enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
02:00 İran, İsraillilere ülkeyi terk etme, Kanal 12 ve Kanal 14 televizyonlarına da “tahliye” uyarısında bulundu.
01:36 Orman yangınlarıyla mücadele kapsamında Bolu’daki ormanlık alanlara girişler 01 Temmuz-30 Eylül 2025 tarihleri arasında yasaklandı.
01:19 İran-İsrail Çatışması İran Kamuoyuna Nasıl Yansıyor?
00:58 İnfografik: İsrail, İran’ı Vurdu: Nükleer Tesisler Hedef Alındı
09:17 18 ilde DEAŞ operasyonu: 39 gözaltı
09:00 Yeni haftada hava nasıl olacak?
08:49 İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’den (DMM), günün öne çıkan haberleri…
08:28 Cumhurbaşkanı Erdoğan “kabine” toplantısına başkanlık edecek
08:13 WWF-Türkiye: “Köpek Balığı Yaşayan Deniz Sağlıklı Denizdir!”
07:27 Mesaisine bugün başlayacak Meclis Genel Kurulu’nun gündeminde bu hafta da Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) olacak.
11:18 Devlet Bahçeli: İsrail, saldırılarını coğrafyanın her yerine taşımaktadır
10:32 UHA/  İnternational News Agency’nın derlediği kısa kısa özet haberler!
10:04 Su, Suyun Önemi Türkiye’de Su Politikaları ve Su Sorunu Üzerine Kısa Anımsatmalar…
07:48 Kocaeli Valisi İlhami Aktaş’dan SS. İzmit Sanayi Sitesi’nde sanayi sitesinde inceleme ziyareti
07:46 İsrail-İran saldırılarının boyutu ne ve hangi hedeflere yönelik yapılmıştır?
07:42 İsrail-İran saldırıları askeri perspektiften ne anlama gelir?
07:39 “ABD’de Gazeteci Yaşamı ve Türkiye’ye Haber Aktarımı” söyleşisi Basın Evi’nde gerçekleşti
07:38 İsrail-İran saldırılarının nükleer müzakerelere etkisi ne olur?
07:33 Devlet arşivlerinde adına 1839’dan itibaren rastlanan ve 2016’da İçişleri Bakanlığına bağlanan Jandarma Teşkilatı, 186 yaşında
23:19 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan barış için yoğun diplomasi trafiği
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Prof. Dr. Burhanettin DURAN: İkinci Tur da Demokratik Olgunluk İçerisinde Gerçekleşti

Prof. Dr. Burhanettin DURAN: İkinci Tur da Demokratik Olgunluk İçerisinde Gerçekleşti
30.05.2023
A+
A-

Türkiye’nin bağımsız, güvenilir, tarafsız düşünce ve yayın kuruluşu olan SETA Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin DURAN, 28 Mayıs seçimlerinin tüm dünyada ne kadar canlı ve sağlam bir demokrasi olduğumuzu gösterecek şekilde gösterdiğini belirterek, Türkiye’mize hayırlı olsun dileğinde bulundu.

TÜHA / TÜRKUAZ Ankara İnternational News Agency

Burhanettin Duran: Seçim sonuçlarının dili, ikinci turun kaderiProf. Dr. Burhanettin DURAN, 28 Mayıs ikinci tur seçimlerine Sinan Oğan’a oy veren milliyetçi seçmenin iradesinin sandıkta nasıl tecelli edeceğini merak ederek gittiğimizi dile getirerek, Ümit Özdağ’ın Kılıçdaroğlu ile imzaladığı mutabakat Kürt seçmende rahatsızlık oluşturduysa da HDP tercihinin değiştirmediğine dikkat çekti.

Pervin Buldan’ın “Özdağ’ın ırkçı ve faşist söylemlerine asla takılmıyoruz. Bizi bağlayan Kemal Kılıçdaroğlu’nun topluma verdiği sözlerdir, yaptığı açıklamalardır. Hem kayyum hem Kürt sorununun demokratik yöntemlerle çözüleceğine ilişkin söylemleridir” açıklamasını yaptığını hatırlatan  Prof. Dr. DURAN, “Birbirinin tam zıddı iki partiye de söz veren Kılıçdaroğlu, kazansa, hangisine verdiği sözü tutar? Yazılı mutabakat mı, kapalı kapılar ardındaki pazarlık mı daha etkili olur? Bu saatten sonra bu tür soruların önemi yok gibi” dedi.

“İkinci tur kampanyaları sırasında Kılıçdaroğlu’nun seslendirdiği negatif söylem de milliyetçi dönüşü de Özdağ ile mutabakatı da canhıraş bir kaybetme psikolojisini yansıtıyor” diyen Prof. Dr. Burhanettin DURAN, “Mayıs 2023 seçim sürecinde Kılıçdaroğlu o kadar farklı kesimlere, birbiriyle çelişen o kadar çok söz verdi ki anlaşılan destekçileri bile bunun hesabını tutmuyor. Tutarlılık da beklemiyor. Zaten Kandil’deki PKK elebaşlarının Kılıçdaroğlu’nu desteklediğini ısrarla açıkladığı bir ortamda HDP’den başka bir karar beklenmiyordu” şeklinde yorumladı.

***

Prof. Dr. DURAN, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ise ikinci tur kampanyasını önceki tutarlılığıyla sürdürdüğünü belirterek, Terör örgütlerinin muhalefet adayına verdiği desteği hatırlatmaya devam ettiğini ifade etti.

Suriyeli sığınmacıların onurlu ve güvenli dönüşü için AK Parti iktidarının yaptıklarını ve yapacaklarını yeniden vurguladığını açıklayan Prof. Dr. Burhanettin DURAN, şunları söyledi:

“Birinci turu açık ara önde geçen Erdoğan seçmenine sıklıkla rehavet uyarısı yapmayı ihmal etmedi. Dahası, Erdoğan, 85 milyonu hep birlikte sandığa giderek Türkiye Yüzyılı’nın kapısını açmaya çağırdı: “Kökenine, inancına, mezhebine, meşrebine, siyasi tercihine bakmaksızın her bir insanımızın bu kutlu yürüyüşte yerini almasını arzu ediyoruz. 28 Mayıs gecesini taze bir başlangıca dönüştürmek için bizimle olmanızı bekliyoruz.”

Bu çağrının erken bir balkon konuşması olduğu açık. Seçimin ikinci tura kaldığının anlaşıldığı 14 Mayıs akşamı verdiği mesaja uygun bir çağrı.

Büyük Türkiye Zaferi” sloganı ile yürüyen Erdoğan, seçim akşamı kazandığı seçim kampanyasına “teröristler hariç tüm Türkiye’yi kucaklayan bir kapsayıcı söylem” ile noktayı koyacaktır. Ve ertesi gün “herkesin kazandığı” “Büyük Türkiye mutabakatı” fikriyle beş yıllık yeni döneme başlayacaktır”.

***

Prof. Dr. Burhanettin DURAN, “İkinci Tur da Demokratik Olgunluk İçerisinde Gerçekleşti” başlıklı yazısını şu sözlerle noktaladı:

“Bu ülke hepimizin… Çok sert ve kaygılı “beka” söylemlerinin yarıştığı iki turlu seçim dönemi yaşadık. Pazar akşamı bu yorucu ve çekişmeli aylar, haftalar ve günler sona erdi. Kazanan aday ülkemize ve milletimize hizmetin yoğun temposunda olacak. Birçok sınavdan geçen demokrasimiz yeni seçimlerle yoluna devam edecek.

10 ay sonra siyasetçilerin kozlarını paylaşacağı yerel seçimler için sandıklar yine kurulacak. Bir husus çok önemli ve tekrar etmekte fayda görüyorum: Bizler için en kritik husus, 28 Mayıs ikinci tur seçimlerinin 14 Mayıs’taki gibi demokratik olgunlukla geçmesinin sağlanmasıdır. Elbette sonuçlar netleşene kadar sandığa güçlü şekilde sahip çıkmak vatandaşlık görevimiz. Ancak birinci turda muhalefetin temsilcilerinin verilerin aksine “Biz öndeyiz, kazanıyoruz” manipülasyonu yapması üzücü olmuştur. Kendi seçmenlerini hayal kırıklığına uğratmıştır. Seçmeni seferber etmek çok iyi, ancak sandıkta “mahalle baskısı” yapmak kabul edilemezdir.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.