enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:19 Böcek ailesinin Adli Tıp Kurumu ön raporu TRT Haber’de
00:57 Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, “Müze ve ören yerlerini yaklaşık 29 milyon 700 bin kişi ziyaret etti”
00:56 Beyaz Saray’ın Gazze Barış Planının Akıbeti Belirsiz
00:50 Bu hafta boyunca yurt genelinde hava yağışsız ve kurak olacak.
00:49 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kökü dışarıda ideolojik yaklaşımları reddediyoruz”
00:39 Bursa’da bir ay süren su kesintilerinin ardından, Büyükşehir Belediyesi su ücretinde yüzde 30 artışa gitti…
00:37 Bakan Göktaş, Engelli Hakları İzleme ve Değerlendirme Kurulu Toplantısı’nda konuştu
00:33 MHP Genel Başkanı Bahçeli: Gerekirse İmralı’ya kendim giderim
00:30 Macaristan Fahri Konsolosu Şahbaz’dan Başkonsolos Keller László’ya Ziyaret
00:15 Dışişleri Bakanı Fidan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuştu…
00:15 Dışişleri Bakanı Fidan, “Türkiye, Güney Kafkasya’da barışın tesis edilmesi için çaba göstermektedir”
00:10 Bakan Tunç: “Hedefimiz umudu onaran, hatayı düzelten, insan onurunu merkeze alan bir yaklaşımı hakim kılmaktır”
00:04 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ankara’da gündeme ilişkin basın mensuplarının sorularını yanıtladı…
00:34 Doğu Karadeniz’den ocak-ekim döneminde bal ihracatı, 1 milyon 834 bin 520 dolara ulaştı.
00:32 Suriye Sahasındaki Meydan Okumalar ve Fırat’ın Doğusu
00:31 Terör örgütü PKK Irak’ın kuzeyindeki Zap bölgesinden tamamen çekildi
00:26 Türkiye genelindeki metro tünelleri, olağanüstü durumlarda 1 milyon 374 bin kişiye acil barınma imkanı sağlayacak kapasitede…
00:19 “2025 yılında 65 ilde 255 kazı alanına ulaştık”
00:19 Şara’nın Washington Ziyareti ve Türkiye’nin Rolü
00:19 Bakan Güler: Kutuların çözümü ve ilk bulgulara ulaşma süreci en az 2 ay sürer
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Romanya’nın da desteğini alan Rutte, NATO’nun yeni lideri olmaya hazırlanıyor

Romanya’nın da desteğini alan Rutte, NATO’nun yeni lideri olmaya hazırlanıyor
22.06.2024
A+
A-

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in görevi bırakmasının ardından Hollanda Başbakanı önümüzdeki yıllarda görevi devralacak. Diğer aday Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis yarıştan çekildi.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Euronews Ajara'yı 160 Ülkede Yayınlayacak | Gürcü HaberTÜHA Haber’in EuroNews’ten GazeteciSpeakers - Masters of Digital 2022 - Hybrid Event - DIGITALEUROPE Jack SCHİCKLER’in haberine dayandırdığı haberinde, Hollanda Başbakanı Mark Rutte’nin Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’nün (NATO) bir sonraki Genel Sekreteri olarak seçilmesi, Perşembe günü Romanya’nın kendisinin adaylığını desteklemeyi kabul etmesinin ardından kesinlik kazandı.

Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis de Genel Sekreter olmak için aday olmuştu ancak hükümeti son olarak Rutte’ye desteğini açıkladı ve Iohannis adaylıktan çekildi.

NATO’nun kuruluşunun 75. yıldönümü münasebetiyle 9-11 Temmuz tarihlerinde Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) başkenti Washington DC’de düzenlenecek zirve öncesinde Iohannis’in adaylıktan çekilmesiyle Rutte’nin askeri ittifakın başına geçmesi kesinleşmiş oldu.

Rutte, Rusya’nın saldırganlığı ve ABD’nin NATO’ya zayıflaması muhtemel desteği düşünülürse, zorlu bir süreçte askeri ittifakın başında olacak.

Görevdeki Jens Stoltenberg 2014’ten beri bu görevi yürütüyordu ve normal şartlarda geçtiğimiz yıl görevi bırakması gerekiyordu. Stoltenberg’in görev süresi Ekim 2024’te doluyor.

Ancak bu çekişme, Avrupa Birliği (AB) kurumlarındaki üst düzey görevlerle ilgili daha geniş bir tartışmanın içine çekilmiş gibi görünüyor. NATO görevi için adaylığını koyan ancak daha sonra geri çekilen Estonyalı Kaja Kallas, şimdilerde bloğun dış politika şefi olmak için favori olarak gösteriliyor.

Rutte göreve başladıktan sonra en az dört yıl süreyle görev yapacak.

Rutte’nin NATO Genel Sekreteri olarak atanması için, Ukrayna’yı desteklemek zorunda kalmak istemeyen Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın muhalefetine göğüs germesi gerekiyordu. Orban, X platformunda Salı günü yaptığı paylaşımla Rutte’yi destekleyeceklerini açıkladı. Orban, desteği karşılığında talep ettiği koşulları da duyurdu.

Orban, “Ukrayna’daki NATO faaliyetlerinde hiçbir Macar personelin yer almayacağı ve bunları desteklemek için hiçbir Macar fonunun kullanılmayacağı konusunda mutabık kaldık” ifadeleriyle desteğini paylaştı.

Rutte bu hafta başında gönderdiği bir mektupla kendisinin adaylığıyla alakalı endişeleri giderdi ve NATO’nun 32 üyesi arasında gerekli uzlaşmayı sağlamaya bir adım daha yaklaştı.

İttifak üyeleri Rusya’nın saldırganlığını daha da kışkırtmadan Ukrayna’yı desteklemeye çalışırken, NATO Genel Sekreteri olarak Rutte’yi zor bir denge sınavı bekliyor.

Kasım ayında yapılacak ABD Başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçilerin adayı, eski başkan Donald Trump’ın ittifaka sıcak bakmadığı, hatta Rusya’yı ordusuna yatırım yapmayan sözde müttefiklerini işgal etmeye çağırdığı göz önünde bulundurulduğunda bu durum daha da karmaşık bir hal alabilir.

Rutte 2010 yılından bu yana Hollanda’da Başbakanlık görevinde bulunuyor. Bir dizi zorlu koalisyonu yöneten Rutte, 2 Temmuz’da görevi bırakacak.

Rutte’nin liberal Hakın Özgürlük ve Demokrasi Partisi (VVD), aşırı sağcı Geert Wilders’e verilen desteğin arttığı Kasım seçimlerinin ardından eski İstihbarat Şefi Dick Schoof liderliğindeki koalisyonun bir parçasını oluşturacak.

Geçtiğimiz hafta sonu İsviçre’deki Ukrayna zirvesine katılan Rutte, Hollanda’nın her şartta Ukrayna’yı destekleyeceğini açıklamıştı.

“Elimizden gelen her şekilde ne kadar sürerse sürsün Ukrayna’yı desteklemeye devam edeceğiz.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.