enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:34 Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde 2025’te yanan orman alanı 1 milyon 34 bin hektara ulaşarak kayıtlardaki en büyük kayıp oldu.
00:04 Gazeteci Feyza Gümüşlüoğlu, Körfez ülkeleri açısından 2025’in bilançosunu değerlendirdi…
00:03 Saadet partisi Lideri Mahmut Arıkan; İran, Türkiye için önemli bir ülkedir
00:03 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca, 2026 yılı Çevre cezaları belli oldu…
00:02 Corendon Airlines, 2025 yılı uçuş verilerini kamuoyuyla paylaştı.
00:01 İran: ABD’nin tehditleri BM Şartı’nı açıkça ihlal ediyor
00:00 Filistinli Gazeteci Duha HMİDAN, gündemin öne çıkan haberlerini aktardı
11:06 2026 Yılında Otoyol ve köprü geçiş ücretlerinde yeni bir düzenleme
08:56 Çorum’un yöresel lezzetleri arasında bulunan, kurabiye türü olan Çorum şekerlemesi tescillendi…
08:47 Demir-Çelik sektöründen Türkiye ihracatına 2.3 milar dolarlık güçlü katkı
08:38 Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy: 180 kültür varlığı 2025’te Türkiye’ye iade edildi
08:36 Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, TSK Spor Gücü Kır Koşusu Takımını Kabul Etti
08:04 Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesi’den, CHP Kongre ve Kurultay davalarına yeni karar
07:58 Güzelliğin Karanlık Yüzü: Denetimsiz Estetik
07:46 Hatay Sörf Merkezi LC Waikiki sponsorluğunda yılın son sörf şenliğini gerçekleştirdi
07:19 Uyuşturucuya Karşı Sadece Operasyon Yetmez!
07:19 Türkiye’de bir ilk: Derince’den yükselen “Noterli” devrim!
07:06 İletişim Başkanı Duran, İstanbul’da1 Ocak’ta sabah namazının ardından yapılacak Filistin’e destek yürüyüşü için çağrıda bulundu
06:37 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sarıyer-Kilyos Tüneli inşaatında incelemelerde bulundu…
06:37 CHP Genel Başkanı Özel, “Erdoğan İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı’nı, saray rejiminin muhafızı olarak nitelendirip yetkilendiriyor”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Peşmerge-PKK Çatışmasının Suriye Ayağı

Peşmerge-PKK Çatışmasının Suriye Ayağı
20.07.2021
A+
A-

Peşmerge ve PKK arasında IKBY’de başlayan çatışma ve güç mücadelesi adım adım kaçınılmaz olarak Suriye’yi de içine çekerken, ABD’nin PYD/YPG ile ENKS’yi bir araya getirerek ‘Kürtler’ arası birlik çabası boşa çıkmıştır.

Can ACUN & SETA Araştırmacı

Türkiye’nin PKK terör örgütüne karşı gerek konvansiyonel askeri harekâtları gerekse nokta operasyonları tüm hızıyla devam ederken, Peşmerge – PKK arasındaki mücadele ise beklendiği gibi Suriye’de YPG/SDG’nin kontrol ettiği bölgelere de sirayet etmiş durumda. Her ne kadar ABD’nin girişimiyle KDP’ye yakın Suriyeli Kürt unsurların çatı yapılanması ENKS ile PYD terör örgütü arasında bir süredir uzlaşı görüşmeleri gerçekleşmiş olsa da Peşmerge-PKK çatışması uzlaşı görüşmelerinin tamamen başarısızlığa uğramasına sebep oldu. ABD’nin PYD/YPG’yi KCK’dan ayrıştırarak Mazlum Abdi liderliğinde yeni bir PKK denemesi de boşa çıkmış görünmekte. Nitekim süreç boyunca bağımsız bir görüntü çizmeye çalışan ve KDP liderliğiyle görece iyi bir ilişki kurma çabasında olan Mazlum Abdi ve PYD/YPG lider kadrosu, son süreçte sert şekilde KDP’yi suçlayan açıklamalar yaparak, örgütün söylemiyle tutumunu “netleştirmek” durumunda kaldı.

Abdi, uzun bir süre Peşmerge ile PKK arasında yaşanan gerilime rağmen görece tarafsız bir tutum almaya çalışıyordu. Nihayetinde gerek ABD’nin telkinleri gerekse ekonomik olarak Fişhabur/Semalka üzerinden IKBY’ye olan bağımlılık bu pozisyonu rasyonelleştiriyordu. Arka planda ise bazı analistler KCK liderliğine karşı daha bağımsız olma çabasının da bir tezahürü olarak bu tutumu anlamlandırıyordu.

Nitekim Abdi’nin ilgili pozisyonu IKBY’de de karşılık bulmaktaydı. Özellikle ABD himayesinde devam eden ENKS-PYD görüşmelerinde tahkim olan bu pozisyon Kandil’i fazlasıyla rahatsız etti ve patronun kim olduğunu Suriye sahasında göstermeye başladılar. Doğrudan Kandil adına sahaya inen Bahoz Erdal ve Sofi Nurettin gibi isimler Abdi’yi hizaya çekerken, Devrimci Gençlik Hareketi (Ciwanen Şoreşger) gibi Kandil’e bağlı terör unsurlarıyla harekete geçerek ENKS ofislerini kundaklamaya başladı. Uzlaşı görüşmeleri böylece zora sokulurken, görüşmelerde özellikle sonuçsuz kalan başlıklardan birisi de Roj Peşmergeleri oldu. Roj Peşmergeleri Suriyeli Kürtlerden oluşan bir yapıyken, ENKS’nin resmi askeri kanadı olarak tasarlanmıştı. YPG’nin Suriye’den tehcir ettiği Kürtlerden oluşan Roj Peşmergeleri, IKBY tarafından PKK’ya ve alt bileşenlerine karşı Sincar ve Suriye’de kullanılmak üzere dizayn edildi denilebilir. Kandil’in Roj Peşmergeleri’nin Suriye’ye geçmesine şiddetle karşı olduğu da biliniyor.

Nihayetinde, Peşmerge ve PKK arasında Irak’ta giderek yükselen çatışma ve güç mücadelesi tarafların Suriye denklemindeki pozisyonlarını da etkiledi. İlk büyük hamle KDP’den geldi. PYD ve sözde Özerk Yönetimin Erbil temsilcileri gözaltına alınarak tutuklandı. PYD/YPG bölgesini IKBY bağlayan Fişhabur/Semalke sınır kapısı bir süre kapatıldı. Daha önce de Fişhabur-Rabia hattında YPG’li çok sayıda unsur sınır hattındaki Peşmerge karakoluna saldırırken, bir sürede bölgeyi işgal edip geri çekilmişlerdi. PYD/YPG’ya bağlı asayiş güçleri ENKS’li siyasetçi ve aktivistleri tutuklamaya başladı. Kamışlılı siyasetçi Emin İsa’nın YPG/SDG hapishanesinde işkence ile öldürülmesi ise taraflar arasındaki gerilimi oldukça yükseltti. Emin İsa’nın Kürdistan Demokrat Partisi – Suriye (KDP-S) üyesi olduğu akılda tutulduğunda, 22 Mayıs tarihinde gözaltına alınmasından işkencede öldürülmesine değin tüm süreç PKK’nın adeta KDP liderliğine verdiği bir mesaj olarak okunmuştur. Emin İsa’nın katledilmesinin ardından taraflar arasındaki gerginlik Suriye sahasında da had safhaya ulaşmış bir görüntüdedir.

Sonuç olarak, Peşmerge ve PKK arasında IKBY’de başlayan çatışma ve güç mücadelesi adım adım kaçınılmaz olarak Suriye’yi de içine çekerken, ABD’nin PYD/YPG ile ENKS’yi bir araya getirerek “Kürtler” arası birlik çabası boşa çıkmıştır. Yine Mazlum Abdi’nin en azından kısa vadede KCK liderliğinin etkisinden kolay kolay çıkamayacağı görülmektedir.

[TÜHA Haber Ajansı, 20 Temmuz 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.