enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:37 Bakü’de tarihi buluşma: 1926 Türkoloji Kurultayı 100 yıl sonra anılıyor
09:24 Milli Eğitim Bakanlığı 903 sözleşmeli personel alacak
09:01 Meteoroloji’den 31 ile ‘sarı’ kodlu uyarı
00:46 Finansal Strateji Danışmanı Dilek HAKAN, “Zengezur Koridoru Türkiye İçin Hem Fırsat Hem de Risk”
00:44 ABTTF Başkanı: Yunanistan’da halkın büyük çoğunluğu demokratik kurumlara güven duymuyor
00:18 Türkiye Bursları’na 2026 Yılında 200 Bine Yakın Rekor Başvuru
00:13 Bakan Abdulkadir Uraloğlu: Sirkeci-Kazlıçeşme hattı 2 yaşında
00:13 Milli Güvenlik Sorunu: Sanal Kumar ve Kalbine Sızan Sessiz Tehdit!
00:04 Hocalı Soykırımın 34. Yılı Anma Programı
00:04 Rusya’da Bilal Erdoğan yorumları…
00:08 Adalet Bakanı Gürlek, TBMM’de TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency’n sorularını cevapladı
00:07 Askeri Analist Abdullah Ağar: SDG/PKK mı dönüşüyor, yoksa Suriye devleti mi?
00:06 Rekabet Kurulu, aralarında Türkiye genelinde yaygın şube ağı bulunan eğitim kurumlarının da olduğu 19 özel okul hakkında soruşturma
00:06 “Savaş Karşısında Ukraynalı Sanatçılar”: Sanat ve direniş Ankara’da buluştu!
00:05 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe’de “Emek Sofrası Buluşması” iftar programında konuştu
00:04 Emekli Tuğgeneral Naim Babüroğlu: Ağla Hatay, ağla…
00:04 Kocaelispor Teknik Direktörü Selçuk İnan, Kocaeli spor basını ile iftarda bir araya geldi
00:03 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, Budapeşte’de “Aile Odaklı Zirve”’de konuştu
00:03 Türkiye ve Dünyada, Gündeme dair her şey TÜHA /TÜRKUAZ İnternational News Agency’nda
00:02 Yine fırça mı yedin? Ekrem’den son talimatları alan Özgür’ün ağzını bıçak açmıyor…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Ölü uyduların yıllık ürettiği 17 ton kimyasal, ozon tabakasına zarar veriyor: Araştırma

Ölü uyduların yıllık ürettiği 17 ton kimyasal, ozon tabakasına zarar veriyor: Araştırma
22.06.2024
A+
A-

Yapılan bir araştırma, ömürlerini tamamlayan internet uydularının ürettiği kimyasalların ozon tabakasına zarar verdiğini ortaya koydu.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Bu haberin orjinalinin yayınlandığı dil İngilizce

Gazeteci Anna Desmarais’in haberinde, About us - Euronewsyeni bir araştırmaya göre, kullanım ömürlerinin sonuna gelen internet uyduları ozon tabakasına zarar veren kimyasallar üretiyor.

Bir uydu miladını tamamladığında mühendislerin iki seçeneği bulunuyor: uyduyu yörüngeden çıkmaya zorlayacak kadar yavaşlatarak “kontrolsüz yeniden giriş” olarak adlandırılan bir şekilde atmosferde yanmasını sağlamak ya da uydunun inişini kontrol ederek onu Pasifik Okyanusu’nun uzak bir köşesine indirmek.

Geophysical Research Letters dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, uydular yandığında, “atmosferde onlarca yıl kalabilen” ve “önemli ölçüde ozon tabakasının incelmesine” neden olduğu bilinen bir grup parçacık olan alüminyum oksit üretiyor.

Çalışma, yeniden atmosfere giren uyduların 2022 yılında atmosferdeki alüminyum oksit miktarında yüzde 29,5 veya 17 tonluk bir artışa neden olduğunu ortaya koydu.

Güney Kaliforniya Üniversitesi’nde astronotik alanında araştırmacı olan ve çalışmanın yazarlarından Joseph Wang, “İnsanlar bunun bir sorun haline gelebileceğini ancak son yıllarda düşünmeye başladılar,” dedi.

“Biz bu gerçeklerin ne anlama gelebileceğini inceleyen ilk ekiplerden biriyiz,” diye ekledi.

Araştırmaya göre, ortalama bir internet uydusunun ömrü yaklaşık beş yıl.

Çalışma için yapılan basın açıklamasında, “Şirketler daha sonra internet hizmetini sürdürmek için yeni uydular fırlatmak zorunda kalıyor, bu da planlı eskime ve plansız kirlilik döngüsünü devam ettiriyor,” denildi.

Bilim insanları megasatellitlerin yaratılması ile alüminyum oksit emisyonlarının yılda 260 metrik tonun üzerine çıkabileceğini ya da doğal seviyelerin yüzde 640 üzerine çıkabileceğini tahmin ediyor.

Uydu endüstrisinin lideri SpaceX’in yanı sıra Avrupa Uzay Ajansı ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Uzay Geliştirme Ajansı da yakın gelecekte kendi takımyıldızlarını inşa etmeyi planlıyor.

Bilim insanları alçak dünya yörüngesindeki 8 bin 100 uydudan 6 bininin son birkaç yıl içinde fırlatılan Starlink uyduları olduğunu tahmin ediyor.

Euronews Next yorum için SpaceX’e ulaştı ancak henüz bir yanıt alamadı.

Anna Desmarais | One Earth

Gazeteci* Anna Desmarais

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.