enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:50 Türkiye’deki sinema salonlarında bu hafta korku ve gerilimden komediye, aksiyondan animasyona 9 film vizyona girecek.
07:58 Tarihi ve kültürel bir mirasın peşinde: Türk-İslam Arkeolojisi
07:33 Türkiye’nin demokrasi performansı, uluslararası endekslerde belirgin bir gerileme sergiledi…
07:25 Son Düzlük ve PYD/YPG/SDG Üzerinden Ayak Oyunları
07:25 İsrail’in Bölgeyle Savaşı Amerika’nın Çıkarına mı?
07:18 İletişim Başkanı Duran: “İsrail’in Gazze’de başlattığı yeni saldırı dalgası soykırım suçlarının kanlı bir aşamasıdır”
07:17 Rusya’da en yüksek maaş alan sektörler açıklandı
07:03 Alışılmış Ezber Döngüsü
07:02 Rusya’da enflasyonu düşürme çabaları sonuç veriyor
22:55 Türkiye Macaristan Ekonomik ve Ticaret Toplantısı İstanbul’da Gerçekleşti
21:55 Yeni Anayasa ve Aleviler paneli Ankara’da yapıldı
21:16 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan Gölcük Otobüs Terminalinin tanıtımı yapıldı…
16:00 Krediler Tükeniyor!
15:27 UEFA Şampiyonlar Ligi’nde 2025-26 sezonu bugün lig aşamasının ilk hafta maçlarıyla başlayacak…
07:42 Tarihle Mayalanan Şehir Afyonkarahisar’da 7. Uluslararası Gastro Afyon Turizm ve Lezzet Festivali 19 Eylül’de Başlıyor
07:08 Eğitim-İş raporuna göre şehir dışında okuyan öğrencilerin aylık giderleri 50 bin TL’yi, üniversiteye başlarken yapılan ilk masraflar ise 100 bin TL’yi geçti.
03:27 Türkiye’nin yerli ve milli gururu T10F Togg, ön satış öncesi deneyim merkezlerinde ziyarete açıldı…
03:12 CHP’nin 38. Olağan Kurultayı ile 6 Nisan 2025’teki 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptaline ilişkin dava, 24 Ekim Cuma gününe ertelendi
02:51 Bayrampaşa Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında 3 zanlı daha gözaltına alındı…
02:42 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail işgallerini genişletme çabasında
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Rusya’dan Ukrayna’nın “radyoaktif madde yayan bomba kullandığı” iddiası

Rusya’dan Ukrayna’nın “radyoaktif madde yayan bomba kullandığı” iddiası
24.10.2022
A+
A-

Rus ve Amerikan savunma bakanları, Cuma akşamı telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Bu, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgalinden bu yana, iki ülke arasındaki üst düzey gerçekleşen nadir görüşmelerden birisi oldu.

Uluslararası Haber Ajansı (UHA)nın ‘BBC’den aktardığı haberine göre, Amerikan Savunma Bakanı’yla yaptığı telefon görüşmesinden iki gün sonra Şoygu, sırasıyla Fransız, Türk ve İngiliz Savunma Bakanlarıyla görüştü.

Pazar günü yapılan görüşme sonrası Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Gerilimin kontrolsüz şekilde artmasından duyulan endişenin Fransız Savunma Bakanı’na iletildiği” belirtildi. Fransa Savunma Bakanı Sebastien Lecornu ile görüşmesinde Şoygu, Kiev’in savaşta radyasyon yayan “nükleer bomba” kullanmış olabileceğini iddia etti. “Kirli bomba” adı verilen bu tip bombalar, konvansiyonel patlayıcılarla radyoaktif materyal yayıyor.

Rus savunma bakanlığı, iddialarını kanıtlayan herhangi bir kanıt sunmadı.

Lecornu ile görüşmesinden bir süre sonra da Türkiye’nin Milli Savunma Bakanı Hulusi akar’la görüşen Şoygu, Rusya’dan yapılan açıklamaya göre, aynı iddiaları Akar’a da iletti.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamaya göre görüşmede, “Bölgedeki güvenlik durumunu daha da kötüleştirecek provokasyonlara ilişkin dikkatli ve tedbirli olunması, sahadaki bu tür girişimler ile ilgili olarak koordinasyon ve işbirliği içerisinde çalışılması için bilgi ve görüş alışverişinde bulunuldu. Bakar Akar, bölgede ateşkesin sağlanması, barışın temini, insani yardım ile istikrarın yeniden tesis edilebilmesi için bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da Türkiye’nin üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu bir kez daha ifade etti.”

Şoygu, aynı gün içinde İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace’ı da arayarak Ukrayna’nın “radyoaktif madde içeren bomba kullandığıyla” ilgili iddialarını iletti.

Lloyd Austin

[ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin]

AdvertisementABD’den ateşkes çağrısı

ABD ve Rusya arasındaki görüşme, iki bakanın 13 Mayıs’tan bu yana gerçekleştirdiği ilk telefon görüşmesi oldu.

Pentagan Basın Sözcüsü Patrick Ryder, görüşmenin ardından BBC’ye yaptığı açıklamada, “ABD’nin iletişim kanallarını açık tutmaya istekli olduğunu” söyledi.

Rusya Savunma Bakanlığı ise görüşmede “Ukrayna’daki durum da dahil olmak üzere uluslararası güvenlikle ilgili mevcut sorunların tartışıldığını” söyledi.

Mayıs ayında Şoygu ile yaptığı son görüşmenin ardından Austin, mevkidaşına acil ateşkes çağrısı yapmıştı. Ancak bu görüşmede bu talepten bahsedilmedi.

İki bakanın görüşmesi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’da nükleer silah kullanmaya istekli olabileceğine dair imaları ve ABD Başkanı Joe Biden’ın da bunlara karşı uyarıları sonrasında yapıldı.

Gerek ABD gerekse de Birleşik Krallık yetkilileri, Putin’in bu örtülü tehditleri gerçekleştirme şansının düşük olduğuna inandıklarını söylüyor.

Pat Ryder, görüşmenin bu soruna yanıt olarak planlanıp planlanmadığı sorulduğunda, Putin’in imalarının “sorumsuz ve endişe verici” olmasına rağmen, ABD’nin Rusya’nın nükleer silah kullanmaya karar verdiğine dair “şu anda hiçbir belirti görmediğini” söyledi.

Halihazırda ABD ve Rusya arasındaki soğuk olan ilişkiler, Ukrayna’nın işgaliyle birlikte daha da kötüleşti.

İki ülke liderinin 2021’in ortalarında gerçekleştirdiği görüşme, daha iyi bir ilişkiye doğru olumlu bir adım olarak görüldü. Ancak bu süreç, Ukrayna’daki gerilimin artmasıyla sekteye uğradı.

Savaşın başlamasından önce de Putin ve Biden birden fazla kez telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Bu görüşmelerde ABD Başkanı, Rus mevkidaşından savaştan vazgeçmesini istedi.

İşgalin başlamasının ardından ise iki lider arasında herhangi bir görüşme olmadı.

Sergei Shoigu

Putin ve Biden gelecek ay G20 zirvesi için Endonezya’ya gidecek. Ancak iki lider arasında bir görüşme olmayacağı bildirildi.

Rusya’nın Ukrayna’ya işgaliyle birlikte ABD hem Kiev yönetimine askeri yardım yaptı hem de Moskova yönetimine karşı bazı yaptırımlar uyguladı.

Rusya kısa süre öncesinde Ukrayna’da dört bölgeyi ilhak etti. Buna atıfta bulunan Biden ise bu hafta başında, Putin’in Ukraynalıları teslim olmaları için korkutmaya çalıştığını söyledi.

Biden, Putin’in şu anda “inanılmaz derecede zor bir durumda” olduğunu savundu.

Rusya ise ABD ve Batı’yı Ukrayna’ya silah ve diğer yardımlar sağlayarak savaşı etkilemeye çalışmakla suçluyor.

Putin ve Biden

[Putin ve Biden son olarak 2021 yılında bir araya geldi.]

[TÜHA Haber Ajansı, 24 Ekim 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.