enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
21:06 BM Raporu: Dünya Su Krizi Değil, Su İflası Yaşıyor!
20:08 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bunun hesabını o hainlerden mutlaka soracağız
19:42 İletişim Başkanı Duran, “Sosyal Medyada Sorumluluk, Özgürlük ve Güvenlik Paneli” programına katıldı…
19:19 Fidan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı temsilen Barış Kurulu Şartı’nın imza törenine katılmak için bugün İsviçre’ye gidecek
15:11 Azerbaycan’ın ‘Kara’ günü: Kanlı Ocak
14:41 Bayrampaşa Belediyesi’nde yolsuzluk soruşturması: 12 gözaltı
14:05 Bahçeli: “Terörsüz Türkiye adımlarının hızlanmasıyla provokasyonlar da tehlikeli ölçüde tırmandı”
13:43 Adalet Bakanı Tunç, “Bayrağımıza yönelik saldırıyla ilgili soruşturmanın devam ettiğini ve 14 kişi gözaltına alındı”
13:14 TRT’nin ‘Gökkuşağı Faşizmi’ belgeseli LGBT lobisini tedirgin etti
13:03 Kurtulmuş: Bayrağımıza uzanan her el tüm milletimize ve asırlık kardeşliğimize uzanmıştır
12:35 Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2025 yılındaki faaliyetleri kitapta derlendi
12:24 9 ilde 9 organize suç örgütüne operasyon: 89 şüpheli yakalandı
11:34 İletişim Başkanı Duran, Suriye Enformasyon Bakanı Mustafa ile görüştü
11:21 Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump ile görüştü
10:48 Yılmaz: Bayrağımıza gerçekleştirilen saldırı hiçbir şekilde cezasız kalmayacak
00:36 Von der Leyen’den Davos’ta ‘Avrupa bağımsızlığı’ vurgusu
00:20 Avrupa’nın çıkmazı: Ukrayna’yı Putin’den, Grönland’ı Trump’tan korumak
00:19 Erzurum’da sokak kedileri unutulmadı!
00:09 Hollanda-Türk İş Dünyası nereye koşuyor ve yeni bir sayfa mı açılıyor?
18:39 Türk bayrağına yönelik alçak provokasyona soruşturma başlatıldı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Ölü uyduların yıllık ürettiği 17 ton kimyasal, ozon tabakasına zarar veriyor: Araştırma

Ölü uyduların yıllık ürettiği 17 ton kimyasal, ozon tabakasına zarar veriyor: Araştırma
22.06.2024
A+
A-

Yapılan bir araştırma, ömürlerini tamamlayan internet uydularının ürettiği kimyasalların ozon tabakasına zarar verdiğini ortaya koydu.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Bu haberin orjinalinin yayınlandığı dil İngilizce

Gazeteci Anna Desmarais’in haberinde, About us - Euronewsyeni bir araştırmaya göre, kullanım ömürlerinin sonuna gelen internet uyduları ozon tabakasına zarar veren kimyasallar üretiyor.

Bir uydu miladını tamamladığında mühendislerin iki seçeneği bulunuyor: uyduyu yörüngeden çıkmaya zorlayacak kadar yavaşlatarak “kontrolsüz yeniden giriş” olarak adlandırılan bir şekilde atmosferde yanmasını sağlamak ya da uydunun inişini kontrol ederek onu Pasifik Okyanusu’nun uzak bir köşesine indirmek.

Geophysical Research Letters dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, uydular yandığında, “atmosferde onlarca yıl kalabilen” ve “önemli ölçüde ozon tabakasının incelmesine” neden olduğu bilinen bir grup parçacık olan alüminyum oksit üretiyor.

Çalışma, yeniden atmosfere giren uyduların 2022 yılında atmosferdeki alüminyum oksit miktarında yüzde 29,5 veya 17 tonluk bir artışa neden olduğunu ortaya koydu.

Güney Kaliforniya Üniversitesi’nde astronotik alanında araştırmacı olan ve çalışmanın yazarlarından Joseph Wang, “İnsanlar bunun bir sorun haline gelebileceğini ancak son yıllarda düşünmeye başladılar,” dedi.

“Biz bu gerçeklerin ne anlama gelebileceğini inceleyen ilk ekiplerden biriyiz,” diye ekledi.

Araştırmaya göre, ortalama bir internet uydusunun ömrü yaklaşık beş yıl.

Çalışma için yapılan basın açıklamasında, “Şirketler daha sonra internet hizmetini sürdürmek için yeni uydular fırlatmak zorunda kalıyor, bu da planlı eskime ve plansız kirlilik döngüsünü devam ettiriyor,” denildi.

Bilim insanları megasatellitlerin yaratılması ile alüminyum oksit emisyonlarının yılda 260 metrik tonun üzerine çıkabileceğini ya da doğal seviyelerin yüzde 640 üzerine çıkabileceğini tahmin ediyor.

Uydu endüstrisinin lideri SpaceX’in yanı sıra Avrupa Uzay Ajansı ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Uzay Geliştirme Ajansı da yakın gelecekte kendi takımyıldızlarını inşa etmeyi planlıyor.

Bilim insanları alçak dünya yörüngesindeki 8 bin 100 uydudan 6 bininin son birkaç yıl içinde fırlatılan Starlink uyduları olduğunu tahmin ediyor.

Euronews Next yorum için SpaceX’e ulaştı ancak henüz bir yanıt alamadı.

Anna Desmarais | One Earth

Gazeteci* Anna Desmarais

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.