enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:10 Dünkü ve Bugünkü Türkiye!
07:55 İsrail’in Sınır Tanımazlığında Yeni Boyut: Katar Saldırısı
07:49 Büyükelçi Fatma Ceren Yazgan, Karanlığı dağıtan, yol gösteren, ışık saçan, derin bilgisiyle sözüne güvenilen bir “GURU”dur…
07:44 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Terörsüz Türkiye” mektubları şehit ailelerine ulaştırılıyor…
07:38 CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Kanko, “AK Parti’nin Çarpık Ekonomi Politikaları Gençlerin Geleceğini Çaldı!”
07:35 İsrail’in Gazze’de sürdürdüğü soykırım ve saldırganlık yalnızca Filistin’le sınırlı kalmamış, Tahran, Beyrut, Şam ve Sana’ya yönelik hamlelerle bölgesel bir boyut kazanmıştı.
07:34 Gazze’ye kara harekâtı: İsrail’in hedefleri ve riskler
07:08 AB’den İsrail’e yaptırım hamlesi
07:06 TBMM’de Tarihi Soru: Terörsüz Türkiye Gerçekten Mümkün Mü?
07:01 Moskova Crocus Fuarı’nda Türk firmalarına büyük ilgi
23:11 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “Bu yeni yerleşke, geçmişin tecrübesiyle geleceğin ufkunu birleştirecektir”
22:58 TBMM Başkanı Kurtulmuş, Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu’nun 10. toplantısında konuştu
09:50 Türkiye’deki sinema salonlarında bu hafta korku ve gerilimden komediye, aksiyondan animasyona 9 film vizyona girecek.
07:58 Tarihi ve kültürel bir mirasın peşinde: Türk-İslam Arkeolojisi
07:33 Türkiye’nin demokrasi performansı, uluslararası endekslerde belirgin bir gerileme sergiledi…
07:25 Son Düzlük ve PYD/YPG/SDG Üzerinden Ayak Oyunları
07:25 İsrail’in Bölgeyle Savaşı Amerika’nın Çıkarına mı?
07:18 İletişim Başkanı Duran: “İsrail’in Gazze’de başlattığı yeni saldırı dalgası soykırım suçlarının kanlı bir aşamasıdır”
07:17 Rusya’da en yüksek maaş alan sektörler açıklandı
07:03 Alışılmış Ezber Döngüsü
TÜMÜNÜ GÖSTER →

(SETA) Siyaset Araştırmaları Direktörü Doç. Dr. Nebi Miş, “Türkiye’de kurumların etkinliğinde cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi önemli”

(SETA) Siyaset Araştırmaları Direktörü Doç. Dr. Nebi Miş, “Türkiye’de kurumların etkinliğinde cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi önemli”
22.05.2024
A+
A-

(SETA) Siyaset Araştırmaları Direktörü Doç. Dr. Nebi Miş, Cumhurbaşkanının, sistemde yürütmenin başı olarak da bütün süreçleri bir şekilde hem kontrol edebildiğini,  hem alınacak kararları daha da hızlandırabildiğini açıkladı.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Türkiye’nin saygın, güvenilir, bağımsız yayın kuruluşu olan Nebi Miş: Erdoğan büyük bir uzlaşmayla seçilecek, Söyleşi Yusuf Özkır | Kriter DergiSETA Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’n yeni Genel Koordinatörü ve Siyaset Araştırmaları Direktörü Doç. Dr. Nebi Miş, SETA tarafından  “Web Seminer Dizisi” kapsamında düzenlenen toplantıda “Kovid-19 Sonrası Ulusal Siyasetlerde Değişim ve Yönelim” adlı sunum gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin kriz dönemindeki etkisi

Doç. Dr. Nebi Miş, krizi iyi yönetemeyen siyasi partilerin ve liderliklerin krizden sonra düşüşe geçeceğini belirterek, insanların herhangi bir kriz anında ülkelerini sulh ve selamete çıkarabilecek siyaset arayışlarına girecekleri yorumunu yaptı.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin kriz dönemindeki etkisi üzerine değerlendirmelerde bulunan Doç. Dr. Nebi Miş, özellikle bu dönemde bütün bakanlıkların hızlı bir şekilde koordine olabildiğini ve Bürokrasinin yine kriz süreçlerinde hızlı bir şekilde harekete geçirilebildiğine dikkat çekti.

SETA Genel Koordinatörü Doç. Dr. Miş, aynı zamanda bakanlıklar ve kurumlar arasında iletişim stratejilerine varıncaya kadar her şeyin çok hızlı bir şekilde devreye sokulabildiğinin altını çizdi.

En nihayetinde de Cumhurbaşkanın, sistemde yürütmenin başı olarak da bütün süreçleri bir şekilde hem kontrol edebildiğini hem alınacak kararları daha da hızlandırabildiğini hatırlatan Doç. Dr. Nebi Miş,  dolayısıyla Türkiye’de kurumların etkinliğinin artırılmasının ve karar mekanizmalarının hızlandırılması gibi başlıklarda cumhurbaşkanlığı sisteminin önemli olduğunu vurgulamak gerektiğini ifade etti.

“Güçlü devlet kapasitesine yönelik toplumların bir beklentisi oluşacak”

Salgından sonra ülkelerin birçoğunda genel değişim eğilimleri görüleceğini de hatırlatan  Doç. Dr. Miş, güçlü devlet kapasitesine yönelik toplumların bir beklentisinin de oluşacağını dile getirdi.

“Kovid-19 salgını sonrası toplumların güçlü devlet kapasitesine yönelik beklentisinin oluşacağını belirterek “Yerlileşme ve millileşme meselesi bundan sonraki süreçte tartışma konularının başında gelecek.” 

“Acaba bu yeni dönemde devletin görevi ne olmalıdır?” diyen SETA Genel Koordinatörü Doç. Dr. Nebi Miş, şunları söyledi:

“Yani klasik aydınlanma düşünürlerinin dediği gibi savunma, eğitim gibi belirli klasik görevlerle mi sınırlandırılacak devlet, yoksa tedarik zincirlerinin oluşturulmasından yatırımların hangi alana yapılacağına kadar devletin birçok sahada, piyasada etkin olup olmaması meselesi ulusal siyasetlerin tartışma konularından birisini mi oluşturacak?”.

Millileşme ve yerlileşme meselelerinin de yine ulusal politikalarda tartışılacağına değinen Doç. Dr. Nebi Miş, “Bilindiği gibi kriz sürecinde en önemli tartışma başlıklarından birisi, ülkelerin kendi kendine yeterlilikleri ya da tedarik zincirlerinde kopuş olup olmaması. Yerlileşme ve millileşme meselesi bundan sonraki süreçte en liberal ülkelerin bile tartışma konularının başında gelecek.” şeklinde konuştu.

SETA Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’n yeni Genel Koordinatörü ve Siyaset Araştırmaları Direktörü Doç. Dr. Nebi Miş, SETA tarafından  “Web Seminer Dizisi” kapsamında düzenlenen toplantıda “Kovid-19 Sonrası Ulusal Siyasetlerde Değişim ve Yönelim” adlı sunumunu şu sözlerle noktaladı:

“Krizin ortaya çıkardığı sonuçların ülkeden ülkeye farklılık gösterdiğine dikkati çekerek, “Hem hükümetler düzeyinde hem de toplumlar düzeyinde bu kriz geçtikten sonra insanlar şu soruyu soracak; yanlış giden neydi, kriz niçin kötü yönetildi? Bunlar toplumsal hafızada önemli bir yer oluşturacak. Toplumsal hafıza, iktidarların topluma uyguladığı siyasetleri neticesinde şekillenecek.”

***

Nebi Miş | Yazar | Kriter Dergi

 Doç. Dr. Nebi Miş,Nebi Miş

Genel Koordinatör
Lisans (2003) ve yüksek lisans (2005) eğitimini Sakarya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde tamamlayan Nebi Miş, doktorasını (2012) “Türkiye’de Güvenlikleştirme Siyaseti 1923- 2003” başlıklı teziyle tamamladı. Doktora sürecinde bir yıl süreyle Belçika Katholieke Universiteit Leuven’de araştırmacı olarak bulundu. Siyasal sistemler ve kurumlar, demokratikleşme, Kürt meselesi, sivil-asker ilişkileri, Türkiye’de güvenlik siyaseti, İslamcılık ve Ortadoğu’da demokratikleşme konuları üzerinde çalışmaktadır. Ayrıca bu konularda İngilizce ve Türkçe makaleleri yurt içinde ve dışında farklı akademik dergilerde yayınlanmıştır. Demokrasi Nöbetleri: Toplumsal Algıda 15 Temmuz Darbe Girişimi, Türkiye’de Siyasal Sistemin Dönüşümü ve Cumhurbaşkanlığı Sistemi, AK Parti’nin 15 Yılı: Siyaset, Turkey’s Presidential System: Model and Practices kitaplarının ortak yazar ve editörüdür. Halen Sakarya Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nde ve Sakarya Üniversitesi Ortadoğu Enstitüsü’nde dersler vermektedir.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.