enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:11 e-Birliktelik kampanyasıyla 12 bin işletmeye 21 milyon destek
00:53 Mamdani’den Farage’a: Epstein dosyaları ardından yapay zeka ile üretilmiş görüntüler yayılıyor
00:52 Zelenskiy: ABD, barış anlaşması için Rusya ve Ukrayna’ya Haziran ayına kadar süre verdi
00:39 Umman görüşmesi: İran ve ABD nükleer müzakereleri sürdürme kararı aldı
00:34 Eurobarometer anketi: Avrupalılar için savaşlar ve dezenformasyon en büyük endişe kaynağı
00:21 Orta Asya’da Su ve Enerji Güvenliği: İklim Değişikliği ve Bölgesel Kırılganlıklar
00:15 Macron’u hedef alan Rus dezenformasyonu: Epstein skandalı iddiaları
00:13 2026 Kış Olimpiyatları Milano ve Cortina’da geçit törenleriyle başladı
10:40 TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency’ndan hafta içi gündemin öne çıkan haberleri
08:38 Su Politikaları Derneği: Ankara’da su krizi riski yok
08:31 Doç. Dr. Zeki KARATAŞ: Uzun Dönemli Bakım Hizmetlerinin Finansman Modelleri
07:38 Suriye’de Yeni Dengeler ve Kandil’in Yanlış Hesabı
07:33 Yıkımın Ardından Hatay’da Hem Depremzede Hem Şehir Plancısı Olmak
00:49 İkili ilişkilerin kapsamını aşan çok katmanlı ziyaretler
00:47 KKTC Cumhurbaşkanlığı’nda Yunanca Sayfa: İletişim mi, Siyasi Tercih mi?
00:11 “Asrın felaketi” olarak nitelendirilen 6 Şubat 2023’teki deprem bölgesinde 200 bin kişi sahada görev yaptı
00:07 Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Türkiye’ye geliyor
07:50 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “CHP’li belediyeler, ellerindeki suyu millete ulaştıramıyor”
06:39 SGK prim borcu tecil ve taksitlendirme işlemlerinde peşinat şartı kaldırıldı
06:21 (BDDK), kredi kartı limitlerinde eğitim ve sağlık harcamalarını istisna kapsamında tuttu
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Prof. Dr. Mihrimah Özkan, “Temiz enerji ucuzladıkça üretimin yüzde 50’sini karşılar hale gelecek”

Prof. Dr. Mihrimah Özkan, “Temiz enerji ucuzladıkça üretimin yüzde 50’sini karşılar hale gelecek”
25.05.2022
A+
A-

İSTANBUL – TÜHA HABER / Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Misafir Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mihrimah Özkan, dünya nüfusunun giderek artmasının sürekli enerji kullanan insan sayısını ve enerji ihtiyacını da artıracağına dikkat çekti.

Profesör Mihri Özkan: NAI üyeliğimle üniversite tarihine geçtim - Son dakika sağlık haberleri – SözcüProf. Dr. Mihrimah Özkan, “Yeni Nesil Sürdürülebilir Enerji Teknolojileri” konusunda konusunda görüş ve önerilerini Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’ya değerlendirdi.

Prof. Dr. Özkan,  artık enerji üretimlerinde de güneş, jeotermal ve rüzgar gibi temiz enerji sistemlerinin öne çıktığını belirterek, dünya genelinde kullanılan enerjinin yaklaşık yüzde 50’sinin petrol ve kömürden, yüzde 30’unun sürdürülebilir kaynaklardan üretildiğini açıkladı.

Prof. Dr. Mihrimah Özkan, “Sürdürülebilir kaynaklardaki dağılım ise yüzde 16 hidro power, yüzde 6 rüzgar, yüzde 3 güneş, yüzde 2-2.5 jeotermal” olduğunu hatırlattı.

2050’ye doğru güneş ve rüzgarın enerji üretimindeki rolünün artacağının görüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Özkan,  “Doğalgaz kullanımıyla enerji üretiminde pek değişiklik yok ama kömürde azalma görmek mümkün” dedi.

TRT_Francais_680*100 banner

Prof. Dr. Mihrimah Özkan, Türkiye’de ise enerji üretiminin yüzde 60’ının petrol ve doğalgazdan olduğunu belirterek,  sürdürülebilir enerji üretiminin yüzde 12’de kaldığını ve bu durumun da direkt olarak karbondioksit salımına yansıdığına dikkat çekti.

TEMİZ ENERJİ İNOVASYONLARLA UCUZLUYOR

Dünyada güneşle elde edilen enerjinin megawatı 50 dolarken rüzgarla elde edilen enerjinin 44 dolar, kömürle elde edilen enerjinin ise 40 dolar civarında olduğunu söyleyen Prof. Dr. Özkan, kömür ve temiz enerjinin bugün birbirine denk gelmeye başladığına vur yaptı.

2018, İngiltere'nin elektrik üretimindeki "en yeşil yıl" ilan edildi - Editörün Seçtikleri - Solarist - Güneş Enerjisi Portalı

“5.5 yılda bir rüzgar ve güneşten elde edilen enerjilerin ikiye katlandığını görüyoruz” diyen Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Misafir Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mihrimah Özkan, şunları söyledi:

“Bu devam ederse önümüzdeki yıllarda 2030’a doğru üretilen enerjinin yüzde 50’si buradan gelecek diye düşünüyoruz. Güneş panelleri ve rüzgar tribünleri, batarya teknolojileri de ucuzluyor. Ancak hala yapılabilecek çok güzel inovasyonlar var. Özellikle güneş ve rüzgardan elde edilen enerjiler çok stabil olmadığı için şebekeye entegrasyonunda büyük problemler yaşanıyor. Bunları ortadan kaldırmak ve fazla enerjiyi güvenli depolama adına yeni teknolojiler geliştiriliyor. Güneş ve rüzgardan elde edilen enerjiyle hidrojen elde edilip sistemde depolanması da bunlardan biri.”

[TÜHA Haber Ajansı, 25 Mayıs 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.