Festivaller özellikle turizm tanıtımı bakımından önemli etkilere sahip olabilecek etkinlikler. Bu etkinliklerin tanıtım politikalarıyla paralel olarak etkili bir biçimde kullanılması özellikle ülke veya kent imajına katkı sağlamak. Dünyada düzenlenmekte olan önemli festivaller göz önüne alındığında, gelişmenin en büyük ölçütünün yeterli bütçe ve tanıtım faaliyetleri olduğu görülebilmekte.
Bu doğrultuda, dünyada ve Türkiye’de özellikle de Antalya örneği çerçevesinde festivallerin turizm tanıtımı içindeki yeri incelenmiş, düzenlenmekte olan festivallerin, uluslararası turizm pazarına, ülke tanıtımına, turizm gelirlerine ve buna bağlı olarak bölgesel kalkınmaya olan etkileri son derece önemli.
Festivaller, yetersiz bütçeden dolayı iyi bir tanıtım ve pazarlama faaliyeti gerçekleştiremediği, yeterli düzeyde turist çekemediği ortaya,
Ayrıca, Bakanlığın yanı sıra, turizm gelirlerinden doğrudan veya dolaylı olarak pay alan seyahat acentalarının, konaklama ve diğer turizm işletmelerinin, ulaştırma sektörünün, ticaret odalarının ve yerel yönetimlerin, festivallerin bütçelerine ve tanıtımlarına önemli destek vermesi gerekiyor.
***
*Safranbolu’da 6. Safran Festivali etkinliklerinde safran hasadı yapıldı.
*Vatandaşlar safran hasadına akın ederken, safranlı yiyecekler ikram edildi.
TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’dan Veysel KAVRAYAN’ın haberine göre, bu yıl altıncısı düzenlenen Safran Hasadı Festivali dolu dolu geçmesine rağmen, ilk kez Amasra’da meydana gelen maden faciası sebebiyle konser programları yer almadı.
Safranbolu Kaymakamlığı, Safranbolu Belediyesi ile Kültür ve Turizm Vakfı tarafından bu yıl 6’ıncısı düzenlenen Safran Hasadı Festivali, ilk gün açılış kortejiyle birlikte konuşmalarla Safran bitkisinin önemi vurgulandı.
“SAFRAN KONUSUNDA HIZLA YÜRÜMEMİZ LAZIM”
Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse açılış konuşmasında, “Aslında çok daha geniş içerikli bir program hazırlamıştık, ama Amasra’da meydana gelen maden faciası sebebi ile etkinliklerimizin büyük bölümünü iptal ettik. Safranın daha değerinin onda birini bile anlamamışız ve de ona hak ettiği değeri verecek çalışmaları daha yapmamışız. Emekliyoruz yani. Çünkü safranın birçok kullanıldığı alan var ama en çok da bizim ekmek yediğimiz turizm sektörüne faydası var. Yürüyüşte katılım çok azdı. Turizmden ekmek yiyen arkadaşlarımızın katılım sağlamadığını görüyoruz. Önce bizim sahile çıkmamız lazım” dedi.
“DEVLETİMİZİN ELİ İLE SAFRAN YEŞERTİLDİ”
Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı da konuşmasında, “Topraktan çok güzel bir bitki yeşeriyor. Bu değerli bitkinin adı bu güzel şehre adını veren safran… Kadim insanımızın ellerinde devletimizin, yerel yönetimlerin ve STK’ların sayesinde bu güzel günlere getirildi” diye konuştu.
Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı Başkanı Şefik Yılmaz Dizdar da yaptığı konuşmada, önümüzdeki yıllarda çok daha geniş kapsamlı ve safranın daha çok insan tarafından yetiştirilmesini ve bitkilere göre daha karlı bir duruma getirilmesini sağlama aşamasında olduklarını ifade etti.
Konuşmaların ardından Yukarı Çiftlik köyünde İsmail Yılmaz’ın 27 dönüm arazisinde safran hasadı yapıldı. Katılımcılar safran hasadı yaparken de misafirlere çeşitli ikramlarda bulunuldu.
Etkinlikte Safranbolu Belediyesi tarafından üretimine devam edilen ve Coğrafi işaret alan Safranbolu Kıtırı’na da büyük ilgi olduğu gözlerden kaçmadı.
Safranbolu Belediyesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren ve kısa adı SAKEM olan Safranbolu Kültür ve Eğitim Merkezi’nde üretimi yapılan “Safranbolu Kıtırı“, marka olma yolunda ilerliyor.
Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, “Coğrafi işaretli ürünümüz, kendine has tadını ve rengini kıymetli çiçeğimiz safrandan almaktadır. Kıtırımızda safran dışında yöresel has kepek kullanılmaktadır.” sözleriyle, Safranbolu Kıtırı’nın özelliklerini anlattı.
Ürünün uzun zaman bayatlamadığının altını çizen Başkan Köse, “İsteyen vatandaşlarımız çeşitli gramajlarda alabilirler. Amacımız, ‘tescilli’ olan Safranbolu Kıtırını önemli bir marka yapmak. Kıtırın kısa sürede ev ve ofislerin vazgeçilmezi olacağına inanıyor, herkese tavsiye ediyorum.” diye konuştu.
Safranbolu Kıtırı satışı ise Safranbolu Belediyesi İşletme Müdürlüğü ve Belediyeye bağlı Hıdırlık Seyir Tepesi’nde yapılıyor.
“NİYETİMİZ SAFRAN ÜRETİM KÖYÜ YAPMAK”
2015 yılından beri Yukarı Çiftlik köyünde safran yetiştiriciliği yapan İsmail Yılmaz ise yaptığı konuşmada şu konulara değindi:” Niyetimiz köyümüzü safran üretim alanı yapmak. Panel yapıldığında orada drone ile çekilmiş çeşitli fotoğraflar gördük. Yüzlerce dönüm alanda safran vardı. Bu köyde bunu göreceğiz”
SAFRANLI YEMEK YARIŞMASINDA ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU
Yarışma öncesi kısa bir konuşma yapan Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, “ Safranın Safranbolu için olan önemi yetiştiriciliğin daha çok arttırılması gerektiğine dikkat çekerken, yarışmacılara da başarılar diledi.
Bu yıl altıncısı düzenlenen Safran Hasadı Festivali kapsamında, ‘Safranlı Yemek Yarışması‘ da düzenlendi.
Safranbolu Belediyesi Sosyal Tesislerinde düzenlenen ve ünlü aşçıların da jüri olarak yer aldığı ‘Safranlı Yemek Yarışması‘ nda başarılı olan yarışmacılar almış oldukları puan durumuna göre ödüllendirildi.
Düzenlenen yarışmada, “Güz Şöleni” ile Emine Yanık birinci, “Safran İle Lezzetlendirilmiş Maniye Dolması” ile Meltem Üstün ikinci, “Safranlı Özbek Pilavı” ile Sema Akın üçüncü oldu.
Tatlılar kategorisinde ise “Zergun Tatlısı” ile Eren Oflar birinci, “Safranlı Armut” ile Melda Nur Küçükaslan İkinci, “İncir Tatlısı” ile Fatma Küçük üçüncülüğü aldı.
Yarışmada “Ekşi Mayalı Safranlı Ekmek” ile Emine Akın’a ise jüri özel ödülü Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse ve Kültür ve Turizm Vakfı Başkanı Şefik Dizdar tarafından verildi.
Safran Hasadı Festivali geçtiğimiz Pazar günü Beştepeler Mevkiinde düzenlenen ‘Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Şehri’ gezisi ile son buldu.
Programa Vali Yardımcısı Muhittin Gürel, Safranbolu Kaymakamı, Şaban Arda Yazıcı, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, Pınarbaşı Belediye Başkanı Şenol Yaşar, Kültür ve Turizm Vakfı Başkanı Şefik Dizdar, Kamu Kurumlarının Yöneticileri, Sivil Toplum Kuruluşlarının Temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.
TÜHA HABER / İBB, yapımı önceki yönetim tarafından durdurulan Dudullu-Bostancı Metro hattındaki çalışmaları, finansman sorunlarını çözdükten sonra yeniden başlattı. Yaklaşık 2 ay önce, durmuş çalışmaları yeniden başlatan İmamoğlu, hattın Bostancı şantiyesinde incelemelerde bulundu. Hattı, 2021 yılı içerisinde işletmeye almayı planladıklarını aktaran İmamoğlu, gazetecilerin “Bakanlık da Yeni Havalimanı istikametinde bir metro...
Kayseri Büyükşehir Belediyesi, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’ne özel ‘Orhan Hakalmaz Konseri’ düzenliyor. Engelli vatandaşlar başta olmak üzere tüm Kayserilileri 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’ne özel ‘Orhan Hakalmaz Konseri’ne davet eden Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, “Özel kardeşlerimizin bu özel gününde onların yüzlerindeki tebessümde her birimizin payı olsun” dedi....
İSTANBUL – TÜHA HABER / Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına ulaşmak üzere eşitlik ve dayanışma değerlerini savunan SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği, Türkiye’nin Sesi Partisi’nin logo ve marka kullanımının marka hukukuna uygun olmadığı gerekçesiyle itirazını bildirdi. SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği Kurucu Başkanı Gülseren Onanç konuyla ilgili yaptığı açıklamada...
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, “İzmir’de yeni konut yapılabilecek bölgeler Kemalpaşa, Aliağa, Torbalı ve Bergama. OSB’lerimiz de bu bölgelerde bulunuyor. Bu çerçevede uydu kentler kurulması yoluyla kentimizi ortak akıl ile yeniden yapılandırmamız gerekiyor” dedi. TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar;...
* Van’ın Gevaş ilçesinde aylar önce temeli atılan 50 yatak kapasiteli devlet hastanesi hizmete açıldı. * Detayı haberimizde. TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency Van İl Sağlık Müdürü Muhammed Tosun, Gevaş devlet hastanesinin hasta kabulüne başladığını duyurdu. Sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı bir paylaşımla haberi duyuran Tosun, yetkililere teşekkür...
TÜHA HABER / Türkiye’nin koronavirüsle mücadele kapsamında aldığı tedbirler etkisini gösteriyor. 1 Aralık’ta 30 binden fazla olan günlük vaka sayısı, 25 Aralık’ta 17 binlere düştü. Türkiye’de koronavirüsle mücadele için çeşitli tedbirler uygulanıyor. Bunların başında sokağa çıkma kısıtlamaları geliyor. Virüsün yayılımını azaltmak için uygulanan kısıtlamalar sonuç veriyor. Sokağa çıkma kısıtlamalarının...