enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:13 Şubatın ilk haftası hava nasıl olacak?
00:11 İran Dışişleri Bakanı ​​​​​​​Arakçi: Ülkesinin ABD ile nükleer müzakereye hazır olduğunu daha önce de bildirdiğini açıkladı…
00:08 TRT ortak yapımı sessiz fedakarlığın gölgesinde bir kadın hikayesi: “Kanto”filmi, 6 Şubat’ta beyazperdede
00:07 Yeşilay Şile Şube Başkanı Şengül: Bağımlılıkla Mücadelede Toplumsal Sorumluluk Şart…
00:07 Bakan Fidan: ABD ve İran’ı müzakere masasına çağırıyoruz
00:06 Bakan Vedat Işıkhan, AK Parti Ordu İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda konuştu…
00:06 “Ankara 28 yıldır plansız, ranta dayalı büyüyor!”
00:05 İletişim Başkanı Duran: “Ülkemizi geleceğe taşımaya kararlılıkla devam edeceğiz”
00:05 Basın İlan Kurumu ile Kredi Garanti Fonu arasında iş birliği protokolü imzalandı…
00:03 379 FETÖ iltisaklı sosyal medya hesabına erişim engeli getirildi
00:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ülke hayrına yaptığımız her işin önüne takoz koymaya çalıştılar
00:02 Belçika’daki dev Audi fabrikası kapandı…
00:01 Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’dan (PFDK) haberler…
00:01 Suriye devlet televizyonu: Şam yönetimi ile terör örgütü YPG arasında, yeni bir mutabakata varıldığını duyurdu
00:00 Yargıtay Başkanlığı’nca, deprem temalı ceza ve hukuk çalıştayları İzmir’de düzenlenecek
21:24 Son dakika gelişmesi… Fatih Ürek’ten acı haber geldi: Fatih Ürek 59 yaşında hayatını kaybetti.
13:12 Küresel Gazeteciler Konseyi’nden (KGK) Londra’da diplomasi turu 
11:26 İletişim Başkanı Duran, “Bağımlılık konusunda medya kuruluşlarına, habercilere, dizi ve film yapımcılarına ciddi sorumluluklar düşüyor”
10:53 MSB kaynakları: TSK’nın Barış Pınarı’ndaki bölgelerden çekildiği yönündeki haberler doğru değil
00:55 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ata yurdumuz Orta Asya’nın refahına gerekli katkıyı yapmada kararlıyız”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Son seçim anketleri: “Deprem, Erdoğan ve AK Parti oylarını düşürmedi”

Son seçim anketleri: “Deprem, Erdoğan ve AK Parti oylarını düşürmedi”
07.03.2023
A+
A-

Türkiye’de gerçekleştirilen son kamuoyu yoklamaları, mayıs ayında seçime gidilmesi beklenen ülkede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti’ye deprem felaketine rağmen halk desteğinin düşmediğine işaret ediyor.

Seçime neredeyse iki ay kala yapılan iki kamuoyu yoklaması, muhalefetin cumhurbaşkanı adayını açıklamaması ve depremde yıkılan illerin yeniden inşasına yönelik somut bir plan sunamamasından dolayı arkasındaki desteği artıramadığını gösterdi.

Anket şirketi Metropoll’ün başkanı Özer Sencar Reuters’a yaptığı açıklamada, “Deprem hükümetin muhalefetin beklediği kadar zayıflamasına neden olmadı” dedi.

Şirketin son anket verileri, hükümetin ocak ayına oranla birkaç puan kaybettiğine işaret etse de, AK Parti ile MHP’nin oluşturduğu ittifakın, CHP ile İYİ Parti’nin oluşturduğu ittifakın önünde olduğunu gösteriyor.

Türkiye’nin güneydoğusunu 6 Şubat’ta vuran ve en az 45 bin kişinin ölümüne, 1 milyon kişinin ise evsiz kalmasına neden olan felaket sonrasında hükümet arama-kurtarma çalışmalarında yetersiz ve yavaş kalmakla eleştirilmişti. Erdoğan hükümetine yöneltilen diğer bir eleştiri de bina güvenliği hakkındaki standartların gevşek bir şekilde uygulaması yönündeydi.

Erdoğan’ın ilk günlerde “hatalar yapıldığını” kabul etmesi, Adıyaman’da helallik istemesi ve sonrasında yıkılan evleri en hızlı şekilde yeniden inşa etme sözü vermesi ise seçmende olumlu bir intiba bıraktı

Erdoğan’ın yeniden inşa sözünün seçmenler arasındaki desteğini korumasına yardımcı olacağını söyleyen MAK araştırmanın başkanı Mehmet Ali Kulat, “Böyle bir felaket yaşandığında, birkaç gün boyunca hükümete yönelik psikolojik tepkiler görüyoruz. Aradan 15-20 gün geçtikten sonra, yıkılan evlerini ya da işyerlerini yeniden inşa etmeyi kim vaat ederse insanlar ona yakın duruyor” ifadelerini kullandı.

Kulat, depremin ardından yapılan anketlerde Erdoğan’ın milliyetçi parti ile ittifakına desteğin yüzde 40-41 civarında çıktığını söyledi.

İstanbul Ekonomi Araştırma’nın 16-20 Şubat tarihleri arasında 2 bin katılımcıyla gerçekleştirdiği bir başka seçim anketi ise Erdoğan’ın başarı puanında ocak ayına göre 0.1 puanlık hafif bir artış olduğunu gösterdi.

“Türkiye Raporu” olarak adlandırılan ankete katılanların yüzde 34’ü deprem hasarından en çok müteahhitlerin sorumlu olduğunu belirtirken, yüzde 28’i hükümeti suçladı.

“AK Partili seçmen felaketten müteahhitleri sorumlu tutuyor”

Özer Sencar, AK Parti seçmenlerinin büyük çoğunluğunun felaketten müteahhitleri sorumlu tuttuğunu, bunun da iktidar partisindeki destek kaybının sınırlı kalmasının bir nedeni olduğunu söyledi.

Türkiye’deki yüksek enflasyon ve artan yoksulluk geçen yıl Erdoğan’ın popülaritesini erozyona uğrattı, ancak o zamandan bu yana asgari ücrete zam ve erken emeklilik kararları kaybedilen desteğin bir kısmının geri kazanılmasını sağladı.

Toplumsal Etki Araştırmaları Merkezi (TEAM) tarafından 19-20 Şubat tarihlerinde 1.930 kişi ile yapılan bir ankete göre, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ile yaptığı ittifak, deprem sonrasında yüzde 44’lük destek seviyesini korudu.

“İlk tökezlemenin ardından hükümetin daha birleştirici bir dil kullandığını gördük” diyen TEAM’den Nezih Onur Kuru, “Hükümet, yaraların sarılmasına yardımcı olanın kendisi olduğuna dair başarılı bir algı yarattı” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.