enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:00 Yaz tatilinde çocuklara kültürel bir yolculuk: Tikutu’nun masal dünyası her yerde yanınızda  
12:48 NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Günay Uslu’nun ev sahipliğinde Amsterdam The College Hotel’deydi…
12:10 Girişimcilik Vakfı Fellow ve Challenger Programlarına başvurular için son tarih: 29 Haziran
07:51 TRT1 Televizyon Kanalında reyting rekorları kıran ‘Gönül Dağı’ dizisinde Niğdeli Osman Özcan
07:37 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Büyükakın, KOTO Meclis Üyeleri ile istişare toplantısında bir araya geldi
07:33 İzmir’in Çeşme’ye su veren Kutlu Aktaş Barajı’nda seviye yüzde 10’a geriledi, ilçenin yaklaşık 30 günlük içme suyu kaldı.
07:30 Gana uyruklu dağcı Nicholas ACKAH’ın cenazesi, aradan geçen 27 güne rağmen hâlâ Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi morgunda bekletiliyor.
07:28 Türkiye balistik füze projelerinde daha da hızlanacak
07:25 Basınla buluşan Niğde Belediye Başkanı Özdemir, Niğde’nin dönüşümüne dair önemli bilgileri paylaştı.
07:21 Sakarya Emniyet Müdürlüğü ekiplerince, Bungalov Tatili vaadiyle dolandırıcılık yapan çete çökertildi
07:06 Meclis’e Sunulacak Yasa Teklifi Zeytinlikleri, Korunan Alanları ve Kültürel Varlıkları Tehdit Ediyor
07:03 UCI Dağ Bisikleti Eliminatör Dünya Şampiyonası için geri sayım başladı: Dünyanın gözü Sakarya’da olacak
07:02 ABD, İsrail’in İran saldırılarına katılacak mı?
06:55 Kira Artışında Dünya Birincisiyiz!
00:24 Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın davetine icabetle bugün Türkiye’ye gelecek.
22:08 İçişleri Bakanı Yerlikaya, Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın kuruluşunun 43. yılını kutladı
21:50 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Süper Lig’e yükselen üç kulübün yönetim kurulunu, teknik heyetini ve futbolcularını kabul etti.
21:41 Dışişleri: Netanyahu ve iş birlikçileri adil şekilde yargılanmalı
21:31 AK Parti Sözcüsü Çelik: İsrail Dışişleri Bakanının sözleri Nazi zihniyetinin temsilcisidir
21:19 Ermenistan Başbakanı Paşinyan’dan Türkiye’ye ziyaret
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Rus birliklerinin geri çekilmesi “taktik” mi?

Rus birliklerinin geri çekilmesi “taktik” mi?
02.04.2022
A+
A-

KİEV – TÜHA HABER / Dikkatler Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşı sona erdirmesi umut edilen çevrim içi müzakerelere çevrilirken, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rusya’nın daha şiddetli saldırılarından endişe duyulduğunu açıkladı.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı KİEV Temsilcisi ve Aktivist Daria KALENİUK‘un (DW)’ den aktardığı haberine göre, Rusya – Ukrayna krizinin çözümüne yönelik ateşkes müzakereleri çevrim içi olarak sürerken, Rus birlikleri Ukrayna’yı bombalamaya devam ediyor.

Ancak Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rus birliklerinin son saldırılarda hiçbir ilerleme kaydedemediğini, hatta Ukrayna ordusunun Herson bölgesindeki 11 yerleşim yerini geri aldığını duyurdu.

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Orgeneral Viktor Muzhenko başkent Kiev’de yaptığı açıklamada, Harkiv kentinin ise Rus birliklerince bombalanmaya devam ettiğini ancak Rus güçlerinin Mıkolayiv bölgesindeki ilerlemesinin başarısız olduğunu açıkladı.

Kuzeyde bazı Rus birliklerinin çekildiği bildirilirken, geri çekilen Rus ordusuna ait, aralarında T 64 tipi tankların da bulunduğu bazı askeri araç ve ağır silahların ele geçirildiği kaydedildi. Ancak bu bilgiler bağımsız kaynaklarca doğrulanmadı.

Ukrayna askeri kaynakları da başkent Kiev’de durumun “kısmen” normalleştiği bilgisini paylaştı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy

Zelenskiy güneydeki durumdan endişeli

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ülkenin kuzeyinde elde edilen bazı askeri başarılara karşın, güneyde ve Donbas bölgesindeki durumu “Çok zor” sözleriyle ifade etti.

Zelenskiy, Rus birliklerinin ülkenin kuzeyinden ve merkezinden çekilmesinin ardından, “yeni güçlü saldırılar için” güneydoğuda gücünü topladığını belirterek, olası gelişmeler ile ilgili endişelerini dile getirdi.

Volodimir Zelenskiy Perşembe günü yayınladığı ulusa sesleniş videosunda, Rus birliklerinin Kiev’in kuzeyi, Çernihiv kasabası çevresi ve kuzeydoğudaki Sumi’den geri çekildiğini görmenin “tüm Ukraynalılar için yüreklendirici” olduğunu söyledi. Ukraynalıları pes etmemeye çağıran Zelenskiy, Rus ordusunun geri çekilmenin “sadece bir taktik” olduğunu sözlerine ekledi.

Rus ordusunun saldırıları sürüyor
Rus ordusunun saldırıları sürüyor

Rusya’daki petrol tesisine saldırı iddiası

Öte yandan Rusya’nın Belgorod kenti valisi Vyaçeslav Gladkov, Ukrayna ordusuna ait iki helikopterin kentteki petrol tesisini vurduklarını açıkladı.

Helikopterlerin alçak irtifada uçarak Rusya sınırını geçtikleri, petrol tesisini vurduklarını söyleyen Gladkov, tesisteki iki kişinin saldırı sonucunda çıkan yangında yaralandıklarını duyurdu.

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada yangını söndürme çalışmalarının sürdüğünü, tesisin yakınındaki sivillerin de tahliye edildiğini açıkladı.

Çarşamba günü de yine Belgorod kentindeki bir silah deposundan patlama sesleri duyulduğu bildirilmiş ancak bu patlamaların nedenleri ile ilgili olarak resmi bir açıklama yapılmamıştı.

Belgorod kenti, Rusya’nın Ukrayna ile sınırına 40 km uzaklıkta bulunuyor.

Mariupol kenti harabeye dönmüş durumda
Mariupol kenti harabeye dönmüş durumda

Mariupol’den sivilleri tahliye çabaları devam ediyor

Bu arada Rusya kaynakları, Mariupol kentinde planlanan sivil tahliyelerinin bu sabah başlayacağını duyurdu. Perşembe günü Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada insani koridorun Cuma günü yerel saatle 10.00’da yeniden açılacağı bildirilMİŞTİ.

Ukrayna ise, Rusya’nın Mariupol’e sivillerin tahliyesi için giden otobüsleri engellediğini duyurdu.

Ukrayna Hükümeti’nden Perşembe geç saatlerde yapılan açıklamada, sivillerin tahliyesi için gönderilen 45 otobüsün Rus güçleri tarafından engellendiği ve kentten sadece 631 kişinin özel araçlarla ayrıldığı belirtildi.

Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk, insani yardım taşıyan 12 otobüsün de Mariupol kentine gitmek için Melitopol’dan yola çıktığını ancak Rus kuvvetlerinin otobüsleri durdurup 14 ton gıda ve ilaca el koyduğunu açıkladı.

EK Kaynaklar *AP, AFP, rtr 

Who Is Daria Kaleniuk? Ukrainian Journalist Wikipedia & Boris Johnson Video

HABER : Daria KALENİUK

***

Daria Kaleniuk , Kiev merkezli Yolsuzlukla Mücadele Eylem Merkezi’nin yönetici direktörü olan Ukraynalı bir sivil toplum aktivistidir .  2022 Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sırasında, Kaleniuk, Varşova’daki bir basın toplantısında İngiltere başbakanı Boris Johnson’a Londra merkezli bazı Rus oligarklarının neden yaptırımlarla hedef alınmadığını sorduğunda uluslararası medyada öne çıktı. ve neden Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge kurulmasını desteklemediği. Kaleniuk, Yaroslav Mudryi Ulusal Hukuk Universitesi’nde hukuk okudu ve Fulbright Yabancı Öğrenci Programı tarafından desteklenen Chicago-Kent Hukuk Fakültesi’nden Mali Hizmetler Hukuku alanında yüksek lisansını yaptı. Daria Kaleniuk, Genç Küresel Liderlerin bir üyesidir.

[TÜHA Haber Ajansı, 02 Nisan 2022]

ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.