enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:09 Dünyanın korkulu rüyası: Gazap ve Hayalet sistemleri
05:01 Trump’ın Ukrayna Barış Planı ve Self-Determinasyon Üzerinde Düşündürdükleri
00:54 (TARİŞ), 2025–2026 üretim sezonu için zeytinyağı alım fiyatlarını açıkladı…
00:51 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Huda Fadıl NAİM, Gazze’de yaşananları haber yaptı…
00:43 Yunanistan’ın Batı Trakya Türklerine Karşı Hak İhlalleri Devam Ediyor…
00:36 Yunan Genelkurmay Başkanı Floros’un Tarihi Olayların Değerlendirilmesindeki Entellektüel Yaklaşım Eksikliği
00:35 Otellerde kimlik fotokopisi dönemi bitti, turizmciler ulaştırma sistemlerini işaret etti
00:16 Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısını gerçekleştirdi…
00:09 Devlet adamlığı, her istediğini yapabilme serbestliği değil; her yerde kendini sınırlayabilme iradesidir…
00:02 Gazeteciler Cemiyeti Mobil Basın Evi, Gaziantep Üniversitesi’ni ziyaret etti
00:01 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kültürel değerlerimizi evrensel bakışla harmanlayıp inşa etmeliyiz…
00:01 CHP Genel Başkanı Özgür Özel tartışmanın fitilini Brüksel’den ateşledi, AK Parti’den yanıt gecikmedi…
12:05 “Terörsüz Türkiye” süreci…
00:52 Alexis Anne-Braun ile Sanat ve Mimarlıkta Anlamın İnşası Konferansı
00:51 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hazreti Mevlana’nın 752. Vuslat Yıl Dönümü’ne ilişkin mesaj yayımladı…
00:41 Filistinli Hind Rajab’ın hikayesini anlatan “Hind Rajab’ın Sesi” filmi
00:30 Emine Erdoğan: Şeb-i Arus, sevgiyi merkeze alan bir irfan mirasıdır
00:28 Emekli Tümgeneral Armağan Kuloğlu : “Terörsüz Türkiye” Bahanesiyle Bölücülük
00:26 FETÖ’nün kamu yapılanmalarına operasyon
00:26 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Huda Fadıl NAİM, Gazze’de yaşanları haber yaptı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Prof. Dr. Mihrimah Özkan, “Temiz enerji ucuzladıkça üretimin yüzde 50’sini karşılar hale gelecek”

Prof. Dr. Mihrimah Özkan, “Temiz enerji ucuzladıkça üretimin yüzde 50’sini karşılar hale gelecek”
25.05.2022
A+
A-

İSTANBUL – TÜHA HABER / Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Misafir Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mihrimah Özkan, dünya nüfusunun giderek artmasının sürekli enerji kullanan insan sayısını ve enerji ihtiyacını da artıracağına dikkat çekti.

Profesör Mihri Özkan: NAI üyeliğimle üniversite tarihine geçtim - Son dakika sağlık haberleri – SözcüProf. Dr. Mihrimah Özkan, “Yeni Nesil Sürdürülebilir Enerji Teknolojileri” konusunda konusunda görüş ve önerilerini Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’ya değerlendirdi.

Prof. Dr. Özkan,  artık enerji üretimlerinde de güneş, jeotermal ve rüzgar gibi temiz enerji sistemlerinin öne çıktığını belirterek, dünya genelinde kullanılan enerjinin yaklaşık yüzde 50’sinin petrol ve kömürden, yüzde 30’unun sürdürülebilir kaynaklardan üretildiğini açıkladı.

Prof. Dr. Mihrimah Özkan, “Sürdürülebilir kaynaklardaki dağılım ise yüzde 16 hidro power, yüzde 6 rüzgar, yüzde 3 güneş, yüzde 2-2.5 jeotermal” olduğunu hatırlattı.

2050’ye doğru güneş ve rüzgarın enerji üretimindeki rolünün artacağının görüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Özkan,  “Doğalgaz kullanımıyla enerji üretiminde pek değişiklik yok ama kömürde azalma görmek mümkün” dedi.

TRT_Francais_680*100 banner

Prof. Dr. Mihrimah Özkan, Türkiye’de ise enerji üretiminin yüzde 60’ının petrol ve doğalgazdan olduğunu belirterek,  sürdürülebilir enerji üretiminin yüzde 12’de kaldığını ve bu durumun da direkt olarak karbondioksit salımına yansıdığına dikkat çekti.

TEMİZ ENERJİ İNOVASYONLARLA UCUZLUYOR

Dünyada güneşle elde edilen enerjinin megawatı 50 dolarken rüzgarla elde edilen enerjinin 44 dolar, kömürle elde edilen enerjinin ise 40 dolar civarında olduğunu söyleyen Prof. Dr. Özkan, kömür ve temiz enerjinin bugün birbirine denk gelmeye başladığına vur yaptı.

2018, İngiltere'nin elektrik üretimindeki "en yeşil yıl" ilan edildi - Editörün Seçtikleri - Solarist - Güneş Enerjisi Portalı

“5.5 yılda bir rüzgar ve güneşten elde edilen enerjilerin ikiye katlandığını görüyoruz” diyen Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Misafir Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mihrimah Özkan, şunları söyledi:

“Bu devam ederse önümüzdeki yıllarda 2030’a doğru üretilen enerjinin yüzde 50’si buradan gelecek diye düşünüyoruz. Güneş panelleri ve rüzgar tribünleri, batarya teknolojileri de ucuzluyor. Ancak hala yapılabilecek çok güzel inovasyonlar var. Özellikle güneş ve rüzgardan elde edilen enerjiler çok stabil olmadığı için şebekeye entegrasyonunda büyük problemler yaşanıyor. Bunları ortadan kaldırmak ve fazla enerjiyi güvenli depolama adına yeni teknolojiler geliştiriliyor. Güneş ve rüzgardan elde edilen enerjiyle hidrojen elde edilip sistemde depolanması da bunlardan biri.”

[TÜHA Haber Ajansı, 25 Mayıs 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.