enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:18 Zelenski Ankara’da: Bölgesel Dengelerde Diplomatik Arayış
09:56 Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi’ne katılmak üzere Güney Afrika Cumhuriyeti’nde…
00:59 “Futbolda bahis” iddiasına ilişkin yürütülen soruşturmda 8’i tutuklu 17 hakem hakkında (MASAK) raporu hazırlandı…
00:44 Bakan Tunç: Çocuklarımızın güvenli bir geleceğe adım atmaları hepimizin ortak amacıdır
00:42 Radikal Hakaret Siyasetinin Amacı Ne?
00:30 Ankara Gıda Kontrol Laboratuvarı’nda, yılda yaklaşık 1 milyon 800 bin gıda analizi yapılıyor.
00:20 Yerel Yönetim Reformu Yaklaşırken…
00:16 Soykırımın yükü Gazzeli kadınların omzunda
00:15 İstanbul Fatih’te bir otelde konaklayan 4 kişilik Böcek ailesinin ölümüyle ilgili, otel sahibi ve bir otel çalışanı tekrar gözaltına alındı
00:07 Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Jae-myung Türkiye’ye gelecek
00:05 Gazze’de 11 Ekim’de ateşkesin yürürlüğe girmesinden bu yana İsrail’in saldırılarında hergün çocuklar öldürülüyor…
17:26 Tarihi komisyon İmralı’ya gidiyor
11:33 Türkiye’den Yunanistan’a sert tepki: Hukuksuz oldu bitti girişimleri reddediyoruz
00:57 Bakan Tekin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Bakanlığının 2026 yılı bütçesine ilişkin sunumunda konuştu…
00:56 Vuçiç hakkında suç duyurusu: Saraybosna’da ‘İnsan Safarisi’
00:48 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Nüfus artış hızımız azalıyor
00:40 Özgür Özel ile Ekrem İmamoğlu anlaştı mı?
00:39 Kosova’da siyasi kriz: Hükümet yeniden kurulamadı, erken seçim kapıda
00:32 Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğu, Meclis toplantısına eski ve yeni içme suyu borularını getirdi…
00:26 Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı 2026’da iki kez yapılacak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Sarah Emiri: BAE’nin Mars misyonunun başındaki kadın

Sarah Emiri: BAE’nin Mars misyonunun başındaki kadın
24.07.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Arap dünyasının ilk uzay misyonu hayali aslında 12 yaşında bir kız çocuğunun Andromeda Galaksisi’nin fotoğrafını görmesiyle başladı. Sarah Emiri bir gün ülkesini Mars’a götürebileceğini hiç düşünmemişti.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) son beş yıldır bilim ve teknolojinin sınırlarını zorluyor. Körfez ülkesi 2017’de dünyanin ilk Yapay Zeka Bakanlığı’nı kurdu. Ortadoğu’da ve Körfez’de uzay konusuna çok fazla önem verilmediği bir dönemde bu hamleleri yapan BAE, şimdi de Mars yolunda. Mars’ta hava durumu ve iklim üzerinde çalışmalar yapmak için tasarlanan uydu hafta başında başarılı bir şekilde fırlatıldı. Pazartesi günü Japonya’nın Tanegaşima uzay üssünden fırlatılan “Umut” adlı uydu Mars yolculuğuna başladı.

Başarılı olursa, BAE’yi Kızıl Gezegen’e ulaşan ilk Arap ülkesi yapacağından tarihsel önem arz eden proje için gözler, en az uydunun kendisi kadar dikkat çeken bir diğer isimde: Sarah Emiri.

Bir hayalim vardı

33 yaşındaki bu genç kadın ülkesinin Mars misyonunun başında.

Sharjah Üniversitesi’nde bilgisayar mühendisliği eğitimi gören ve kariyerine bir mühendis olarak başlayan Emiri, zamanla Emirlik İleri Bilim ve Teknoloji Enstitüsü bünyesindeki uzay teknolojileri alanına kaydı. Burada BAE’nin uzay uyduları üzerine çalıştı.

12 yaşındayken gördüğü bir Andromeda Galaksisi fotoğrafı Sarah Emiri'yi uzayla ilgili daha çok şey öğrenmeye teşvik etmiş.

12 yaşındayken gördüğü bir Andromeda Galaksisi fotoğrafı Sarah Emiri’yi uzayla ilgili daha çok şey öğrenmeye teşvik etmiş.

2017’deki TEDx Dubai konuşmasında “12 yaşında geç bir kız olarak Samanyolu’na en yakın galaksi olan Andromeda Galaksisi’nin fotoğrafını gördüm” diyen Emiri, bu görüntünün kendisinin uzayla ilgili daha çok şey öğrenmeye teşvik ettiğini söylüyor. Emirlik İleri Bilim ve Teknoloji Enstitüsü’ndeki işi için “Bana uzay üzerine çalışıldığını söylediler ve benim de bir hayalim vardı. Yani aslında her şey uydu.” diye anlatıyor.

Projenin adı: Umut

2016’da Emirlik Bilim Konseyi’nin başına getirilen genç kadın, 2017’dan beri de kabinede İleri Bilimler Bakanı olarak görev yapıyor.

Ülkesinin uzay misyonu için “Küresel ölçekte rekabete girmekte çok geç kalmış yeni bir ülkeyiz” diyen Emiri, insanların yaptıkları şeyi “delilik” olarak adlandırmasının doğal olduğunu düşünüyor. BAE’nin Mars projesine verdiği isim olan “Amal” da Arapça’da umut anlamına geliyor.

Çin Mars’ta incelemelerde bulunmak üzere ilk keşif aracını başarıyla fırlattı. 55 milyon kilometrelik yolculuğun yedi ay sürmesi öngörülüyor. BAE ve Çin’in ardından ABD’nin keşif aracı da önümüzdeki hafta fırlatılacak.

Emiri, “Misyonun adı umut; çünkü biz yaşadığımız gezegeni anlamaya dair olan küresel çabalara bir katkıda bulunuyoruz” diyor ve ekliyor: “Bölgemizi (Ortadoğu) tanımlayan çatışmaların ötesine geçerek, hatta üzerine çıkarak, bilime olumlu katkılarda bulunacağız.”

Yüzde 34’ü kadın

BAE’nin Mars projesi aynı zamanda ülkedeki toplumsal normları da yıkıyor. İngiliz bilim dergisi Nature’a göre Emirlik’in Mars projesindeki kadın çalışan oranı yüzde 34. Hatta projenin bilimsel kanadında çalışan kadınların oranı yüzde 80. Bu Emirlik’te yüzde 28 olan kadın istihdam oranıyla karşılaştırıldığında epey yüksek. Emiri, gençlerin bilim, teknoloji, matematik ve mühendislikle olan bağlarını kuvvetlendirmek ve bu oranı artırmak istediklerini söylüyor. Bilimi, “Benim için işbirliğinin en uluslararası formu” olarak tanımlayan Emiri şöyle konuşuyor:

“Limitleri yok, sınırları yok ve insanlığın yararı için tutkuyla çalışan bireyler tarafından yapılıyor.”

HABER : Lewis Sanders IV

[TÜHA Haber Ajansı, 24 Temmuz 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.