enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:13 Şubatın ilk haftası hava nasıl olacak?
00:11 İran Dışişleri Bakanı ​​​​​​​Arakçi: Ülkesinin ABD ile nükleer müzakereye hazır olduğunu daha önce de bildirdiğini açıkladı…
00:08 TRT ortak yapımı sessiz fedakarlığın gölgesinde bir kadın hikayesi: “Kanto”filmi, 6 Şubat’ta beyazperdede
00:07 Yeşilay Şile Şube Başkanı Şengül: Bağımlılıkla Mücadelede Toplumsal Sorumluluk Şart…
00:07 Bakan Fidan: ABD ve İran’ı müzakere masasına çağırıyoruz
00:06 Bakan Vedat Işıkhan, AK Parti Ordu İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda konuştu…
00:06 “Ankara 28 yıldır plansız, ranta dayalı büyüyor!”
00:05 İletişim Başkanı Duran: “Ülkemizi geleceğe taşımaya kararlılıkla devam edeceğiz”
00:05 Basın İlan Kurumu ile Kredi Garanti Fonu arasında iş birliği protokolü imzalandı…
00:03 379 FETÖ iltisaklı sosyal medya hesabına erişim engeli getirildi
00:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ülke hayrına yaptığımız her işin önüne takoz koymaya çalıştılar
00:02 Belçika’daki dev Audi fabrikası kapandı…
00:01 Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’dan (PFDK) haberler…
00:01 Suriye devlet televizyonu: Şam yönetimi ile terör örgütü YPG arasında, yeni bir mutabakata varıldığını duyurdu
00:00 Yargıtay Başkanlığı’nca, deprem temalı ceza ve hukuk çalıştayları İzmir’de düzenlenecek
21:24 Son dakika gelişmesi… Fatih Ürek’ten acı haber geldi: Fatih Ürek 59 yaşında hayatını kaybetti.
13:12 Küresel Gazeteciler Konseyi’nden (KGK) Londra’da diplomasi turu 
11:26 İletişim Başkanı Duran, “Bağımlılık konusunda medya kuruluşlarına, habercilere, dizi ve film yapımcılarına ciddi sorumluluklar düşüyor”
10:53 MSB kaynakları: TSK’nın Barış Pınarı’ndaki bölgelerden çekildiği yönündeki haberler doğru değil
00:55 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ata yurdumuz Orta Asya’nın refahına gerekli katkıyı yapmada kararlıyız”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Pandemide depresyon vakaları tırmandı

Pandemide depresyon vakaları tırmandı
01.02.2022
A+
A-

BERLİN – TÜHA HABER / Almanya’da pandemi döneminde soğuk algınlığı nedeniyle rapor alan çalışanların sayısında büyük düşüş kaydedildi. Sağlık sigorta kuruluşları, depresyon vakalarının ise rekor seviyelere yükseldiğine dikkat çekti.

Dw - Deutsche Welle Logo Alt - 1172x428 PNG Download - PNGkit(TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin haberine göre, Almanya’da sağlık sigorta kuruluşlarının istatistiklerine göre 2021 yılında hasta raporu alanların sayısı belirgin şekilde azaldı. Bu durumda, soğuk algınlığı kaynaklı raporların sayısındaki düşüşün önemli rol oynadığı belirtildi.

5,5 milyon sigortalıyı temsil eden Techniker Krankenkasse (TK), 2021’de üyeleri arasında rapor alanların oranının son sekiz yılın en düşük oranına gerilediğini bildirdi.

TK’da sigortalı olanlar arasında rapor alanların oranı 2020’deki yüzde 4,13’ten 2021’de yüzde 3,97’ye geriledi. TK Yönetim Kurulu Başkanı Jens Baas, bu eğilimde soğuk algınlığı vakalarındaki gerilemenin baş rolü oynadığını belirtti. Baas, psikolojik rahatsızlıkların ise yüzde 21,8 ile raporlarda birinci sıraya yükseldiğine dikkat çekti.

Sağlık sigortası kuruluşu DAK da pandemi döneminde evden çalışanların sayısının arttığına işaret ederek evden çalışanlara iş yoğunluğunda sınırlarını zorlamama uyarısı yaptı.

2,4 milyon üyeli DAK’da da rapor alan sigortalıların oranı yüzde 4’e geriledi. DAK, soğuk algınlığı nedeniyle rapor alanların sayısının 2019 yılına göre üçte bir oranında azaldığını bildirdi. Bu durumda pandemi sırasında uygulanan sıkı hijyen önlemlerinin rolüne dikkat çekildi.

DAK verilerine göre koronavirüse  yakalanarak rapor alanların oranı ise 2021’de oldukça düşük kaldı. 100 sigortalı başına ortalama 19 gün rapor alındı. TK ise Covid-19 teşhisi ile rapor alanların sayısında belirgin artış kaydedildiğini, Covid-19 nedeniyle raporlu olunan gün sayısının 2020’deki 26 bin 833’ten 2021’de 37 bin 625’e yükseldiğini bildirdi.

Depresyon uyarısı: Sınırınızı zorlamayın

DAK’da psikolojik rahatsızlıklar nedeniyle rapor alanların sayısında ise rekor artış kaydedildi. Psikolojik rahatsızlıklar nedeniyle 100 sigortalı başına 276 günlük rapor yazıldı, raporlarda depresyon teşhisi 108 günle birinci sırada yer aldı.

DAK Yönetim Kurulu Başkanı Andreas Storm, korona pandemisi nedeniyle pek çok kişinin stres ve gerilim altında olduğuna işaret ederek pandemi döneminde depresyon süresinin de uzadığını vurguladı. DAK verilerine göre depresyon teşhisi konulan kişiler ortalama 61 gün rapor aldı. Storm, bu verilerin işveren açısından önemli bir sinyal olduğunu belirtti.

DAK sigortalıları arasında en uzun süre rapor yazılan rahatsızlık, sırt ağrıları ile diğer kas-iskelet sistemi hastalıkları oldu. Rapor yazılan günlerin beşte birinde bu sınıftaki rahatsızlıklar rol oynadı. Ortopedik rahatsızlıklar nedeniyle rapor alanların sayısındaki en büyük artış yüzde 13 ile eğitimciler, yüzde 7 ile hastane çalışanları, yüzde 5 ile yaşlıların bakımında çalışan hemşirelerde gerçekleşti

DAK verilerine göre evden çalışma ve dijital çalışma imkanı bulunan branşlarda raporlu yazılan gün sayısı daha düşük oldu. Ancak sigorta kuruluşu bunda evden çalışanların hasta olmalarına rağmen çalışmaya devam etmelerinin de rol oynadığı tahminini dile getirdi. Bu konuda elde rakamlar olmadığını belirten DAK, evden çalışanların düzenli olarak sınırı zorlamaları durumunda uzun vadeli sağlık sorunlarıyla karşılaşma riskine girdikleri uyarısı yaptı.

EK Kaynaklar *epd

[TÜHA Haber Ajansı,01 Şubat 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.