enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
20:34 400 yıllık dostluk ‘Ortak Miras’ sergisiyle taçlandı
09:29 1 Ocak’ta İstanbul’dan dünyaya “Gazze” mesajı verilecek
00:59 KGK: Basın özgürlüğü; sorumsuzluk, ahlaki çöküş ve kamuoyunu yanıltma özgürlüğü değildir
00:51 Mahkeme Afşin-Elbistan’daki Termik Santralın Emisyon Verilerinin Açıklanmasını Hükmetti
00:43 ABD ve İngiltere’de sağ çizgide yayın yapan üç gazete, İsrail eleştirisi yazara bedel ödetti…
00:33 Soğuğa yazılan destan: Sarıkamış Harekatı
00:31 Gazze’de ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasına neden geçilemiyor?
00:29 Mehmet Uçum: 27 Şubat çağrısı bağlayıcıdır ve o çerçevenin dışına çıkılmamalıdır
00:26 Büyükşehir, en güzel şarkılarla 2025’i uğurladı..
00:26 Cezaevindeki 4 bin 200 PKK-KCK’lı için kademeli düzenleme: Suça karışmamış 950-1.050 PKK’lı eve dönüş yolunda mı?
00:25 Petrol Ofisi Grubu’nun İstanbul Havalimanı güzergâhındaki istasyonu hizmete açıldı
00:16 Dışişleri Bakanı Fidan, “SDG belli faaliyetlerini İsrail ile koordinasyon içinde yürütüyor”
00:13 ‘İş Operasyonları’ kategorisinde 2025 Hackett İnovasyon Ödülleri
00:11 Terör örgütü katil İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nde saldırılar gece-gündüz devam ediyor…
00:09 Türkiye’nin İlk ve Tek Uluslararası Mücevher Fuarı’na Ziyaretçi Kayıtları Başladı…
00:02 Zayıflama iğnelerini bırakanlar neler yaşıyor?
00:02 Hollanda’da koalisyon krizi olur ve dışarıdan bir başbakan aranırsa, aranan kesinlikle Günay Uslu olur…
00:01 MİT’ten yurt dışında DEAŞ operasyonu: İntihar eylemcisi yakalandı
00:01 CHP Jön Türk, Meşrutiyet, Milli Mücadele Birikiminin Sahibi mi Hasmı mı? -II-
11:26 Petrolde Venezuela gerilimi: Arz endişesi fiyatları yükseltti
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Nobel Barış Ödülü İranlı kadın hakları savunucusu Narges Mohammadi’ye verildi

Nobel Barış Ödülü İranlı kadın hakları savunucusu Narges Mohammadi’ye verildi
09.10.2023
A+
A-

Nobel Barış Ödülü İranlı kadın hakları savunucusu Narges Mohammadi’ye verildi.

TÜHA / TÜRKUAZ Europe İnternational News Agency

Nobel Komitesi, ödülün İran’da kadınlara yönelik baskıya karşı mücadelesi ve herkes için insan hakları ve özgürlüklerinin desteklenmesine yönelik çabaları nedeniyle aldığını açıkladı.

Narges Mohammadi, İranlı bir aktivist ve Nobel ödüllü Şirin Ebadi tarafından kurulan İnsan Hakları Savunucuları Merkezi’nin başkan yardımcısı.

Mohammadi 2011’den bu yana pek çok kez hapis cezasına çarptırıldı ve şu anda “propaganda yaymak” suçundan Tahran’daki Evin Hapishanesi’nde tutuluyor. Mohammadi 31 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Mohammadi, BBC’ye hapishaneden yazdığı mektubunda, 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin gözaltındaki ölümünün ardından başlayan son hükümet karşıtı protestolarda gözaltına alınan kadınların uğradığı cinsel ve fiziksel tacizi anlatmıştı.

Mohammadi, bu tür saldırıların son protestolarda daha yaygın hale geldiğini söyledi.

‘Büyük bedeller ödemek zorunda kaldı’

narges mohammadi

Nobel Komitesi, ödülün anonsunda Mohammedi’nin “cesur mücadelesi için büyük bedeller ödemek zorunda kaldığını ” söyledi.

Oslo’daki Norveç Nobel Komitesi Başkanı Berit Reiss-Andersen, “Rejim onu toplamda 13 kez tutukladı, beş kez mahkum etti ve toplam 31 yıl hapis cezasına çarptırdı. Bu konuşmayı yaparken de hala hapishanede” ifadelerini kullandı.

Komite Başkanı, İranlı yetkililerin “doğru kararı verip, onu serbest bırakacağını” umduklarını söyledi.

Ödül, İran’da kadınların öncülüğünde bir yıldan uzun süredir devam eden protestoların ardından verildi.

Protestolar Eylül 2022’de 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin İran’ın ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra ölmesinin ardından yayılmıştı.

Mohammadi’nin Nobel Barış Ödülü’nü alması uluslararası yankı getiren bir gelişme oldu.

Birleşmiş Milletler ödülün İranlı kadınların “sindirilme, taciz, şiddet ve gözaltılara” karşı cesaretine övgü niteliğinde olduğunu açıkladı.

Ödülün geçen yılki kazananı Ukrayna’nın Sivil Özgürlükler Merkezi Başkanı Oleksandra Matviichuk, sosyal medya hesabından, “Birbirine çok bağlı bir dünyada yaşıyoruz. İran’da şu anda insanlar özgürlükleri için savaşıyorlar. Geleceğimiz onların başarısına bağlı” dedi.

Mohammedi bu yıl aynı zamanda BBC’nin dünyanın dört bir yanından ilham veren 100 kadının yer aldığı bir liste olan 100 Kadın listesine dahil edilmişti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.