enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
13:54 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Her şeyden önce biz bölgemizde yeni bir savaş istemiyoruz
09:49 AVRUPA HABERLERİ / AB Komisyonu’nda kritik toplantı: Gündem rekabet ve iç gerilimler
06:12 Filistin meselesine küresel, bölgesel ve ulusal bir yaklaşım
00:58 SİYASET HABERLERİ / MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, “Umut hakkı konusunda uzlaştık” dedi.
00:58 Ukrayna, Rusya’nın saldırısının ardından Abu Dabi görüşmelerinde müzakere tutumunu değiştirecek
00:49 AVRUPA HABERLERİ / Von der Leyen, Avustralya ile askıdaki ticaret anlaşmasını sonuçlandırmak için Canberra’ya gidecek
00:44 (SETA) Kriter Dergisi’nin Şubat Sayısı Çıktı!
00:41 AVRUPA HABERLERİ / Özel haber: Siyasi anlaşmazlık dijital euro projesini tehdit ediyor
00:41 Avrupa Haberleri / AB, Ukrayna için 90 milyar euroluk ortak borçlanma kredisinde anlaştı
00:24 AVRUPA HABERLERİ / OECD Başkanı Cormann Euronews’e konuştu: Avrupalılar, Mario Draghi’yi dinlese ‘iyi olur’
00:19 Araştırma: Kalori kısıtlaması kemoterapinin etkinliğini artırıyor
00:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Mısır, Türkiye’nin Afrika’daki en büyük ticaret ortağı olmayı sürdürüyor
00:06 Katil, soykırımcı, terörist devlet İsrail haberleri…
01:41 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Dezenflasyon sürecini destekleyen yapısal reformlarımızı hızlandırıyoruz
00:57 Yeni Cuma Camii, Kocaeli’nin “Eyüp Sultan’ı” Olmalı
00:54 İspanya, 16 yaş altına sosyal medya yasağı getiriyor
00:49 Ocak ayı enflasyon rakamları açıklandı
00:41 Clintonlar, Epstein soruşturmasında Kongre’ye ifade vermeyi kabul etti
00:37 Trump ve Zelenskiy Büyük Oranda Anlaştı
00:32 Yunan Profesör Grivas: Türkiye Avrasya’nın En Hırslı Gücü Oldu, Yunanistan’ı Sakat Bırakabilir
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Papa’dan Kıbrıs mesajı: Milliyetçi korku duvarları örmeyin

Papa’dan Kıbrıs mesajı: Milliyetçi korku duvarları örmeyin
03.12.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Papa, Güney Kıbrıs ziyaretinin ilk gününde Ada’da birlik ve diyalog mesajı verdi. Kuzey Kıbrıs lideri Tatar ise Papa’nın sadece güneyi ziyaret etmesinden üzüntü duyduğunu belirterek kendisini Kuzey’e davet etti. 

(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin (DW)’ye dayandırdığı haberine göre, katolik dünyasının ruhani lideri Papa Françesko, dün başladığı Kıbrıs ziyaretinde Ada’da birlik ve barış mesajları verdi.

Ada’da on yıllardır oluşan “korkunç yaraların” iyileştirilmesi için diyalog çağrısı yapan Papa, “evlerine ve ibadethanelerine geri dönemeyen tüm insanların derin acısını paylaştığını” söyledi. Papa, “Barışınız için, tüm Ada’da barış için dua ediyorum… Anlaşmazlıkları uzlaştıran, kardeşliğin güzelliğini canlandıran barış yolunun işareti tek bir sözcüktür, o da diyalogdur” diye konuştu.

İki tarafı “güç gösterilerinden ziyade, jestlerin gücünü kullanarak umut yaratmaya” çağıran Papa, diyalog yolunda somut adımlar atılmasını istedi. Papa, Ada’daki deneyimlerin Avrupa’ya “insanlığa yaraşır bir gelecek inşa etme, ayrılıkları aşma, duvarları yıkma, hayal etme ve birlik için çalışma” konusunda hatırlatıcı olması gerektiğini kaydetti.

“Avrupa’da korku duvarları örmeyin”

Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis ile görüşen Papa, Avrupa’da milliyetçi korku duvarları” örülmemesi uyarısı yaptı, Avrupa kıtasının uzlaşma ve birliğe ihtiyacı olduğunu vurguladı.

AB’de nüfusuna göre en fazla sığınmacıyı barındıran ülke konumundaki Güney Kıbrıs’ta sığınmacılar konusunda da mesajlar veren Papa, “Birbirimizi memnuniyetle karşılamamız, birbirimize uyum sağlamamız ve kardeşçe birlikte yürümemiz gerekir” dedi.

Uluslararası alanda Kıbrıs Cumhuriyeti olarak tanınan AB üyesi Güney Kıbrıs Ada’nın üçte ikilik bölümünü kontrol ederken Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) sadece Türkiye tarafından tanınıyor.

Kuzey Kıbrıs’tan eleştiri ve davet

Kuzey Kıbrıs’tan ise sadece Ada’nın güneyini ziyaret eden Papa’ya eleştiri ve davet geldi. KKTC’nin Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Papa’nın sadece Güney Kıbrıs’ı ziyaret edecek olmasından üzüntü duyduklarını belirterek “Kıbrıs’ta iki ayrı halk vardır ve Kıbrıs’ta sadece Hristiyan olan Rumlar değil, Müslüman olan Türkler de yaşamaktadır” dedi.

Präsident Nordzypern Ersin Tatar

Kuzey Kıbrıs lideri Ersin Tatar

Tatar, Papa’nın 2014 yılındaki Türkiye ziyaretinde “tüm inananların eşit bir temelde muamele göreceği şekilde dinler arası diyaloğun artırılması” çağrısı yaptığını hatırlatarak “Kıbrıs Türk halkı da İslam dinine inandığı ve Müslüman olduğu için dışlanmaya ve ayırıma maruz kalmamalıdır” ifadesini kullandı.

Tatar, “Bu duygu ve düşüncelerle, saygı duyduğumuz Papa Francis’i en samimi duygularımla KKTC’yi de ziyaret etmeye davet ediyorum. Temennim ve beklentim Papa Francis’in davetimize olumlu yanıt vermesi ve sürekli olarak dile getirdiği şekilde tüm inananlara eşit temelde muamele göstermesidir” dedi.

Papa, beş günlük programı kapsamında Kıbrıs ziyaretinin ardından Cumartesi günü Yunanistan’a geçecek. 2013 yılında Papa olduktan sonraki 35’inci yurt dışı ziyaretini gerçekleştiren Françesko, Kıbrıs’ı ziyaret eden ikinci Papa oldu. 2010 yılında Papa 16’ncı Benedikt de Kıbrıs’ı ziyaret etmişti.

[TÜHA Haber Ajansı, 03 Aralık 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.