enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:13 Şubatın ilk haftası hava nasıl olacak?
00:11 İran Dışişleri Bakanı ​​​​​​​Arakçi: Ülkesinin ABD ile nükleer müzakereye hazır olduğunu daha önce de bildirdiğini açıkladı…
00:08 TRT ortak yapımı sessiz fedakarlığın gölgesinde bir kadın hikayesi: “Kanto”filmi, 6 Şubat’ta beyazperdede
00:07 Yeşilay Şile Şube Başkanı Şengül: Bağımlılıkla Mücadelede Toplumsal Sorumluluk Şart…
00:07 Bakan Fidan: ABD ve İran’ı müzakere masasına çağırıyoruz
00:06 Bakan Vedat Işıkhan, AK Parti Ordu İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda konuştu…
00:06 “Ankara 28 yıldır plansız, ranta dayalı büyüyor!”
00:05 İletişim Başkanı Duran: “Ülkemizi geleceğe taşımaya kararlılıkla devam edeceğiz”
00:05 Basın İlan Kurumu ile Kredi Garanti Fonu arasında iş birliği protokolü imzalandı…
00:03 379 FETÖ iltisaklı sosyal medya hesabına erişim engeli getirildi
00:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ülke hayrına yaptığımız her işin önüne takoz koymaya çalıştılar
00:02 Belçika’daki dev Audi fabrikası kapandı…
00:01 Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’dan (PFDK) haberler…
00:01 Suriye devlet televizyonu: Şam yönetimi ile terör örgütü YPG arasında, yeni bir mutabakata varıldığını duyurdu
00:00 Yargıtay Başkanlığı’nca, deprem temalı ceza ve hukuk çalıştayları İzmir’de düzenlenecek
21:24 Son dakika gelişmesi… Fatih Ürek’ten acı haber geldi: Fatih Ürek 59 yaşında hayatını kaybetti.
13:12 Küresel Gazeteciler Konseyi’nden (KGK) Londra’da diplomasi turu 
11:26 İletişim Başkanı Duran, “Bağımlılık konusunda medya kuruluşlarına, habercilere, dizi ve film yapımcılarına ciddi sorumluluklar düşüyor”
10:53 MSB kaynakları: TSK’nın Barış Pınarı’ndaki bölgelerden çekildiği yönündeki haberler doğru değil
00:55 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ata yurdumuz Orta Asya’nın refahına gerekli katkıyı yapmada kararlıyız”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Norovirüs aşısı için ilk denemeler başladı

Norovirüs aşısı için ilk denemeler başladı
24.10.2024
A+
A-

Dünyanın ilk norovirüs aşısı, virüse karşı büyük sağlık ve ekonomik faydalar sağlayabileceği umuduyla deneme aşamasına geçti. Bu virüs, hızlıca yayılabilen kusma ve ishal gibi belirtilerle tanınıyor ve özellikle hastaneler, bakım evleri, okullar ve kreşlerde sıkça salgınlara yol açıyor.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Norovirüs genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden geçse de, özellikle yaşlılar, bağışıklık sistemi zayıf olanlar ve çocuklar için ciddi sonuçlar doğurabiliyor.

Dr. Patrick Moore’a göre, dünya genelinde yılda yaklaşık 685 milyon vaka ve 200 bin ölüm yaşanıyor.

İngiltere’de ise her yıl yaklaşık 4 milyon vaka görülüyor ve 12 bin kişi hastaneye kaldırılıyor.

İki yıl boyunca denemeler sürecek

Yeni aşı, Nova 301 adı verilen bir faz 3 klinik denemede test ediliyor. İki yıl sürecek bu deneme, 60 yaş üzeri bireyler başta olmak üzere 25 bin kişiyi kapsayacak. İngiltere, İskoçya ve Galler’de 27 sağlık merkezinde denemeler yapılacak, ayrıca mobil birimler de kullanılacak.

Aşının denemesinde, katılımcıların yarısına yeni aşı, diğer yarısına ise plasebo verilecek. Aşı, Moderna tarafından geliştirilen mRNA teknolojisine dayanıyor ve COVID-19 aşılarında kullanılan yöntemin bir benzeri. Bu yöntemle, vücutta virüsle savaşacak antikorlar üretiliyor.

Aşının potansiyel faydaları

Aşı denemelerinde en az yüzde 65’lik bir etkinlik oranı bekleniyor. Eğer başarılı olursa, 2026 yılında pazarlama onayı için başvuru yapılacak ve aşı, gençler ve çocuklar üzerinde de denenecek.

Prof. Saul Faust, bu aşının özellikle bakım evlerinde salgınları engelleyerek, insanların sevdiklerini ziyaret etmeye devam etmesine olanak tanıyacağını belirtiyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.