enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
21:46 ABD merkezli İran İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı (HRANA), “İran’daki eylemlerde ölenlerin sayısı 5 bin 2’ye yükseldi”
21:24 Meteorolojiye göre İzmir’de yağış alarmı sürüyor
16:48 Türk Kızılay’ın Gazze’ye gönderilmek üzere hazırladığı, 20. “İyilik Gemisi”, Mersin’den yola çıktı…
15:23 Televizyonun görsel dili TRT Akademi’de şekilleniyor
14:49 Hafta sonu ülke genelinde hava nasıl olacak?
14:21 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “bilirkişilik başvuru süresini 16 Şubat’a kadar uzattık”
14:06 Türkiye’nin Stratejik Ekseni ve İstikbal Programı için Düşünceler…
13:20 İnsanlar arasındaki iletişimin özü sevgi ve saygıya dayanmaktadır.
00:32 Hollanda’da kur’an yakmaya yargıçlar bile “Mübah” diyor…
21:51 Ege’de Sağanak Felaketi: Sel Değil, İhmal Taştı
21:21 Türkiye Yelken Ligi Techno 293 Sınıfı 2. Ayak Yarışları Foça’da Düzenleniyor
21:00 TBMM Başkanı Kurtulmuş: “İran kendi sorunlarını çözebilecek büyük bir tarihi müktesebata sahiptir”
20:19 Emekli Sandığı kapsamında emekli, malul, vazife malulü, dul veya yetim aylığı alan vatandaşlar zam farkları yarın
20:05 İletişim Başkanı Duran: Türkiye potansiyelini gerçeğe dönüştüren bir ülke konumuna ulaştı
19:52 Bakan Fidan: Alanda kavga artık müzakere masasına taşındı
19:41 Meteoroloji’den kuvvetli kar yağışı uyarısı
19:30 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pezeşkiyan ile görüştü
19:07 Nizip Ticaret Odası (NTO) Başkanı Özyurt: “Faiz Kararı Tek Başına Değil, Ticari Kredi Koşulları Belirleyici”
17:50 İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO): ABD ve İsrail’i herhangi bir yanlış hesap yapmalarına karşı uyarıyoruz
17:37 Rapor: Trump ile yapılacak anlaşma, ABD’ye Grönland’ın bazı bölgelerini kontrol etme hakkı verebilir
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Putin ve ordusu

Putin ve ordusu
A+
A-

Karadeniz’de Rusya’nın amiral gemisi battı. Rusya karada yaşadığı rezaleti denizde de perçinlemiş oldu. Ukrayna gibi gerçekte bir donanması bile olmayan ülkeye karşı amiral gemisi kaybetmek her ülkeye nasip olmaz. Ruslar bunu da başardı.

Prof. Dr. Hasan B. YALÇIN & İstanbul Ticaret Üniversitesi 

Olup biten o kadar hayret verici ki, her seferinde bu tür haberler aldığımızda “Acaba başka bir açıklaması olabilir mi” diye düşünmeden edemiyoruz. Devasa Rus ordusuna bu tür acemilikleri, bu tür yetersizlikleri yakıştıramıyoruz. Hele doğrudan Rusya’yı savunanlar bunu nasıl kamufle edeceklerini şaşırıyor.

Ama artık mızrak çuvala sığmıyor. Şaşıracak veya saklanacak tarafı kalmadı. Rus ordusu patır patır dökülüyor. Bunun için birkaç farklı neden bulabilirsiniz. Mesela Rusya’nın özellikle hassas teknolojideki yetersizliğini dile getirebilirsiniz. Soğuk savaştan bu yana iki süper güç arasındaki konvansiyonel bir mücadeleye göre kurgulanmış bir ordunun yeni şartlara uyum sağlayamadığını düşünüyor olabilirsiniz. Rus ordusunun disiplin sorunlarına işaret edebilirsiniz. Kurmay kadroların eğitimini eleştirebilirsiniz. Rus savaş doktrininin şartlara uyumsuz olduğunu düşünebilirsiniz.

Aslında hepsinin bir ortak noktası var. Bütün açıklama da burada yatıyor. Rusya’nın toplamdaki ederi işte bu kadarmış. Tek başına devasa bir ordu sahibi olmak sizi süper güç yapmaz. Ordunun ateş gücü kadar sürate, hassas hedef tespit ve imha kapasitesine, uygun lojistik planlamaya ve daha birçok askeri özelliğe sahip olmanız gerek.

Bir adım ötesine gidelim. Sadece orduyu tüm unsurlarıyla işletebilmeniz de yetmez. Onu destekleyecek ekonomik büyüklüğe, dirence ve çeşitliliğe sahip olmanız gerek. Siyasi istikrara sahip olmanız gerek. Hepsinin altında toplumsal motivasyon gerek.

İşte bu yüzden her güç, süper güç değildir. Hatta büyük güç bile değildir. Bu bakımdan yıllardır hiçbir ölçüme dayanmayan “uluslararası sistemin çok kutuplu yapıya geçiş yaptığı” hikâyesinin de basit bir aldatmacadan ibaret olduğunu gördük.

Putin 2008’den bu yana çok kutuplu sistemden bahsederken aslında bir gerçeklikten değil hayalinden bahsediyormuş. Şimdi gerçeği gördü. Ordusu kâğıttan kaplanmış. Ekonomik sorunlarını göz ardı edebilecek kapasitede hiç değilmiş.
Uluslararası sistem değerlendirmesi yapmaya kalkışanlara hatırlatmak isterim. Putin gibi yanlış bir noktadan başlarsanız tüm dünyayı yanlış okursunuz.

[TÜHA Haber Ajansı, 18 Nisan 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.