÜ GÖRMEDİ

Ancak yönetmelik değişikliği CHP tarafından ‘irticaya yeşil ışık‘ iddiasıyla tartışmaya açıldı. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay’ın, ‘Bu, irticai faaliyetlere yeniden yeşil ışık yakmaktır‘ şeklindeki sözleri, tümüyle FETÖ gerçeğini gözardı etmek olarak yorumlandı. Çünkü ‘tutum ve davranışları ile yasa dışı, siyasi, yıkıcı, irticai, bölücü ideolojik görüşleri benimsememiş, bu gibi faaliyetlerde bulunmamış‘ hükmü cezada kanunilik ilkesini ortadan kaldıran tamamen soyut bir durum.

SIZANLAR İHRAÇ EDİLDİ

FETÖ işte bu durumu kullanarak Türk Silahlı Kuvvetleri’nin tüm birimlerine nüfuz etti. FETÖ’yle mücadele kapsamında 15 Temmuz 2016’dan bugüne kadar TSK’dan 19 bin 583 subay ve astsubayın ihraç edilmesi de tablonun ne denli korkunç boyutta olduğunu gözler önüne seriyor. Kara Kuvvetleri Komutanlığında 87 general, Deniz Kuvvetleri’nde 31 amiral, Hava Kuvvetleri’nde 32 general FETÖ’cü çıktı ve ordudan ihraç edildi.

Sonuç olarak; yayımlanan yönetmelikte yer alan düzenleme, yürürlükten kaldırılan yönetmelikte yer alan düzenlemeye istinaden daha geniş kapsamlı, güncel mevzuata uygun ve daha somut bir hal aldı.

MSB: GÜNCEL MEVZUATA UYGUN VE SOMUT TANIM

Milli Savunma Bakanlığı, “Yeni düzenleme, daha geniş kapsamlı, güncel mevzuata uygun ve daha somut” açıklaması yaptı. Açıklamada somut suçlar özetle şöyle sıralandı: “Devletin egemenlik alametlerine karşı suçlar, Devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve millî savunmaya karşı suçlar, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar, casusluk suçu, genel ahlaka karşı işlenen suçlar ile yağma, zimmet, irtikap, rüşvet, iftira, hırsızlık, dolandırıcılık, suç işlemek amacıyla örgüt kurma, güveni kötüye kullanma, yalan tanıklık, banka ve kredi kartlarının kötüye kullanılması, fuhuş, uyuşturucu madde imal ve ticareti suçlarından hapis cezasına ve/veya adli para cezasına hükmedilmemiş olmak, herhangi bir adli veya idari soruşturma veya kovuşturma devam etmiyor olmak.”

HABER : Melik YİĞİTEL & İstanbul

***

Melik YİĞİTEL KİMDİR?

48 yaşında olan Melik Yiğitel Türk basınında başarılı gazeteciler arasında yer alan bir isimdir. Başarılı gazeteci Gazi Üniveritesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon Sinema bölümünde tahsil görmüş ve hemen ardından 1995 yılında mezun oldu.

Başarılı gazeteci mezun olduktan sonra meslek hayatına Ulusal Basın Ajansı’nda başladı.

Başarılı gazeteciliğiyle kısa sürede HBB Televizyonu ve Kanal D’de çalışma fırsatı bulan Yiğitel, bu kurumlarda muhabir olarak çalışmış, ve daha sonra 2002 yılından 2007 yılına kadar Türkiye’nin en çok izlenen kanallarından biri olan Show TV’de haber müdürlüğü görevini yürüttü.

[TÜHA Haber Ajansı, 02 Nisan 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.