enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
22:24 Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın davetine icabetle yarın Türkiye’ye gelecek.
22:08 İçişleri Bakanı Yerlikaya, Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın kuruluşunun 43. yılını kutladı
21:50 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Süper Lig’e yükselen üç kulübün yönetim kurulunu, teknik heyetini ve futbolcularını kabul etti.
21:41 Dışişleri: Netanyahu ve iş birlikçileri adil şekilde yargılanmalı
21:31 AK Parti Sözcüsü Çelik: İsrail Dışişleri Bakanının sözleri Nazi zihniyetinin temsilcisidir
21:19 Ermenistan Başbakanı Paşinyan’dan Türkiye’ye ziyaret
19:20 Kızıldeniz Gölgesinde El-Şebab, DEAŞ-Somali ve Husiler İttifakı mı?
18:26 İsrail-İran savaşı’nda, Nükleer felaketten bir başka dünya savaşına kadar korkutucu senaryolar değerlendiriliyor…
18:03 Küresel Adalet mi İsrail mi?
17:53 İsrail Sorunu ile Batı da Yüzleşmek Zorunda Kalacak
17:35 Türkiye’nin yüz karası: KADIN CİNAYETLERİ
13:22 TÜİK açıkladı: Trafikte araç sayısı rekor artışla 205 bin arttı Türkiye’de trafiğe kayıtlı araç sayısı 32 milyonu geçti
12:56 Hatay Sörf Merkezi’nin ilham verici hikâyesi, “Hayatın Çizgisi” belgeseliyle beyaz perdede hayat buldu
10:19 Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Muğla’nın Dalaman Çayı’nın Aydın’a tahsisi ortalığı ayağa kaldırdı…
07:44 Gazeteci – Yazar Bekir AĞIRDIR, “Bahçeli ve MHP’nin, “yeni yüzyılın terörsüz Türkiye’si” vizyonuyla çerçeveleyip başlattığı anayasa süreci” 
20:36 Altun’dan İsrail’e tepki: Çıldırmışlık halinin son tezahürü
15:01 Ümit Özdağ tahliye edildi
09:40 Toplumsal sorunlar iş modeline dönüştü
07:58 Kocaeli Ticaret Odası, Özel KOTO AOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 10. yılını gururla kutladı
07:43 Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürü Karayılan’dan Nizip Ticaret Odası’na (NTO) ziyaret
TÜMÜNÜ GÖSTER →

“Remdesivir Dahil Dört İlaç Corona Tedavisinde Etkili Değil”

“Remdesivir Dahil Dört İlaç Corona Tedavisinde Etkili Değil”
17.10.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Corona virüsü enfeksiyonu tedavilerine ilişkin yürütülen dünyanın en büyük randomize kontrollu denemesinin, antiviral ilaç remdesivirin ağır Corona enfeksiyonu vakalarının tedavisinde çok az etkili ya da tamamen etkisiz olduğunu “kesin kanıtla” ortaya koyduğunu açıkladı. Remdesivir, Başkan Donald Trump’ın Corona enfeksiyonu tedavisinde de kullanılmıştı. 

 

Gönül Dağı(TÜHA) Türkuaz Haber Ajansı’nın Amerika’nın Sesi’ne (VOA) dayandırdığı habere göre, altı aydır devam eden ve sonucu uzun zamandır merakla beklenen deneme, mevcut ilaçların Corona virüsü tedavisinde etkili olup-olmadığını anlamayı amaçlıyordu.

Hakem kurulundan geçmeden yayınlanan çalışma kapsamında remdesivir, hidroksiklorokin, lopinavir/ritonavir ve interferon olmak üzere dört tedavi yönteminin etkileri incelendi. Çalışma, bu dört ilacın, hastaların bir ay içinde hayatını kaybedip-kaybetmediği ya da hastaneye kaldırılan hastaların iyileşip-iyileşmediği üzerinde ”çok az etkisinin olduğu ya da hiç etkisinin olmadığını” ortaya koydu.

Remdesivir dışındaki diğer ilaçların etkisiz olduğu, daha önceki çalışmalarla ortaya konmuştu. Ancak antiviral ilaç remdesivir, Amerika’da Corona enfeksiyonu tedavisinde standart uygulama olarak sınıflandırılmıştı.

Remdesivirin Corona enfeksiyonuna karşı kullanımı İngiltere ve Avrupa Birliği ülkelerinde de onaylanmıştı. Düşük arz nedeniyle erişimi zor olan remdesivir, şu anda Avrupa İlaç Dairesi tarafından böbrek rahatsızlıklarına yol açıp-açmadığına ilişkin değerlendirmeden geçiriliyor. Remdesivir kullanan bazı hastalarda böbrek rahatsızlıkları ortaya çıkmıştı.

ABD’deki çalışmayla WHO’nun çalışması zıt sonuç verdi

Remdesivirin Corona virüsü üzerindeki etkisine ilişkin küresel çalışma, Amerika’da yürütülen benzer bir çalışmayla taban tabana zıt sonuç verdi. Amerika’daki çalışma, remdesivirin iyileşme sürecini ortalama beş gün kısalttığı sonucuna varmıştı.

Oxford Üniversitesi’nden tıp ve epidemiyoloji uzmanı Profesör Martin Landray, WHO’nun hidroksiklorokin ve lopinavir ile ilgili denemesinin sonuçlarının, İngiltere’de kendisinin de yer aldığı ekip tarafından yürütülen çalışmanın sonuçlarıyla aynı doğrultuda olduğunu kaydetti.

Profesör Landray, yaptığı açıklamada, “Önemli olan haber, remdesivirin hastanın hayatta kalmasına ilişkin hiçbir anlamlı etki yaratmıyor olması” dedi. Remdesivirin bazı ülkelerde Corona enfeksiyonu tedavisinde önerildiğini söyleyen uzman, arz, maliyet ve erişime ilişkin ciddi kaygılar olduğunu da sözlerine ekledi.

Her remdesivir kürünün maliyetinin 2.550 dolar olduğuna dikkat çeken Profesör Landray, “Bu, beş ila on gün boyunca damar yoluyla verilen bir ilaç. Corona virüsü dünyanın dört bir yanında milyonlarca insanı ve aileyi etkiliyor. Gereken miktarı karşılayabilen, hesaplı ve hastaların adil şekilde tedavi edilmesini sağlayacak tedavi yöntemlerine ihtiyacımız var” dedi.

Corona testinin pozitif sonuç vermesinden sonra Başkan Trump’a uygulanan tedavi, remdesivir içeriyordu.

WHO, 30’dan fazla ülkede yürütülen araştırmanın, tedavi yöntemlerinin genel ölüm oranı üzerindeki etkilerine odaklandığını kaydetti. Çalışma, hastaların suni solunum cihazına ihtiyacı olup-olmadığını ve hastaların hastanelerde ne kadar süre yattığını ise değerlendirme altına almadı.

Kış Mevsiminde Vaka Artışı Beklentisi

Kuzey Yarımküre’de kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte Corona enfeksiyonu vakalarında artış bekleniyor.

Avrupa ve Amerika’daki vaka artışı kaygı verici boyutlara ulaşırken küresel çapta vaka sayısı, günde 330 bine ulaştı.

Amerika’da Perşembe günü tespit edilen 64 bin yeni vaka, Temmuz ayından bu yana kaydedilen en yüksek günlük vaka sayısı oldu.

WHO Avrupa Başkanı Hans Kluge ise Avrupa kıtasında Corona enfeksiyonu nedeniyle hayatını kaybedenlerin günlük sayısının bine ulaştığını, son on gün içinde bir milyondan fazla vaka tespit edildiğini söyledi.

Kluge ayrıca kıta çapında maske kullanım oranının yüzde 60’tan yüzde 95’e çıkarılması ve sosyal mesafe kuralına sıkı sıkıya uyulmasının virüsün yayılmasını asgari düzeye indirebileceğini söyledi.

Öte yandan Fransa, bugünden itibaren Paris ve civarı ile aralarında Lyon, Grenoble, Aix-en-Provence, Montpellier, Lille, Rouen ve Saint-Étienne gibi kentlerin olduğu en az 7 bölgede gece 21.00 ile sabah 06.00 arasında sokağa çıkma yasağı uygulamaya başlayacak. Uygulama en az dört hafta boyunca devam edecek.

Kuzey İrlanda ise dört hafta sürecek sıkı önlemlerin yürürlüğe gireceğini açıkladı. Buna göre okullar iki haftalığına kapatılacak, tüm restoran ve publar paket servisi dışında bir ay kapalı kalacak.

[TÜHA Haber Ajansı, 17 Ekim 2020] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.