enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
19:23 Araştırmacı Gazeteci Enver Everdi’nin eşi Hüsna Everdi hayatını kaybetti…
14:46 Kuruluşunun 85. yılında Köy Enstitüleri…
14:29 Prof. Dr. Üşümezsoy, Marmaraereğlisi’nde meydana gelen ve İstanbul’dan da hissedilen depremi değerlendirdi…
09:10 Afetten İhyaya Deprem Bölgesinde İki Yılın Muhasebesi…
09:00 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
08:49 “Yılın En İyi Televizyon Habercisi”Ödüllü gazeteci Ayşegül Ekinci, dünyayı dolaştı. Bu süreçte ise yaşam, varoluş ve ölüm konularında araştırma yapıp kitap yazdı….
08:44 İtalya’yla Yakalanan Pozitif İvme ve Avrupa’ya Yansıması
08:15 Türkiye, terör örgütleri DEAŞ ve PYD/YPG’yi hedef alarak başlattığı Zeytin Dalı harekatı…
08:00 Trump’ın İlk 100 Günü…
07:39 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
07:35 Durumdan Vazife Çıkaramayanlar Rahatsız!…
07:21 Halkı Kaybeden Sol, Kimi Kazandı?
07:09 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
10:08 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
09:05 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur…
09:05 Ankilozan Spondilit hastalığında ortalama tanı süresi 5 ila 8 yıl arasında gecikebiliyor…
08:56 Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağıyla mücadele kapsamında Diyarbakır’da kapsamlı bir denetim süreci başlattı…
08:38 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:27 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Seçimlerin Kaderini ‘Gerçek Milliyetçi’ Tartışması Belirleyebilir

Seçimlerin Kaderini ‘Gerçek Milliyetçi’ Tartışması Belirleyebilir
13.05.2023
A+
A-

Dünyada yükselişte olan milliyetçiliğin terörle mücadele yürüten Türkiye’de de kritik öneme sahip olması şaşırtıcı değil.

SETA Genel Koordinatörü Duran: Türkiye'nin 2022'de bir aşı diplomasisi harekatı yapacağını öngörmek zor olmaz

Prof. Dr. Burhanettin DURAN, SETA Genel Koordinatörü

14 Mayıs seçim döneminin ana kampanyası sonunda geldi “kim gerçek milliyetçi” tartışmasına dayandı. Dünyada Trump’ın başkanlığı döneminden (2017- 2021) itibaren yükselişte olan milliyetçiliğin terörle mücadele yürüten Türkiye’de de kritik öneme sahip olması şaşırtıcı değil. “Gerçek milliyetçi kim?” tartışmasının seçim dinamikleri açısından önemi şurada: Seçim ister birinci turda ister ikinci turda sonuçlansın Cumhurbaşkanı Erdoğan da Millet İttifakı adayı Kılıçdaroğlu da İnce ve Oğan’ın Türk milliyetçi seçmeninden oy almak için rekabet ediyor, edecek. Ayrıca, CHP ve İyi Parti’nin milliyetçi seçmen tabanının bir kısmı da zannedilenin aksine Erdoğan’a oy verebilir. Bu da Erdoğan lehine bir dip dalgası getirebilir. Böylesi bir hareketlenmenin temel sebebi Kandil ve FETÖ’nün Kılıçdaroğlu’na verdiği açık desteğin getirdiği rahatsızlığın kamuoyunda konsolide olması. Dahası, HDP (YSP)’nin solda ana aktör olma fırsatını gördüğü iddiasıyla Kılıçdaroğlu’nu sıkıştıracak şekilde elini yükseltmesi. Kürt sol milliyetçiliğinin radikal taleplerini, Öcalan’ın serbest bırakılmasını “İmralı’nın kapılarının kırılması” noktasına getirmesi. Batı medyasının “Erdoğan gitmeli” kampanyası da eklenince Kılıçdaroğlu’nun Batıcı olduğu ve milliyetçiliğe ihanet ettiği eleştirisi öne çıkıyor.

MHP Genel Başkanı Bahçeli, “HDP’yi, Yeşil Sol Parti’yi, bölücü teröristleri yanına yöresine alanlar, Milli Mücadele’den intikam almak isteyen bölünme ve yıkım sevdalılarıdır” eleştirisi ile Kılıçdaroğlu’nu doğrudan hedef alıyor. BBP Genel Başkanı Destici de benzer şekilde Akşener’i Sen PKK’yla, PKK’yla işbirliği yapanlarla devam ettiğin sürece… Türk milliyetçisi değilsin. Sen çakma milliyetçisin” diye eleştiriyor. Miting alanlarından bu eleştirilere malzeme geliyor. Sözgelimi Van’daki Kılıçdaroğlu mitingine katılan PKK yandaşları “Dişe diş, kana kan, seninleyiz Öcalan” sloganı attılar. Buna, Memleket Partisi Genel Başkanı İnce’nin CHP’yi Atatürk milliyetçiliğinden uzaklaşmakla suçladığı eklediğinde Kılıçdaroğlu’nun içine gömüldüğü siyasi-ideolojik sıkışma daha iyi anlaşılabilir.

Bunu fark eden Kılıçdaroğlu son haftada bütün ideolojik tuşlara basıyor. Siyasi hayatında tutarlılığı hiç dert edinmeyen Kılıçdaroğlu aynı anda solcu, ülkücü, samimi dindar ve liberal Batıcı olabiliyor. Bakıyorsunuz bir yazısında “Millet İttifakı’nın liberal demokrasinin evrensel prensipleri” üzerinde bir araya geldiğini yazıyor. AB’nin şartlarını kabul edeceğini söyleyerek Batıcı bir profil sergiliyor. Başka bir seferde ise sol dili kullanarak emperyalizm söylemi satıyor. Aylar önce gerçek ülkücülüğü MHP’ye bırakmayan Kılıçdaroğlu, şimdilerde yeniden Atatürk milliyetçiliğini vurgulamaya başladı. Hatta “Millet İttifakı Batı yanlısı” eleştirisini karşılamak için “Ne Batı ne Doğu, bu Türk’ün Yolu” başlığıyla bir video yayımlayarak “Türk devletinin menfaatleri neredeyse orada olurum” vurgusu yapıyor. Kılıçdaroğlu ayrıca milliyetçilik iddiasını Suriyeli sığınmacıları göndermeye bağlıyor. Bu yaklaşımı İnce ve Oğan’ın seçmeninde sığınmacılar konusunda bir etki oluşturabilirse de “vatan ve bayrak” konularında işi hayli zor.

Kandil’deki PKK elebaşılarının ısrarlı açık desteği ve HDP’nin taleplerini ve söylemlerini yükseltmesi ile Kılıçdaroğlu “gerçek milliyetçi benim” iddiasıyla karşılayamayacağı bir yere sıkışıyor. Solcu-Kürtçü milliyetçilerin Atatürk milliyetçilerinden fersah fersah uzak olduğunu bilmeyen yok. İnce ve Oğan da bu farkı sıklıkla kampanyalarında işliyor. Dahası, PKK ve YSP’nin azgın kampanyası sebebiyle “beka” meselesi kamuoyunda çok ciddi bir kaygı haline dönüştü.

***

Burhanettin Duran

Genel Koordinatör
1993’te Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun olmuştur. 1993-2001 arasında Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nde yüksek lisans ve doktora çalışmalarını tamamlamıştır. Çeşitli üniversitelerde görev yapan Duran, 2006’da doçent ve 2013’te profesör unvanlarını almıştır. Halen Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde öğretim üyesidir. Çok sayıda kitap ve dergide Türk düşünce tarihi, Türk dış politikası, İslamcılık, Avrupa, demokrasi ve sivil toplum konuları üzerine Türkçe ve İngilizce makaleleri bulunan Duran halihazırda SETA genel koordinatörü olarak görev yapmaktadır. Ekim 2018’de Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu üyesi olarak atanmıştır.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.