enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:57 Cups & Clouds Ortaköy’de Basın Lansmanı: Kahve Tutkusu Boğaz’la Buluştu
07:47 Hafta içi yaşanan Ankara Gündemi’nden kısa kısa!
07:46 İletişim Başkanı Burhanettin Duran, “Türkiye, terörsüz yarınlarda daha güçlü olacak”
07:20 MSB’den “metan gazı zehirlenmesi” açıklaması: Öngörülemez ve olağan dışı olarak gelişmiştir
00:11 “Katilin Yol Haritası Değil, Milletin İradesi Geçerlidir!”
00:07 Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Bahçeli ile telefonda “Terörsüz Türkiye” sürecini görüştü
00:05 Adalet Bakanı Tunç, terör örgütü PKK’ya ilişkin, “Silah bırakma sürecinin izlenmesiyle ilgili devletin kurumları konuyu hassasiyetle takip ediyor.”
00:03 Leman dergisinin yazı işleri müdürü Aslan Özdemir, yurt dışından Türkiye’ye girişinde İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alındı.
00:03 Özgür Özel kimin tetikçiliğini yapıyor?
00:02 Irak’ın Süleymaniye kentinde terör örgütü PKK’ya bağlı ilk grup silah bıraktı!
10:29 Hollanda tarihinde bir ilk: Cengiz SAHAN, Hollanda Kraliyet Hava Kuvvetleri Başkomutanlık koltuğuna oturdu 
07:58 CHP’li belediyelere soruşturma: Böcek ve Karalar’dan sonra Tutdere de görevden uzaklaştırıldı
07:48 BM raporu: Türkiye’nin yüzde 88’i çölleşme riskiyle karşı karşıya
07:26 Türkiye, HTŞ’yi ‘terör örgütleri’ listesinden ne zaman çıkarabilir?
07:13 ‘Gazze’de soykırım yapılıyor’ diyen BM raportörüne ABD’den yaptırım
00:07 Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı görevini Fahrettin Altun’dan devralan Burhanettin Duran, görevi kendisine layık gören Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarını sundu.
23:12 Kartalkaya davasında otel sahibi Halit Ergül ifade verdi: ‘300 personelden birinin hatasını hepimiz çekiyoruz’.
22:42 Bakan Kurum, Roma’da düzenlenen “2025-Ukrayna iyileştirme konferansı”na katıldı
11:22 İletişim Başkanlığı’na Dışişleri Bakan Yardımcısı Burhanettin Duran atandı
11:04 CHP’li belediyeleri saran yolsuzluk ağı tek tek gün yüzüne çıkarken, Bayrampaşa Belediyesi’nden de 2 istifa geldi…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Dünya Fikri Mülkiyet Örgütünün (WIPO) Bakanlar Toplantısı’na katıldı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Dünya Fikri Mülkiyet Örgütünün (WIPO) Bakanlar Toplantısı’na katıldı
08.07.2025
A+
A-

* Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin son 23 yılda fikri mülkiyet alanında önemli kazanımlar elde ettiğini belirterek, “23 yıl önce yapılan patent başvuru sayısı sadece 414’tü. Geçtiğimiz yıl 10 binden fazla patent başvurusu gerçekleşti. Bu yıl geçtiğimiz yılın yüzde 20 üzerinde seyrediyor” dedi.

* Detayı bültenimizde!…

TÜHA/TÜRKUAZ İnternational News Agency

İSVİÇRE (Cenevre), 08 TEMMUZ  2025 – Dünya Fikri Mülkiyet Örgütünün (WIPO) Bakanlar Toplantısı’na katılmak üzere İsviçre’nin Cenevre kentinde bulunan Kacır, WIPO’nun küresel düzeyde patent, tasarım tescili ve coğrafi işaret gibi fikri mülkiyet alanlarını yöneten uluslararası bir organizasyon olduğunu belirtti.

Türkiye olarak WIPO bünyesindeki çalışmalara aktif katılım sağladıklarını anlatan Kacır, “Özellikle fikri mülkiyet alanının daha katılımcı hale gelmesi, tüm ülkelerde fikri mülkiyet bilincinin yaygınlaşması için WIPO’nun yürüttüğü çalışmalara önemli katkılar sağlıyoruz.” ifadesini kullandı.

Kacır, WIPO ile Türk Patent ve Marka Kurumunun da birlikte yürüttüğü çalışmaların olduğunu anımsatarak, Türkiye’nin fikri mülkiyet alanında son 23 yılda oldukça önemli kazanımlar elde ettiğine vurgu yaptı.

Bakan Kacır, Türkiye'nin fikri mülkiyette önemli kazanımlar elde ettiğini söyledi

Tasarım tescil başvuru sayısı ile coğrafi işaret tescilinde Türkiye’nin dünya ikincisi, marka başvurularında altıncı, patent başvurularında ise 12’nci olduğunu belirten Kacır, “Bu, Türkiye’nin fikri mülkiyet kapasitesi alanında geldiği seviyeyi gösteriyor. 23 yıl önce yapılan patent başvuru sayısı sadece 414’tü. Geçtiğimiz yıl 10 binden fazla patent başvurusu gerçekleşti. Bu yıl geçtiğimiz yılın yüzde 20 üzerinde seyrediyor.” bilgisini paylaştı.

Kacır, söz konusu verilerin araştırma, geliştirme, inovasyon altyapısı ile ekosistemin geldiği kapasitenin somut göstergesi olduğuna işaret ederek, bakanlık olarak bu alanları güçlü şekilde desteklemeye devam edeceklerini söyledi.

WIPO ile 3 önemli pilot proje

WIPO ile 3 önemli pilot projeyi hayata geçirmeye hazırlandıklarını aktaran Kacır, “Bunlardan birisi, coğrafi tescilli ürünlerin daha yüksek katma değere dönüşmesine yönelik pilot projeler. Burada özellikle Anadolu’nun yerel değerlerinin ekonomik kıymete dönüşmesinde hızlı adımlar atıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bakan Kacır, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde yürütülen “Anadoludakiler” projesinin de önemli çalışma olduğuna değinerek, “Anadolu’nun tüm kentlerinin yerel değerlerini, coğrafi işaretli ürünlerini ekonomik değere dönüştürmeye yönelik faaliyetleri güçlü şekilde destekliyoruz.” şeklinde konuştu.

WIPO ile yürütülen çalışmaların küresel düzeyde ilgi uyandırdığını söyleyen Kacır, şöyle devam etti:

“WIPO ile yürüttüğümüz bir diğer önemli çalışma, üniversitedeki bilginin ticarileşmesini hızlandırmaya yönelik bir proje. Burada Karadeniz Teknik Üniversitesi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Giresun Üniversitesi ve Samsun 19 Mayıs Üniversitesinin pilot proje olarak yürüttüğü bir çalışmayı WIPO ve Türk Patent ve Marka Kurumu iş birliğinde sürdürüyoruz.”

Kacır, Türkiye’nin teknoparklarla önemli kazanımlar elde ettiğini belirterek, “Teknoparklar, üniversitelerimizin öncülüğünde kurulan ve Türkiye’de halihazırda 11 bin 500’den fazla firmaya ev sahipliği yapan, araştırma, geliştirme ve inovasyon odaklı çalışan altyapılar. Bu tecrübeyi daha ileri seviyeye çıkarmak için de WIPO ile bu iş birliği projesini sürdürüyoruz.” dedi.

Bir diğer projenin ise kobilerin fikri mülkiyet kapasitesini artırmak olduğunu anlatan Kacır, tüm bu projelerin WIPO yetkilileriyle yapılan toplantılarda istişare edildiğini, iş birliğinin daha da kuvvetlenmesi yönünde hemfikir olduklarını aktardı.

Bakan Kacır’dan Cenevre’de bir dizi ziyaret

Kacır, Cenevre’de Uluslararası Ticaret Merkezini de ziyaret ettiklerini ifade ederek, “Küresel ticarette hızlı dönüşüm var. Bu dönüşümde Türkiye olarak etkin şekilde varlığımızı sürdürmemizi, özellikle küresel düzeyde yaşanan dönüşümün kobilerin dayanıklılıklarını olumsuz etkilemeyecek şekilde alınacak tedbirlerin, Türkiye’den özellikle KOSGEB ile yürüttüğümüz tecrübeleri yansıtabilmemizi değerli görüyoruz.” yorumunu yaptı.

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezini (CERN) de ziyaret ettiklerini aktaran Kacır, “Türkiye olarak CERN’in üyesiyiz. Uzun yıllardır hem Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) hem TÜBİTAK gibi kurumlarımız çok sayıda araştırmacımızı CERN’deki çalışmalara dahil etti. Buradaki bilgi birikimi ve tecrübeyi, en ileri düzeydeki bilimsel çalışmaları Türkiye’ye kazandırabilmek için bu katılımımızı çok değerli görüyoruz.” diye konuştu.

Kacır, Ankara Üniversitesi bünyesinde kurulan Türk Hızlandırıcı ve Işınım Laboratuvarı TARLA’nın da çalışmalarını bakanlık himayesinde sürdürdüğüne işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bildiğiniz gibi orada ilk faz açılışını geçtiğimiz yıl hayata geçirmiştik. Bundan sonraki çalışmalarda CERN’deki gelişmeyi anbean Türkiye’ye aktarabilme konusunda iş birliğimizi kuvvetlendirmeyi arzu ediyoruz. Parçacık fiziği, elektron hızlandırıcıları, proton hızlandırıcıları, çok farklı alanlardaki uygulamalarla insanlar çok önemli katkılar sunuyor. Örneğin, kanser tedavileri gibi ileri tıp uygulamalarında, uzay araştırmalarında, malzeme biliminde bu altyapıların eşsiz katkıları var. Türkiye olarak hem bilimsel hem mühendislik yönüyle bu sürecin içerisinde olmayı çok önemsiyoruz.”

CERN’e sunulan maddi katkıya yakın sanayi payının son yıllarda elde edildiğini belirten Kacır, “Bu da bizim için çok önemli. Birçok Türk firması CERN’deki çalışmalarda mühendislik katkısı sunabilecek düzeye geldi. Önümüzdeki dönemde bu kabiliyetlerimizi daha ileri seviyeye taşımayı hedefliyoruz. İnanıyorum ki tüm bunlar Türkiye’nin milli teknoloji hamlesiyle, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde sürdürdüğü iddialı program ve projelerle daha da güç ve ivme katacak.” ifadelerini kullandı.

Bakan Kacır, temaslarında Türkiye’nin kabiliyetlerini, uluslararası çalışmalara Türkiye’nin daha etkin şekilde katılabilmesi için gerekli adımları attıklarını vurguladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.