enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:08 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
09:05 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur…
09:05 Ankilozan Spondilit hastalığında ortalama tanı süresi 5 ila 8 yıl arasında gecikebiliyor…
08:56 Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağıyla mücadele kapsamında Diyarbakır’da kapsamlı bir denetim süreci başlattı…
08:38 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:27 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
08:22 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı”…
07:45 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
07:00 İnşaatı tamamlanan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
23:33 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
17:40 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı…
12:16 Kocaeli’nin Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:27 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
09:27 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:23 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
08:47 Ruslar, Ukrayna’daki cephede saldırılarını önemli ölçüde artırdı…
08:20 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de en büyük risk terör örgütleri”
08:00 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İsrail’in bir kalıcı ateşkes garantisi verme niyeti yok”
07:56 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Özel tiyatrolar: Devlet desteği gelmezse baharı görmemiz zor

Özel tiyatrolar: Devlet desteği gelmezse baharı görmemiz zor
19.09.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Salgın nedeniyle zor günler geçiren tiyatrolar, devlet desteği bekliyor. Tiyatrocular, destek olmazsa çok sayıda tiyatronun kapanacağı uyarısı yaparak, “Ne kadar değersiz olduğumuz bir kez daha yüzümüze vuruldu” diyor.

“Sadece tiyatro yapmak için yaşıyorum. Tiyatro oyunculuğu yaparak para kazanıyordum. Hayatımı böyle idame ettirebiliyordum, bence çok şanslıydım. Pandemide İzmir’deki ailemin yanına döndüm.”

Zeynep GüngörenlerHacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü mezunu Zeynep Güngörenler, pandemi nedeniyle İstanbul’daki evini kapatmak zorunda kalan bir tiyatro oyuncusu. Salgın öncesi üç oyunda oynayan Güngörenler, İzmir’de arkadaşlarıyla beraber belediyelere çocuk oyunu satmayı başarmış. “O zaman bu bize bir umut oldu. Dağ köylerine çocuklara oyun götürdük” diyor. Ancak bir süre sonra vakaları artmasıyla belediyeler de oyun almayı durdurmuş. Genç oyunca, şu an bir şey yapamıyor. “Ne olacağını bilmiyoruz. Eninde sonunda İstanbul’a döneceğim ama bu bize iyi bir ders vermiş oldu. Ne kadar değersiz olduğumuzu bir kez daha yüzümüze vurmuş oldu” diye sitem ediyor.

“Uğradığımız zararın muhatabı yok”

Sahne sanatları, pandeminin en sert vurduğu alanlardan biri oldu. Mart ayında kapanan sahneler, 1 Temmuz’da açıldı. Fakat yeni dönemde seyirciler azaldı, ödemeler birikti. 11 Eylül’de salgın kapsamında alınan önlemler arasında açık alanda yapılması yasaklanan etkinliklere tiyatro etkinlikleri de dahil edildi fakat bu yasak tepkiler üzerine kaldırıldı. Ancak dört gün süren kısa süreli yasağa denk gelen oyunlarını iptal etmek zorunda kalan tiyatrolar, bu durum nedeniyle bir kez daha mağdur oldu. İstanbul Kadıköy’de bulunan Moda Sahnesi’nin kurucularından Kemal Aydoğan, “Yasak kararı alındı, sahneler toplandı. İptal edildi işler, sonra serbest bırakıldı. Bu arada doğan bir zarar oldu. Oynayamadığımız için gelir elde edemedik. Fakat bunun muhatabı yok. Zararı kimden talep edeceğiz” diye soruyor. Aydoğan, bağımsız tiyatroların maddi olarak çok zor durumda olduğunu belirterek, “Kiramızı nasıl ödeyeceğiz? Sigortayı, vergiyi nasıl ödeyeceğiz? Çalışanlarımız nasıl para kazanacak? Biz nasıl para kazanacağız” diyor.

Kemal AydoğanTiyatroların en önemli sorunlarından biri, yaşanan sorunlara karşı muhatap bulamamak. Özel tiyatrolar mayıs ayından bu yana vergi, borç, kira ve faturalarla ilgili düzenleme yapılmasını ve devlet desteği verilmesini talep ediyor. Ancak bu taleplerini henüz karşılık görmüş değil. Tiyatro yönetmeni Kemal Aydoğan, “Vergi ve sigorta borcu olanlara da devlet desteği verilmesini istemiştik. Bakanlık olumlu bakmıştı fakat temmuz gelince yani dosyaların kabul zamanı geldiğinde vergi ve sigorta borcu olan tiyatroların dosyalarını kabul etmediler” diye konuşuyor. Moda Sahnesi, salgın günlerini atlatabilmek için sanatçı ve oyuncular tarafından imzalanmış afiş koleksiyonunu satışa çıkardı.

Iraz Yöntem“Bakanlığı beraber çözüm üretmeye davet ediyoruz”

Tiyatroların varlığını devam ettirebilmesi için acil adımlar atılması gerektiğini dile getirenlerden biri de, Tiyatro Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Iraz Yöntem.

Sahne sanatları alanındaki tüm çalışanların ekonomik ve sosyal haklarının gözetilerek planlama yapılması gerektiğini söyleyen Yöntem, özel acil yardım fonu oluşturulması, sahne sanatlarının ayakta kalması için gereken maddi koşulların oluşturulması ve sahnelerin seyirciyle buluşabilmesi için salonlarda bir standart oluşturulması gerektiğini vurguluyor.

Sahnesi olan tiyatrolar için sürecin çok daha ağır sürdüğünü ifade ederek, “Çünkü kiralarını, faturalarını ödemek zorundalar. Mesleğimizin ve alanımızın mevcut mevzuat gereği ‘ticari’ statüsü nedeniyle zaten üzerimizde korkunç bir vergi yükü var. Birçok tiyatro bu konuda yapılandırmalara gitmişti. Vergi ve prim ödemeleri ertelenmişti ama bugün o ödemelerin yapılacağı gün geldi ve hangi parayla ödeme yapılacağı belirsizliğini koruyor” diyor. Sürecin uzaması halinde sanat kurumlarının ayakta kalabilmesinin mucize olacağını söyleyen Yöntem, “Sahne sanatlarının çöküşüne engel olmak için Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarını sorumlu davranmaya ve beraber çözüm üretmeye davet ediyoruz” diyor.

Moda Sahnesi“İki bin biletin 200’ü satıldı”

İstanbul’da bulunan tiyatrolardan TOY İstanbul, maddi zorluklar nedeniyle kapanmak zorunda kaldı. Tiyatro yönetimi yaptığı kamuoyu duyurusunda, “Kasım 2016’dan beri devam eden serüvenimiz sona eriyor. Pandemi süreci ile oluşan şartlar nedeniyle kapılarını kapıyor” dedi.

Tiyatrocular, salgın süresince kapanmak zorunda kalacak tiyatro sayısının artacağından endişe duyuyor. “Salonu olan tiyatroların yaşamlarını sürdürmesi, hayatta kalması çok zorlaştı. Eğer bu süreç böyle giderse ve devletten destek gelmez ise hiçbir tiyatro bahar aylarını göremez sanıyorum” diyen Kemal Aydoğan, satışa çıkardıkları 2 bin biletten 200’ünü satabildiklerini söylüyor. Moda Sahnesi, kapalı gişe oynayan oyunlarıyla biliniyor.

Can Deniz Erzaim“Oyun oynayamamayı kabul etmek zor”

Ancak sorunlar sadece maddi de değil… Oyuncular, severek icra ettikleri mesleklerini salgından sonra sahneleyecek yer bulamama konusunda da tedirgin. “Para için yapmıyoruz bu işi ama para kazanmamız gerekiyor” diyen Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro Bölümü mezunu Can Deniz Erzaim, durumun manevi yönüne de dikkati çekiyor. “Bu kadar muazzam, bu büyülü olan bu sanat dalını terk etmemeliyiz hiçbir şekilde. Biz aç kalabiliriz, sıkıntı yok ama bir şekilde önümüzün birazcık açılması gerekiyor. Açlığı kabul edebiliriz ama oyun oynayamamayı, derdimizi anlatamamayı kabul etmek biraz zor” diyor.

Burcu Karakaş - Medyascope

HABER : Burcu Karakaş & İstanbul

[TÜHA Haber Ajansı, 19 Eylül 2020] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.