enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
22:15 Cumhurbaşkanı Erdoğan Gönüllüler Koalisyonu Zirvesi’nin toplantısına katıldı
00:52 Devler Ligi’nde temsilcimiz Galatasaray bugün Union SG’yi ağırlayacak…
00:47 Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu dün İmralı’ya gitti
00:41 15 bin öğretmen daha eğitim ordusuna katıldı
00:40 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye Cumhuriyeti, Osmanlı miraslarını titizlikle korumaktadır
00:39 MSB: C-130 askeri kargo uçağın enkazı Kayseri’de incelenecek
00:33 Kılıçdaroğlu’ndan ültimatom!…
00:29 81 ilden gelen öğretmenler Anıtkabir’i ziyaret etti
00:28 Kadın Olmazsa Su Adaleti Olmaz
00:22 KIZILELMA’nın vurucu gücü yapay zekası olacak
00:21 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ile görüştü
00:19 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Nükleer güç santrali kurulması konusunda Güney Kore ile görüşmelerimiz sürüyor
00:08 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Güney Kore Devlet Başkanı Lee Jae Myung’un huzurunda iki ülke arasında 3 anlaşma imzalandı.
00:08 Ayasofya’nın restorasyonunda “zeminin tahrip edildiği” iddialarına yalanlama
11:39 Kocaeli Sümerspor’dan anlamlı etkinlik: Bu kez Öğretmenler Kürek Çekti 
04:46 Makine İhracatı, Almanya, ABD ve İtalya en fazla ihracat yapılan ülkeler…
00:39 Analist Hazel Çağan Elbir: Avrupa Birliği’nin Türkiye 2025 raporu…
00:35 Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 5’inci Ulusal Eylem Planı, 25 Kasım’da açıklanacak
00:34 Orta Asya’nın yükselen stratejik önemi ve Türkiye
00:32 Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet UÇUM, “Tek devlet ve tek millet politikası Türkiye gerçeği”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Pandeminin Almanya’ya iki yıllık maliyeti 350 milyar euro

Pandeminin Almanya’ya iki yıllık maliyeti 350 milyar euro
24.01.2022
A+
A-

BERLİN – TÜHA HABER / Koronavirüs nedeniyle Alman ekonomisinde 350 milyar euro kayıp yaşandığını tespit eden Alman Ekonomi Enstitüsü’ne göre pandemi, ekonomiye zarar vermeyi bu yıl da sürdürecek. Enstitü’ye göre Omikron varyantı umut veriyor.

Dw - Deutsche Welle Logo Alt - 1172x428 PNG Download - PNGkit(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin haberine göre, Son iki yılda dünyanın her yerinde toplumsal ve ekonomik yaşamı derinden etkileyen koronavirüs pandemisinin Alman ekonomisine son iki yılda 350 milyar euroya mal olduğu belirlendi.

Alman Ekonomisi Enstitüsü’nün (IW) yürüttüğü araştırmanın sonuçları Pazar günü açıklandı. Söz konusu çalışmada araştırmacılar, ekonomide yaşanan kayıpları belirleyebilmek için hesaplamalarını koronavirüs pandemisinin mevcut olmadığı varsayılan şartlar altında yaptı.

IW uzmanları, ekonomideki hasarın ana nedeninin, pandemi sürecinde tüketimde yaşanan düşüş olduğuna işaret etti. Aynı zamanda tüketicilerin daha dikkatli davranması da önemli rol oynadı. Hasarın arka planındaki bir diğer nedenin ise şirketlerin yaptıkları yatırımlarda yaşanan düşüş olduğu kaydedildi.

Ekonomistler, pandeminin başlangıcında getirilen kısıtlamaların, üretim süreçlerinde sorunlara ve hem yurt içi hem de yurt dışındaki tedarik zincirlerinde aksamalara yol açtığını belirtti. Bu süreçte dış ticaret de ciddi derecede düştü. 2020 yılının ikinci çeyreğinde, Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYİH), bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11 düşüş göstermişti.

Birkaç ay sonra düşen enfeksiyon sayıları kalıcı toparlanmaya yönelik umutları yeşertse de, yeni enfeksiyon dalgalarıyla birlikte bu umutlar söndü.

IW araştırmasına göre, pandeminin ikinci yılında ekonomide yaşanan kayıplarda ise tedarik zincirleri belirleyici oldu. Tedarik edilemeyen parçalar, özellikle de Alman otomobil üreticisini zora soktu. Ancak Enstitü’ye göre, bu zaman diliminde devlet harcamaları ve ihracat, Alman ekonomisini kısmen ayakta tutmayı başardı.

“Omikron varyantı umut veriyor”

Michael Grömling | Leiter Konjunkturforschung beim IW
Michael Grömling

Uzmanlar, 2022 yılının ilk üç ayında da Alman ekonomisinde 50 milyar euro değerinde bir kayıp olacağını öngörüyor. Ekonomistler, “toparlanmanın yıllar alacağı” görüşünde.

Çalışmalarını IW’de sürdüren ekonomist Michael Grömling, koronavirüsün “yeni Omikron varyantının umut verdiğini” söyledi. Grömling, “Eğer bu yıl içerisinde endemi evresine girersek, işler yeniden yoluna girebilir” diye konuştu. Grömling, ekonomide yaşanan kayıpların telafi edilebilmesi için gelecek yıllarda büyük bir ekonomik büyüme yaşanması gerektiğini de sözlerine ekledi.

EK Kaynaklar *AFP

[UHA Haber Ajansı, 24 Ocak 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.