enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:36 Serbest bölgelerin ihracatı artıyor
21:06 BM Raporu: Dünya Su Krizi Değil, Su İflası Yaşıyor!
20:08 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bunun hesabını o hainlerden mutlaka soracağız
19:42 İletişim Başkanı Duran, “Sosyal Medyada Sorumluluk, Özgürlük ve Güvenlik Paneli” programına katıldı…
19:19 Fidan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı temsilen Barış Kurulu Şartı’nın imza törenine katılmak için bugün İsviçre’ye gidecek
15:11 Azerbaycan’ın ‘Kara’ günü: Kanlı Ocak
14:41 Bayrampaşa Belediyesi’nde yolsuzluk soruşturması: 12 gözaltı
14:05 Bahçeli: “Terörsüz Türkiye adımlarının hızlanmasıyla provokasyonlar da tehlikeli ölçüde tırmandı”
13:43 Adalet Bakanı Tunç, “Bayrağımıza yönelik saldırıyla ilgili soruşturmanın devam ettiğini ve 14 kişi gözaltına alındı”
13:14 TRT’nin ‘Gökkuşağı Faşizmi’ belgeseli LGBT lobisini tedirgin etti
13:03 Kurtulmuş: Bayrağımıza uzanan her el tüm milletimize ve asırlık kardeşliğimize uzanmıştır
12:35 Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2025 yılındaki faaliyetleri kitapta derlendi
12:24 9 ilde 9 organize suç örgütüne operasyon: 89 şüpheli yakalandı
11:34 İletişim Başkanı Duran, Suriye Enformasyon Bakanı Mustafa ile görüştü
11:21 Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump ile görüştü
10:48 Yılmaz: Bayrağımıza gerçekleştirilen saldırı hiçbir şekilde cezasız kalmayacak
00:36 Von der Leyen’den Davos’ta ‘Avrupa bağımsızlığı’ vurgusu
00:20 Avrupa’nın çıkmazı: Ukrayna’yı Putin’den, Grönland’ı Trump’tan korumak
00:19 Erzurum’da sokak kedileri unutulmadı!
00:09 Hollanda-Türk İş Dünyası nereye koşuyor ve yeni bir sayfa mı açılıyor?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Prof. Dr. Mihrimah Özkan, “Temiz enerji ucuzladıkça üretimin yüzde 50’sini karşılar hale gelecek”

Prof. Dr. Mihrimah Özkan, “Temiz enerji ucuzladıkça üretimin yüzde 50’sini karşılar hale gelecek”
25.05.2022
A+
A-

İSTANBUL – TÜHA HABER / Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Misafir Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mihrimah Özkan, dünya nüfusunun giderek artmasının sürekli enerji kullanan insan sayısını ve enerji ihtiyacını da artıracağına dikkat çekti.

Profesör Mihri Özkan: NAI üyeliğimle üniversite tarihine geçtim - Son dakika sağlık haberleri – SözcüProf. Dr. Mihrimah Özkan, “Yeni Nesil Sürdürülebilir Enerji Teknolojileri” konusunda konusunda görüş ve önerilerini Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’ya değerlendirdi.

Prof. Dr. Özkan,  artık enerji üretimlerinde de güneş, jeotermal ve rüzgar gibi temiz enerji sistemlerinin öne çıktığını belirterek, dünya genelinde kullanılan enerjinin yaklaşık yüzde 50’sinin petrol ve kömürden, yüzde 30’unun sürdürülebilir kaynaklardan üretildiğini açıkladı.

Prof. Dr. Mihrimah Özkan, “Sürdürülebilir kaynaklardaki dağılım ise yüzde 16 hidro power, yüzde 6 rüzgar, yüzde 3 güneş, yüzde 2-2.5 jeotermal” olduğunu hatırlattı.

2050’ye doğru güneş ve rüzgarın enerji üretimindeki rolünün artacağının görüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Özkan,  “Doğalgaz kullanımıyla enerji üretiminde pek değişiklik yok ama kömürde azalma görmek mümkün” dedi.

TRT_Francais_680*100 banner

Prof. Dr. Mihrimah Özkan, Türkiye’de ise enerji üretiminin yüzde 60’ının petrol ve doğalgazdan olduğunu belirterek,  sürdürülebilir enerji üretiminin yüzde 12’de kaldığını ve bu durumun da direkt olarak karbondioksit salımına yansıdığına dikkat çekti.

TEMİZ ENERJİ İNOVASYONLARLA UCUZLUYOR

Dünyada güneşle elde edilen enerjinin megawatı 50 dolarken rüzgarla elde edilen enerjinin 44 dolar, kömürle elde edilen enerjinin ise 40 dolar civarında olduğunu söyleyen Prof. Dr. Özkan, kömür ve temiz enerjinin bugün birbirine denk gelmeye başladığına vur yaptı.

2018, İngiltere'nin elektrik üretimindeki "en yeşil yıl" ilan edildi - Editörün Seçtikleri - Solarist - Güneş Enerjisi Portalı

“5.5 yılda bir rüzgar ve güneşten elde edilen enerjilerin ikiye katlandığını görüyoruz” diyen Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Misafir Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mihrimah Özkan, şunları söyledi:

“Bu devam ederse önümüzdeki yıllarda 2030’a doğru üretilen enerjinin yüzde 50’si buradan gelecek diye düşünüyoruz. Güneş panelleri ve rüzgar tribünleri, batarya teknolojileri de ucuzluyor. Ancak hala yapılabilecek çok güzel inovasyonlar var. Özellikle güneş ve rüzgardan elde edilen enerjiler çok stabil olmadığı için şebekeye entegrasyonunda büyük problemler yaşanıyor. Bunları ortadan kaldırmak ve fazla enerjiyi güvenli depolama adına yeni teknolojiler geliştiriliyor. Güneş ve rüzgardan elde edilen enerjiyle hidrojen elde edilip sistemde depolanması da bunlardan biri.”

[TÜHA Haber Ajansı, 25 Mayıs 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.