enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:07 Avrupa Haberleri / Litvanya Başbakanı’ndan Orban’a: ‘Ukrayna’yı suçlamak saçmalık’
00:06 Türkmenistan Lojistikte Vites Yükseltiyor
00:06 Çok kutuplu uluslararası sistem bağlamında Türk Dış Politikası’nda Güvenlik Anlayışının Dönüşümü
00:06 Türkiye ham çelikte, üretimini artırarak pozitif ayrışan ülkeler arasında yerini aldı…
00:05 Türkiye’de her 10 yetişkinden yaklaşık yedisi obez veya fazla kilolu
00:04 Avrupa Haberleri / Rus petrolü tartışması büyüyor: Zelenskiy, Fico’yu Ukrayna’ya çağırdı
00:04 6 soruda Afganistan-Pakistan krizi
00:03 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği’nin (ASKON) Geleneksel İftar Programı’nda konuştu
00:03 MSÜ Hava Harp Okulu’nda uyuşturucu soruşturması: 3 sözleşmeli er tutuklandı
00:02 Kruvaziyer fırtınası Türkiye’de esecek: Turizmde gizli patlama
00:02 Türk siyasi tarihinin “postmodern darbe” sürecinin failleri yargılama sonucu cezasız kalmadı…
00:01 AK Parti Genel Merkez İnsan Hakları Başkanlığınca,”28 Şubat: Vesayet, Darbe ve Milli İradenin İnşası” programı düzenlenecek
11:37 Bakü’de tarihi buluşma: 1926 Türkoloji Kurultayı 100 yıl sonra anılıyor
09:24 Milli Eğitim Bakanlığı 903 sözleşmeli personel alacak
09:01 Meteoroloji’den 31 ile ‘sarı’ kodlu uyarı
00:46 Finansal Strateji Danışmanı Dilek HAKAN, “Zengezur Koridoru Türkiye İçin Hem Fırsat Hem de Risk”
00:44 ABTTF Başkanı: Yunanistan’da halkın büyük çoğunluğu demokratik kurumlara güven duymuyor
00:18 Türkiye Bursları’na 2026 Yılında 200 Bine Yakın Rekor Başvuru
00:13 Bakan Abdulkadir Uraloğlu: Sirkeci-Kazlıçeşme hattı 2 yaşında
00:13 Milli Güvenlik Sorunu: Sanal Kumar ve Kalbine Sızan Sessiz Tehdit!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

“Rusya’nın Donbasslılar’a Pasaport Vermesi İlhak Girişimi”

“Rusya’nın Donbasslılar’a Pasaport Vermesi İlhak Girişimi”
22.05.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Rusya yönetiminin Ukrayna’nın doğusundaki sınır bölgesinde yaşayanlara Rus pasaportu vermesinin, ilhak girişiminin ilk adımı olduğunu savundu.

Advertisement

Dün gazetecilere açıklama yapan Zelenski, Rusya’nın Kırım’ı ilhakını hatırlatarak, “Bu, kesinlikle ilk adım çünkü aynı şey Kırım’da da oldu. Kırımlılar’a Rus pasaportu verilmişti. Bu büyük bir sorun” dedi.

Rus haber ajansı TASS’ın resmi kaynaklara dayandırdığı bir haberde, 2019 yılının Nisan ayından bu yana, Donbass’da 527 binden fazla kişiye Rusya’nın pasaport verdiği ileri sürüldü.

En az 400 bin Rus pasaportunun bu bölgedekilere verildiğini daha önce dile getiren Ukraynalı yetkililer, Rusya’nın bu kişileri koruma bahanesiyle Ukrayna’ya yönelik askeri girişimlerini arttırabileceği görüşünde.

“Batılı müttefiklerimiz bizi daha fazla desteklemeli”

2014 yılında Rusya’nın Kırım’ı ilhakından bu yana Ukrayna ile Moskova ilişkileri gergin bir şekilde ilerliyor. Kırım ilhakının yaşandığı dönemde, Ukrayna’nın doğusundaki Donbass’ta da Rus destekli gruplar Ukrayna yönetimine karşı çıkarak kontrolu ele geçirdi.

İki ülke arasındaki gerginlik son birkaç aydır yeniden büyümeye başladı. Rusya, Ukrayna ile olan sınır bölgesine çok sayıda asker konuşlandırırken, Ukrayna Rus yönetiminin bu adımını sert bir şekilde eleştirdi. Rus yetkililer, sınır bölgesindeki askeri hareketliliğin savunma amaçlı bir tatbikat olduğunu söylüyor.

Bu bölgede Rusya’nın 100 binden fazla asker konuşlandırdığını belirten Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski dün yaptığı açıklamada, “Rus güçleri çok yavaş ilerliyor. Bu ciddi bir durum ve bu gerginlik Eylül ayında tatbikat bitene kadar da devam edebilir” şeklinde konuştu.

Son dönemlerde tırmanan gerginliğin Ukrayna’nın batılı müttefiklerinin müdahalesiyle azaltıldığına da vurgu yapan Zelenski, daha fazla destek gerektiğinin de altını çizdi. Zelenski, batılı müttefikleriyle ilgili olarak, “Desteklerini hissediyorum ancak bence daha fazlasını yapmalılar” dedi.

[TÜHA Haber Ajansı, 22 Mayıs 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.