enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
06:53 Uluslararası kuruluşların ve Birleşmiş Milletler’in “Vicdani ve Alaki” sorumlulukları
06:29 ABD, İran’a Askeri Operasyona mı Hazırlanıyor?
05:41 “Kendimize güvenirsek her şeyi başarabiliriz”
04:33 DEVA Partisi’nden açıklama: Suriye’de en ağır bedeli kadınlar ve çocukların ödüyor
00:53 TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency’ndan ‘Kahvaltı Haberleri’
00:36 Karabağ’da kalan Ermenilerin nakli ve tahrike yönelik propagandalar
00:30 RTÜK Başkanı Daniş: TRT, ülkemizin sesi, hafızası ve ortak değeri olmaya devam ediyor
00:22 Meteoroloji’den kritik uyarı: Sel, su baskını ve fırtınaya dikkat
00:16 İletişim Başkanı Duran: TRT, Türkiye’nin hakikatini ve değerlerini temsil ediyor
00:09 Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, Kahramanmaraş’ta, partisinin İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda konuştu
14:23 Kocaeli’n Başarılı Bürokratı Ahmet Akyol, ASELSAN’a Değer Katıyor
00:13 Şubatın ilk haftası hava nasıl olacak?
00:11 İran Dışişleri Bakanı ​​​​​​​Arakçi: Ülkesinin ABD ile nükleer müzakereye hazır olduğunu daha önce de bildirdiğini açıkladı…
00:08 TRT ortak yapımı sessiz fedakarlığın gölgesinde bir kadın hikayesi: “Kanto”filmi, 6 Şubat’ta beyazperdede
00:07 Yeşilay Şile Şube Başkanı Şengül: Bağımlılıkla Mücadelede Toplumsal Sorumluluk Şart…
00:07 Bakan Fidan: ABD ve İran’ı müzakere masasına çağırıyoruz
00:06 Bakan Vedat Işıkhan, AK Parti Ordu İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda konuştu…
00:06 “Ankara 28 yıldır plansız, ranta dayalı büyüyor!”
00:05 İletişim Başkanı Duran: “Ülkemizi geleceğe taşımaya kararlılıkla devam edeceğiz”
00:05 Basın İlan Kurumu ile Kredi Garanti Fonu arasında iş birliği protokolü imzalandı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Prof. Dr. Tarhan: “İstiklal Savaşı topyekün bir savaştır.”

Prof. Dr. Tarhan: “İstiklal Savaşı topyekün bir savaştır.”
14.11.2023
A+
A-

* Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, liderlik kavramı ve bilimsel liderlik konusuna dair değerlendirmelerde bulundu. 

* Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, başarıyı tek başına bir kişiye vermenin o kişiyi bir nevi kutsallaştırmak olduğunu açıkladı.

* Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Doğu toplumlarında böyledir. Lidere sığınıp rahatlıyoruz. Lider güçlüyse rahatız. Her şeyi ondan bekleriz ama öyle şey olmaz ki artık 21. yüzyıldayız.” dedi.

Türkiye'nin Çınarları - Prof. Dr. Nevzat Tarhan: "Bu çağda özgürlüğü doğru  yorumlamak gerekiyor" - Haber 1

TRT RADYO 1’de 10 Kasım Atatürk’ü anma gün ve haftası kapsamında yaptığı değerlendirmede Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Başarılı olunduğu zaman sadece tek kişiye başarı verilmez, bütün takıma verilir. Aslında İstiklal Savaşı topyekün bir savaştır.” ifadelerini kullandı.

Zor günler güçlü insanları ortaya çıkarır

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, ‘Zor günler güçlü insanları ortaya çıkartır.’ sözüne atıfta bulunarak, Kurtuluş Savaşı sürecinin zor günler olduğunu, Sivas Kongresi’nde Tıbbiyeli Hikmet’in Mustafa Kemal’e ‘Paşam biz Tıbbiyeliler olarak İstiklal istiyoruz, İstiklale siz karşı çıksanız bile size de karşı çıkarız. Mandacılığa karşı çıkarız, biz İstiklal isteriz. Mandacılığı kabul etmiyoruz’ dediğini, daha sonra Hikmet Boran adını alan bu Tıbbiyeliye Kemal Paşa’nın o meşhur sözü; ‘O zaman ben de senin gibi düşünüyorum. Ya İstiklal ya ölüm.’ dediğini anlattı.

İstiklal Savaşı topyekün bir savaştır

Yenilgiyi kabul etmemenin mandayı kabul etmemek demek olduğunu ifade eden Prof. Dr. Tarhan, İstanbul Hükümeti’nin İngilizlerin baskısıyla Atatürk’ün rütbesini söktüklerini, işte o zaman Kazım Karabekir’in Atatürk’ün karşısına gelerek ‘Emrinize hazırız komutanım.’ dediğini de hatırlattı.

Prof. Dr. Tarhan, “Liderlik orada ciddi bir tehlikeye giriyor, burada da lider tek başına değil, takımla birlikte lider oluyor. Bizim yaptığımız yanlışlardan bir tanesi de askerlikte vardır, asker kökenli olduğum için biliyorum. Bir tabur bir tepeyi alırsa başarı tüm taburundur ancak bir tabur tepeyi kaybederse başarısızlık tabur komutanınındır. Başarılı olunduğu zaman sadece tek kişiye başarı verilmez, bütün takıma verilir. Aslında İstiklal Savaşı topyekün bir savaştır.” dedi.

Atatürk ve silah arkadaşları demenin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Tarhan, başarıyı tek başına bir kişiye vermenin o kişiyi bir nevi kutsallaştırmak olduğunu, kutsallaştırmanın da doğu kültürlerinin zaafı olduğunu dile getirdi.

Lider güçlüyse rahatız

Kutsallaştırmanın karşıtını beslediğini ifade eden Tarhan, şöyle devam etti:

10 Kasım anılırken ölçü ve dengeyi çok iyi sağlamak gerekir. Mesela Batı kültürlerinde şahıslar kutsallaştırılmaz, sistem toplumlarıdır onlar. Biz sistem toplumu olamadık. Bu tüm doğu toplumlarında böyledir. Lidere sığınıp rahatlıyoruz. Lider güçlüyse rahatız. Her şeyi ondan bekleriz ama öyle şey olmaz ki artık 21. yüzyıldayız. 

Grup zekâsı bireysel zekadan üstündür. Şu anda şöyle düşünmek lazım, Atatürk bugün olsa ne yapardı? O zaman otokratik davranmak zorunda kaldı ama şu an gelse demokratik davranırdı Atatürk.

Lider vizyoner olmalı

Liderlerin en büyük özelliğinin ‘vizyoner olması’ olduğunu kaydeden Tarhan, şunları söyledi:

Onun için bilimsel liderliğin en önemli özelliği de vizyoner olabilmesidir. Klasik liderlik vardır, klasik lider mevcut sistemi yönetir ve değişimi önemsemez mesela. Kanunlara, kurallara uyar. Buyurgandır, mevzuatı aynı uygular ve hiç yorum yapmaz. ‘Yasak hemşerim der’ bitti. Devlet bürokrasisindeki liderliğin hastalığıdır bu maalesef ve yeni kadrolarda da var. Gençler geliyor ama bulaşıyor enteresan. 

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Ramazan'da empati ve affedicilik…

Bir de karizmatik liderler vardır ki bu çok daha bilimsek liderlikten biraz daha farklıdır. Karizmatik liderler sürükleyicilerdir mesela. Karizmatik lider savaş kazanırken önemlidir ancak uzun vadede liderlikte karizmatik liderlik çok tehlikelidir. Çünkü hızlı karar verir, istişare etmez, risk alır, cesaretlidir, çalışkandır ama Formula yarışçıları gibidir. Arabayı çok tehlikeli kullanır, çok kolay takla atarlar. Herkes hayranlıkla izler, başarırsa kahraman olur başarısız olursa tarihin çöp sepetine gider.

Karizmatik lider her şeyi kendi kontrol etmek ister, risk alır

Karizmatik liderliğin fikirlere açık olmadığını da anlatan Prof. Dr. Tarhan, “Engelleri ezer geçer. Sonuç odaklıdır, sonuç olsun da nasıl olursa olsun kafasındadır, hukuku ikinci plana atar, etkileme gücü yüksektir. İkna etmeye çalışmaz çünkü buyurgandır. Motivasyonu ödül cezadır. Kendisine itaat edenlere en büyük ödülleri verir ama itaat etmeyenlere adil olmayan şekilde davranır. İnisiyatif kolay kolay vermez. Her şeyi kendi kontrol etmek ister, risk alır.” diye konuştu.

Bilimsel liderlikte takım çalışmasının önemsendiğini ifade eden Tarhan, çalışanların motivasyonlarının önemli olduğunu ve insanlara başarı duygusunu verdiğini söyledi.

Karizmatik liderlerin devamlı gerilim istediklerini de belirten Tarhan, “Hep bir düşmana ihtiyaç duyarlar. Gerilim isterler ki taraftarlarında karşı taraf duygusu uyandırırlar.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.