enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:08 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
09:05 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur…
09:05 Ankilozan Spondilit hastalığında ortalama tanı süresi 5 ila 8 yıl arasında gecikebiliyor…
08:56 Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağıyla mücadele kapsamında Diyarbakır’da kapsamlı bir denetim süreci başlattı…
08:38 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:27 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
08:22 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı”…
07:45 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
07:00 İnşaatı tamamlanan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
23:33 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
17:40 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı…
12:16 Kocaeli’nin Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:27 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
09:27 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:23 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
08:47 Ruslar, Ukrayna’daki cephede saldırılarını önemli ölçüde artırdı…
08:20 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de en büyük risk terör örgütleri”
08:00 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İsrail’in bir kalıcı ateşkes garantisi verme niyeti yok”
07:56 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Rusya’nın Covid-19 aşısına 20 ülkeden talep var

Rusya’nın Covid-19 aşısına 20 ülkeden talep var
12.08.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Dünya genelinde süren Covid-19 aşı çalışmaları birçok ülkede sürerken Rusya, aşıyı tescillediğini duyurdu. 20 ülkenin 1 milyar dozdan fazla sipariş verdiği kaydedildi, ancak uzmanlar 3’üncü faz denemeleri sonlanmayan aşı için endişelerini dile getirdi.

(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı’nın (EURONEWS)’e dayandırdığı haberine göre,Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin salı günü yaptığı açıklamada dünyanın ilk Covid-19 aşısını tescillediklerini söyledi. Putin, aşının gerekli testlerden geçtiğini ve kullanıma hazır olduğunu söylese de bilim insanları, hatalı bir aşının olumsuz sorunlar ortaya çıkarabileceği konusunda uyardı.

Uzmanlar, on binlerce kişinin katılımıyla aylarca süren 3’üncü faz denemeleri sonlanmadan aşıyı piyasa sürmenin tehlikeye yol açabileceğini düşünüyor. Rusya Klinik Deneyler Kurumları Birliği, “Hızlı bir onay süreci Rusya’yı aşı yarışında lider yapmayacaktır, bu aşıyı kullananları gereksiz bir tehlikeye atacaktır” açıklamasını yaptı.

3’üncü faz deneyler sürerken gönüllülere de verilecek

Çalışmaları fonlayan Rus Doğrudan Yatırım Fonu Başkanı Kirill Dmitriev, 3’üncü faz deneylerinin Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Filipinler ve muhtemelen Brezilya’da çarşamba günü başlayacağını duyurdu.

Ancak denemelerin sonuçlanmasından önce aşı Rusya’da gönüllülere de verilecek. Başbakan Yardımcısı Tatyana Golikova, bu kapsamda doktorlar başta olmak üzere on binlerce kişinin gönüllü olarak aşılanabileceğini söyledi.

Rus Yatırım Fonu Başkanı: 20 ülkeden talep var

Dimitriev, “Gameleya Enstitüsü tarafından geliştirilen Rus aşısına yurt dışından büyük bir ilgi var. 1 milyardan fazla doz aşı için 20 ülkeden talep aldık” ifadelerini kullandı.

Taleplerin en çok Latin Amerika, Orta Doğu ve Asya ülkelerinden geldiğini söyleyen “Yabancı ortaklarımızla birlikte 5 ülkede yılda 500 milyon doz aşı üretmeye hazırız. Üretim kapasitemizi daha da artırmayı planlıyoruz” dedi.

Uzmanlar temkinli: ‘Sorunlarımızı artırabilir’

Rusya’nın aşı ile ilgili yaptığı klinik çalışmaların raporları henüz yayımlanmadı. SARS ve MERS gibi başka koronavirüs çeşitlerine bugüne kadar aşı bulunamamış olması ve denemelerin genelde yıllar sürmesi gibi nedenlerle bilim insanları Kremlin’in açıklamalarını temkinle karşıladı.

Imperial College London’da immünoloji profesörü Danny Altmann, “Güvenli ve etkili olmayan bir aşının kullanılmaya başlamasıyla ortaya çıkacak zararlar, şu anki sorunlarımızı aşırı derecede artırabilir” dedi.

Nottingham Üniversitesi’nden Keith Neal ise, “Bilimsel raporlar yayımlanmadan Rus aşısının etkili olup olmadığını bilmek imkansız. Ayrıca veri kalitesinde de problemler olabilir” açıklamasında bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü, aşı adaylarının tescillenmeden önce tüm fazlardan geçmiş olması gerektiğine değiniyor. Örgütün sitesinde Rusya’nın açıkladığı aşı hala deneme aşamasında gözüküyor.

HABER : Enis GÜNAYDIN & (EuroNews)

[TÜHA Haber Ajansı, 12 Ağustos 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.