enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:11 e-Birliktelik kampanyasıyla 12 bin işletmeye 21 milyon destek
00:53 Mamdani’den Farage’a: Epstein dosyaları ardından yapay zeka ile üretilmiş görüntüler yayılıyor
00:52 Zelenskiy: ABD, barış anlaşması için Rusya ve Ukrayna’ya Haziran ayına kadar süre verdi
00:39 Umman görüşmesi: İran ve ABD nükleer müzakereleri sürdürme kararı aldı
00:34 Eurobarometer anketi: Avrupalılar için savaşlar ve dezenformasyon en büyük endişe kaynağı
00:21 Orta Asya’da Su ve Enerji Güvenliği: İklim Değişikliği ve Bölgesel Kırılganlıklar
00:15 Macron’u hedef alan Rus dezenformasyonu: Epstein skandalı iddiaları
00:13 2026 Kış Olimpiyatları Milano ve Cortina’da geçit törenleriyle başladı
10:40 TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency’ndan hafta içi gündemin öne çıkan haberleri
08:38 Su Politikaları Derneği: Ankara’da su krizi riski yok
08:31 Doç. Dr. Zeki KARATAŞ: Uzun Dönemli Bakım Hizmetlerinin Finansman Modelleri
07:38 Suriye’de Yeni Dengeler ve Kandil’in Yanlış Hesabı
07:33 Yıkımın Ardından Hatay’da Hem Depremzede Hem Şehir Plancısı Olmak
00:49 İkili ilişkilerin kapsamını aşan çok katmanlı ziyaretler
00:47 KKTC Cumhurbaşkanlığı’nda Yunanca Sayfa: İletişim mi, Siyasi Tercih mi?
00:11 “Asrın felaketi” olarak nitelendirilen 6 Şubat 2023’teki deprem bölgesinde 200 bin kişi sahada görev yaptı
00:07 Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Türkiye’ye geliyor
07:50 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “CHP’li belediyeler, ellerindeki suyu millete ulaştıramıyor”
06:39 SGK prim borcu tecil ve taksitlendirme işlemlerinde peşinat şartı kaldırıldı
06:21 (BDDK), kredi kartı limitlerinde eğitim ve sağlık harcamalarını istisna kapsamında tuttu
TÜMÜNÜ GÖSTER →

RSF: 2020’de 30’dan fazla gazeteci öldürüldü

RSF: 2020’de 30’dan fazla gazeteci öldürüldü
03.11.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Sınır Tanımayan Gazeteciler, dünya genelinde bu yılın başından beri 30 gazetecinin öldürüldüğünü açıkladı. Örgüt, BM bünyesinde gazetecilerin korunması için bir özel temsilcilik kurulmasını talep etti.

(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı’nın (KNA,AFP)’ye dayandırdığı haberine göre,Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, sene başından bu yana dünya çapında 30’dan fazla gazetecinin yaptığı iş nedeniyle öldürüldüğünü duyurdu.

RSF tarafından Gazetecilere Karşı Suçlarda Cezasızlıkla Mücadele Uluslararası Günü nedeniyle yapılan açıklamada, Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde, gazetecilerin korunmasına yönelik bir özel temsilcilik oluşturulması da talep edildi.

RSF Genel Sekreteri Christophe Deloire, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in, görevindeki son yılını gazetecilerin daha iyi korunması için kullanması gerektiğini ifade etti.

Bildkombo Jan Kuciak & Daphne Caruana Galizia

“Azalmanın nedeni pandemi”

RSF’in açıkladığı verilere göre Ocak ayından bu yana dünya genelinde 29 gazeteci ve üç medya çalışanı katledildi. Önceki yıllara göre  rakamın düşük olmasının nedeni ise RSF’ye göre koronavirüs pandemisi. 2019 senesinde 49 gazetecinin öldürüldüğünü belirten RSF, özellikle kriz bölgelerinde öldürülen gazeteci sayısındaki düşüşün, bu bölgelere giden gazeteci sayısının azalmasından kaynaklandığına dikkat çekti.

RSF Genel Sekreteri Christophe DeloireSalgının gazetecileri mesleki anlamda olumsuz etkilediğini dile getiren Deloire, salgın nedeniyle daha az gazetecinin öldürülmüş olmasına karşın, gazeteciler üzerindeki baskının arttığını ifade etti.

(Gazetecilere yönelik) tehditlerin çeşitliliği gittikçe artıyor ve bunlarla mücadele giderek zorlaşıyor” diyen Genel Sekreter, RSF’nin geçen on yılda yaklaşık bin gazetecinin öldürüldüğünün kayıtlara geçtiğini vurguladı.

Christophe Deloire, “bu vakaların neredeyse hiçbirinin gereken titizlikle soruşturulmadığını ve suçluların sorumluluk altına alınmadığını” belirterek, buna neden olarak da “etkili uluslararası mekanizmaların eksikliğini” gösterdi.

Alman hükümetinden “dördüncü güç” vurgusu

Almanya’da da Federal Hükümetin İnsan Hakları Temsilcisi Bärbel Kofler de Gazetecilere Karşı Suçlarda Cezasızlıkla Mücadele Uluslararası Günü nedeniyle yayınladığı mesajında, medya çalışanlarının daha iyi korunabildiği bir sistemin kurulması gerektiğini ifade etti.

“Hukuki sistemler, bağımsız ve korkusuz bir şekilde mesleklerini icra edebilmeleri için yayınevlerini ve basının temsilcilerini korumalılar.

Gazetecilerin serbestçe çalışabilecekleri alanlara ve güvenliğe ihtiyacı var” diyen Kofler, suçluların cezasız kalmaması gerektiğini vurguladı.

Çok sesli, özgür ve bağımsız bir basının, her demokratik toplumun temelini oluşturduğunu kaydeden Kofler, basının dünya çapında “dördüncü güç” olarak hükümet temsilcilerini, ekonomiyi ve toplumu, yaptıklarından sorumlu tuttuğunu ve bundan vazgeçilemeyeceğini belirtti.

[TÜHA Haber Ajansı, 03 Kasım 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.