enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
17:10 İran’daki Türk vatandaşlarına güvenlik uyarısı
14:58 ABD ve İsrail İran’a saldırı başlattı: Körfez’de tansiyon yükseliyor
14:18 Bolu Belediyesi’ne operasyon: Tanju Özcan ve 12 kişi gözaltına alındı
13:44 ABD – İsrail’in kardeş İran’a saldırısı öncesi çıkan haberler…
12:19 İran, İsrail’e misilleme saldırısı başlattı
11:00 ABD ve İsrail, İran’a saldırı başlattı
00:07 Avrupa Haberleri / Litvanya Başbakanı’ndan Orban’a: ‘Ukrayna’yı suçlamak saçmalık’
00:06 Türkmenistan Lojistikte Vites Yükseltiyor
00:06 Çok kutuplu uluslararası sistem bağlamında Türk Dış Politikası’nda Güvenlik Anlayışının Dönüşümü
00:06 Türkiye ham çelikte, üretimini artırarak pozitif ayrışan ülkeler arasında yerini aldı…
00:05 Türkiye’de her 10 yetişkinden yaklaşık yedisi obez veya fazla kilolu
00:04 Avrupa Haberleri / Rus petrolü tartışması büyüyor: Zelenskiy, Fico’yu Ukrayna’ya çağırdı
00:04 6 soruda Afganistan-Pakistan krizi
00:03 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği’nin (ASKON) Geleneksel İftar Programı’nda konuştu
00:03 MSÜ Hava Harp Okulu’nda uyuşturucu soruşturması: 3 sözleşmeli er tutuklandı
00:02 Kruvaziyer fırtınası Türkiye’de esecek: Turizmde gizli patlama
00:02 Türk siyasi tarihinin “postmodern darbe” sürecinin failleri yargılama sonucu cezasız kalmadı…
00:01 AK Parti Genel Merkez İnsan Hakları Başkanlığınca,”28 Şubat: Vesayet, Darbe ve Milli İradenin İnşası” programı düzenlenecek
11:37 Bakü’de tarihi buluşma: 1926 Türkoloji Kurultayı 100 yıl sonra anılıyor
09:24 Milli Eğitim Bakanlığı 903 sözleşmeli personel alacak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Seyfülislam Kaddafi’nin Adaylığı Reddedildi

Seyfülislam Kaddafi’nin Adaylığı Reddedildi
26.11.2021
A+
A-

TRABLUS-TÜHA HABER / Libya’da yüksek seçim kurulu, devrik lider Muammer Kaddafi’nin oğlu Seyfülislam Kaddafi’yi önümüzdeki ay yapılacak seçimlerde adaylıktan çıkardı. Karara Kaddafi hakkındaki suçlamalar gerekçe gösterildi.

 Seyfülislam Kaddafi’nin adı, Libya Yüksek Ulusal Seçim Kurulu’nun yayınladığı seçime girmeye hak kazanmayan adaylar listesinde yer aldı. Seyfülislam Kaddafi önümüzdeki günlerde karara mahkemede itiraz edebilir.

Seyfülislam Kaddafi, 2015 yılında Trablus’ta yargılandığı davada 2011’de babası Muammer Kaddafi karşıtı protestolarda göstericilere karşı şiddet kullanmak suçundan idam cezasına mahkum olmuştu. Ancak mahkemenin aldığı bu karara Libya’da karşıt yetkililer karşı çıkmıştı.

Kaddafi Libya’daki isyanla bağlantılı olarak insanlığa karşı suç işlediği gerekçesiyle Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından da aranıyor.

Seçimlerin ilk turu 24 Aralık’ta

Birleşmiş Milletler’in iç savaşı sonlandırma ve ülkeyi daha demokratik bir geleceğe yönlendirme çabalarının ardından Libya’da devlet başkanlığı seçimlerinin ilk turu 24 Aralık’ta yapılacak.

2011 yılında Muammer Kaddafi’nin devrilmesinin ardından, petrol zengini Libya’da son on yıldır biri başkent Trablus diğeri de ülkenin doğusundaki Bingazi’de olmak üzere iki karşıt yönetim bulunuyor.

Libya’daki iç savaşta her iki taraf da paralı asker ve Türkiye, Rusya, Suriye ve diğer bölgesel güçlerden yabancı savaşçı desteği aldı.

Seyfülislam Kaddafi 2001 yılı sonlarında ülkede babası Muammer Kaddafi’nin 40 yıllık iktidarına son veren isyan sırasında Libya’nın Zintan kentinde muhalif savaşçılar tarafından yakalanmış, 2017 yılında da serbest kalmıştı.

Libya’da devlet başkanlığı seçimlerinde aday olanlar arasında askeri komutan Halife Haftar ve Libya’nın geçici başbakanı Abdülhamid Dibeybe de var.

Libya’da uzun süredir yapılması beklenen seçimleri, seçim yasası ve silahlı gruplar arasında zaman zaman yaşanan çatışmalar gibi çözüme kavuşturulmamış sorunlar gölgeliyor.

Ülkenin doğusu ve batısı arasındaki derin anlaşmazlık ve binlerce yabancı savaşçının varlığı da ülkede istikrarın sağlanmasının önündeki engeller arasında.

[TÜHA Haber Ajansı, 26 Kasım 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.