enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:27 Türkiye’nin yerli ve milli gururu T10F Togg, ön satış öncesi deneyim merkezlerinde ziyarete açıldı…
23:12 CHP’nin 38. Olağan Kurultayı ile 6 Nisan 2025’teki 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptaline ilişkin dava, 24 Ekim Cuma gününe ertelendi
22:58 2025 Avrupa Basketbol Şampiyonası (EuroBasket 2025) ikincisi A Milli Basketbol Takımı, Letonya’nın başkenti Riga’dan İstanbul’a döndü.
22:51 Bayrampaşa Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında 3 zanlı daha gözaltına alındı…
22:42 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail işgallerini genişletme çabasında
22:29 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Katar’da yoğun diplomasi trafiği
22:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakü’nün düşman işgalinden kurtuluşunu kutladı
21:30 3. KONYA GASTROFEST Yüz Binleri Ağırladı; Başkan Altay Misafirlere Teşekkür Etti
07:56 İletişim Başkanı Duran: Türkiye, geleceğin enerjisini bugünden inşa ediyor
07:51 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş,”Şiddetle mücadelede güçlü bir teknoloji altyapısı oluşturuyoruz”
07:49 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından yapay zeka destekli yeni dönem
07:35 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Suriye Tarım ve Tarım Reformu imza töreninde konuştu…
07:35 Göç İdaresi Başkanlığının yürüttüğü çalışmalar sonucunda, Mobil Göç Noktası araçlarının sayısı bu yıl itibarıyla 375’e çıkarıldı.
07:30 SPD Başkanı Yıldız: Teknik çözümleri biliyoruz; ihtiyacımız olan bilgiyi politikaya, politikayı da uygulamaya dönüştürmektir.
07:24 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca, Anka Çocuk Destek Programı ile bugüne kadar yaklaşık 20 bin çocuğa destek verildi.
07:16 İstanbul Havalimanı günlük ortalama 1624 uçuşla bir kez daha Avrupa’da birinci, dünyada beşinci en yoğun havalimanı oldu
07:15 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kudüs Rum Ortadoks Patriğini kabul etti
07:09 Dışişleri’nden Yunanistan’a tepki
07:03 Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu bu hafta 2 kez toplanacak
07:33 Her eylül ayında New York’ta toplanan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu; 80. Yılda Çatının Altında Derinleşen Çatlaklar
TÜMÜNÜ GÖSTER →

“Rusya’nın Zararlı Eylemlerine Güçlü Yanıt Veririz”

“Rusya’nın Zararlı Eylemlerine Güçlü Yanıt Veririz”
10.06.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Başkan Joe Biden, 8 günlük Avrupa gezisinin ilk durağı olan İngiltere’ye vardı. Biden Avrupa’daki ilk açıklamasında NATO’ya bağlılık vurgusu yaptı ve Rusya konusunda sert mesajlar verdi. ABD Başkanı, Rusya’yla çatışma peşinde olmadıklarını ama Moskova’nın zarar verici eylemlere karışması halinde buna “güçlü ve anlamlı” bir şekilde karşılık vereceklerini söyledi.

(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı’nın Amerika’nın Sesi’ne (VOA) dayandırdığı habere göre, Biden İngiltere’nin Suffolk bölgesinde bulunan Kraliyet Hava Kuvvetleri’ne (RAF) ait Mildenhall Hava Üssü’ndeki Amerikan askerleri ve ailelerine hitaben konuşma yaptı. Dev bir Amerikan bayrağının önünde konuşan Biden, 16 Haziran’da Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’le yapacağı görüşme öncesinde Moskova’ya yönelik sert tonda ifadeler kullandı. Biden, Putin için, “Bilmesini istediğim şeyleri bilmesini sağlayacağım” dedi.

“Rusya’yla çatışma peşinde değiliz” diyen ABD Başkanı, Rusya’yla istikrarlı ve öngörülebilir bir ilişki istediklerini belirtti. Bununla birlikte Biden, “ABD’nin, Rus hükümetinin zarar verici faaliyetler sergilemesi durumunda buna güçlü ve anlamlı şekilde karşılık vereceğini” vurguladı.

Biden, ABD’nin NATO’ya olan bağlılığının “çok sağlam” olduğunu da belirtirken, İttifak’ın ve siber kapasitelerinin modernize edilmesi gerektiğini kaydetti.

ABD Başkanı, Brüksel’de NATO liderleriyle biraraya geldiğinde ABD’nin Kuzey Atlantik Antlaşması’nın 5. Maddesi’ne desteğinin altını çizeceğini de söyledi.

Biden, eski Başkan Donald Trump döneminin ardından transatlantik bağları yeniden inşa etmeye ve Rusya’yla ilişkileri yeni bir çerçeveye oturtmaya kararlı olduğu mesajını veriyor.

Üsteki konuşmasında da ABD Başkanı olarak ilk denizaşırı seyahatine çıktığına dikkati çeken Biden, sırasıyla G-7 ve NATO zirvelerine katılacağını ve Putin’le görüşeceğini hatırlatırken, “Her bir durakta, ABD’nin geri döndüğünü ve dünya demokrasilerinin, en zor sorunlarla baş etmede ve geleceğimiz açısından en çok önem taşıyan konularda beraber durduğunu net biçimde ortaya koyacağız” dedi.

Biden Washington’dan hareketi öncesinde de gazetecilere açıklamasında, ziyaretinde amacının Transatlantik ittifakı güçlendirmek ve Putin ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’e Avrupa ve ABD’nin sıkı sıkıya birbirine bağlı olduğu mesajını net şekilde vermek olduğunu söyledi.

Biden gezisi öncesinde Washington Post gazetesinde yayınlanan makalesinde, “Son yüz yılın büyük bölümünü şekillendiren demokratik ittifaklar ve kurumlar bugünün tehditlerine ve düşmanlarına karşı kapasitelerini kanıtlayacak mı? Buna yanıtın ‘Evet’ olduğuna inanıyorum. Bu hafta Avrupa’da bunu kanıtlama şansımız var” ifadelerini kullandı.

Biden, 8 günlük ziyaretleri kapsamında Trump döneminde Avrupa’yla gerginleşen ilişkileri düzeltmeye çalışacak.

Biden, Avrupa’daki görüşmelerinin en önemlisini, 16 Haziran’da, Cenevre’de Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’le yapacak. İki liderin görüşmesinde masada Rusya’dan ABD’ye yönelik siber saldırılar, Rusya’nın Ukrayna politikası ve ikili diğer meseleler olacak.

Aşı konusu G7 gündeminde

Biden, Avrupa gezisinde ilk olarak G7 liderler zirvesine katılacak. G7 zirvesinde, Corona virüsüne karşı aşılama faaliyetleri, ticaret, küresel ısınma ve altyapı yatırımları gibi konular ele alınacak. ABD’li yetkililer, bu girişimlerin artan Çin etkisini azaltmaya yönelik olacağı değerlendirmesini yapıyor.

Uzmanlar, ABD Başkanı Biden’a zirvede Corona virüsü aşılarının diğer ülkelerle paylaşımı konusunda baskı yapılmasının beklendiğini de söylüyor.

G7 zirvesinde dikkat çeken bir diğer konu da uluslararası şirketlere getirilecek küresel vergilerle ilgili düzenleme olacak. Amerikan şirketleri de bu tarz düzenlemelere karşı çıkıyor. ABD’de Cumhuriyetçi Parti de bu düzenlemeye karşı çıkanlar arasında yer alıyor.

Biden, gezisinin ilk durağı olan İngiltere’de Başbakan Boris Johnson’la biraraya gelecek. Görüşmede, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasının ardından ABD-İngiltere ilişkilerine yönelik görüş alışverişinde bulunulacak.

Üç günlük G7 zirvesinin ardından ABD Başkanı Biden, İngiltere Kraliçesi Elizabeth’i Windsor Kalesi’nde ziyaret edecek. Biden daha önce 1982 yılında Delaware senatörüyken Kraliçe’yle görüşmüştü.

ABD Başkanı, G7 zirvesi ve İngiltere temaslarının ardından Brüksel’e geçerek NATO zirvesine katılacak ve ayrıca AB liderleriyle de bir araya gelecek. NATO zirvesinde de özellikle Rusya ve Çin konuları gündemde olacak.

ABD Başkanı Joe Biden, NATO zirvesi kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la da görüşecek.

***

Neden https://www.turkuazhaberajansi.com/?

Bağımsız bir haber ajansı olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir ajans gazeteciliğini hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün  https://www.turkuazhaberajansi.com/’a Abone Ol.

https://www.turkuazhaberajansi.com/; seninle güçlü, seninle özgür!

[TÜHA Haber Ajansı, 10 Haziran 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.