enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
13:17 Soykırım maskaralığını ‘oykırım’ için kullanan siyasetçiler!
10:47 Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sertçelik, İstanbul’da meydana gelen depremle ilgili açıklamada bulundu…
09:56 NTV muhabiri Beyzanur Özer kimdir, kariyerine nasıl başladı, hangi okuldan mezun oldu ve özel hayatına dair merak ettikleriniz neler?
08:18 Yeniden Refah Partisi Karaman İl Başkanı Yeşil’den “Karaman OSB Serbest Bölge ile 2. OSB Projesi hayata geçirilmeli”…
08:13 Terörsüz Türkiye günleri çok yakın
08:11 Oxford Sözlüğü’nün 2024 yılı kelimesi seçtiği “beyin çürümesi”, Kocaeli’de masaya yatırıldı.
07:52 Ahmet Murat Özel, Doğduğu Şehir Karaman’ı TRT’de Anlattı…
23:30 İstanbul’da art arda meydana gelen depremlerin ardından ve 2 gün okulların tatil edilmesiyle birlikte İstanbullular kenti terkediyor…
22:40 Cumhurbaşkanı Erdoğan, TRT 47. Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği’ne katıldı
22:30 6,2 büyüklüğündeki deprem 13 saniye sürdü
22:20 İstanbul’da okullar ve üniversitelerde eğitime 2 gün ara verildi
22:11 İstanbul’da okul bahçeleri, spor salonları ve camiler vatandaşların kullanımına açıldı
21:48 Mağlubiyetle gelen şampiyonluk!…
21:21 İstanbul’da 127 artçı deprem meydana geldi
10:49 Kartalkaya otel yangını faciasında yaşamını yitiren 36’sı çocuk, bu yıl bayramı’nda eksik…
10:28 Nuriye İdil’in Atatürk’le 23 Nisan 1922’de çekilen o unutulmaz fotoğrafının ardındaki hikâye…
08:49 Sur artık lezzetin merkezi!
08:30 İskandinav Modeli Hepimize İlham Olabilir!…
08:15 İtibarına jilet atan Mesir Macunu! CHP’nin başındaki yönetim meşru mu?
08:14 Millî Savunma Üniversitesi Rektörü ve tarihçi Prof. Dr. Erhan Afyoncu, Osmanlı Devletini de bitiren tehlikeye dikkat çekti…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Satır Aralarında Sanat

Satır Aralarında Sanat
15.04.2025
A+
A-

* Basında dar bir alana sıkışan kültür-sanat haberciliği, toplumun hafızasını taşıyan en önemli değerlerden biri olmaya devam ediyor. Ancak günden güne bu değerimiz gözden ırak kalıp haber sayfalarında kendine daha az yer bularak gönüllerden de ırak kalıyor.

*Detayı haberimizde!…

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Almıla Hilalsu Dindar, Eskişehir’de Yeni Türkiye’nin Geleceğin MİLAT Gazetesi için kaleme aldığı “Satır Aralarında Sanat” başlıklı yazısında, “kültür-sanat haberciliği yalnızca görünürlüğünü değil, derinliğini de kaybediyor” diyor.

Konuk yazar Almıla Hilalsu Dindar’ın yazısı şöyle devam ediyor:

Her sabah gazeteleri açtığımızda manşetlerde alışıldık haberlerle karşılaşıyoruz: siyaset, ekonomi, spor… Peki kültür-sanatın yeri hem gazetede hem de hayatımızda nerede?

Ortaya çıkan tabloya göre kültür-sanat haberciliği yalnızca görünürlüğünü değil, derinliğini de kaybediyor.

Analiz edilen ulusal gazetelerde kültür haberleri, ya büyük etkinliklere yer verildiğinde görünür oluyor ya da magazinle harmanlanarak içeriğinden uzaklaşıyor. Tanınan kişilerin katıldığı açılışlar, protokol konuşmaları, süslü galalar… Artık sanatı değil de sanatçının eserine katılanları konuşuyoruz. Sanatçıların sözlerine, eserlerin içeriğine, eleştiriye yer ayıramıyoruz. Tiyatronun, edebiyatın, sinemanın dönüştürücü gücü, bir basın bülteni estetiğinde sunuluyor.

Bir tiyatro oyununa kimlerin katılım sağladığı haber değeri taşıyabiliyor; fakat oyunun teması, mesajı ya da yönetmenin yaklaşımı çoğunlukla haber metnine yansımıyor. Kitap haberleri, çoğu zaman kapak görselinden ve tanıtım cümlelerinden ibaret kalıyor.

Kültür-sanat haberciliği bir bellek inşasıyken; bu bellek, şimdilerde yavaş yavaş silikleşerek hayatımızdan kayboluyor.

Reklam getirisi düşük olan kültür-sanat sayfaları, ekonomik nedenlerle de kısıtlanıyor. Kültürel etkinlikler “sponsorlu haber” vesilesiyle sunuluyor. Hâl böyle olunca, sanatın dönüştürücü gücü kırpılıyor, sadece tüketilecek bir ürün hâline geliyor. Bağımsız sanatçılar, alternatif işler, deneysel üretimler haber değerinden yoksun görülüyor.

Ancak bu karanlık tabloya rağmen bir ışık varsa o da dijitalleşme. Sosyal medya, bağımsız platformlar ve alternatif yayıncılık, kültür-sanat gazeteciliğini başka bir formda yaşatıyor. Daha nitelikli, eleştirel ve çeşitlilik barındıran içerikler özellikle sosyal medya temelli mecralarda yükseliyor. Daha çok ses, daha çok hikâye, daha fazla karşılaşma bu mecralarda mümkün. Yine de bu içeriklerin kalıcı olabilmesi, akademik olarak tartışılması ve profesyonel gazetecilik ilkeleriyle harmanlanması gerekiyor.

Kültür-sanat sadece bir kategori değildir; bir toplumun iç sesi, vicdanı ve hayal gücüdür. Bu nedenle kültür gazeteciliği sadece bir köşe yazısı değil, bir kültürel miras kaydıdır. Sanatın ve kültürün haberleşmeye ihtiyacı var. Daha doğrusu, toplumun sanatı duymaya ve anlamaya ihtiyacı var.

Bir toplumun ruhunu anlatan haberler sustuğunda, toplum kendi sesini de kaybetmeye başlar.

Almıla Hilalsu Dindar - Milli İrade Gazetesi - Eskişehir Haberleri

Gazeteci*Almıla Hilalsu Dindar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.