* Enflasyonda en dikkat çeken artış yine konutta yaşanıyor. Son verilere göre konuttaki yıllık artış yüzde 74, aylık artış yüzde 4.6 olarak hesaplandı. Merkez Bankası ise 2025 yılı sonu için enflasyon tahminini yüzde 24 olarak güncellerken, 2026’da bu oranın yüzde 12’ye, 2027’de ise yüzde 8’e kadar gerilemesi öngörülüyor.
* Detayı haberimizde!…
TÜHA/ TÜRKUAZ İnternational News Agency
ANKARA, 07 MAYIS 2025 – TÜRK-İŞ’in Nisan 2025 raporundan sonra, TÜİK’in Nisan ayı enflasyon rakamları da moralleri bozdu. TÜİK Nisan 2025 verileri, yüksek enflasyonun etkisini sürdürdüğünü ortaya koydu.
Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aylık bazda yüzde 3, yıllık bazda ise yüzde 37.8 artış gösterdi. Bu rakamlar, enflasyonun hız kesmeden devam ettiğini ve fiyat artışlarının halkın alım gücünü zorlamayı sürdürdüğünü gösteriyor. Ayrıca 12 aylık ortalamalara göre enflasyon yüzde 48.7’ye kadar yükseldi. 2025’in ilk dört ayında toplam artış ise yüzde 13.3 oldu.
Bu oran, yılın henüz üçte biri tamamlanmışken yıl sonu hedeflerinin aşılma riskini gözler önüne seriyor. ENAG verilerinde ise Nisan ayı enflasyonun yıllık yüzde 73.8 olduğu öne sürüldü.
TÜRK-İŞ’in Nisan 2025 raporuna göre, 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 24 bin 35 TL’ye çıkarken, yoksulluk sınırı ise 78 bin 292 TL’ye yükseldi.
ARTIŞ YÜZDE 74
Son enflasyon verilerine bakıldığında gıda ve alkolsüz içeceklerde, yıllık artış yüzde 36, aylık artış yüzde 2 olarak dikkat çekiyor. Ulaştırmada yıllık artış yüzde 22.7 olurken, aylık artış yüzde 3.8 olarak hesaplandı. Enflasyon verilerinde en dikkat çeken artış ise konutta yaşanıyor. Son verilere göre konuttaki yıllık artış yüzde 74, aylık artış yüzde 4.6 oldu. Analistlere göre Nisan ayında gıda fiyatları aylık yüzde 2 artarken, bu kalemin halkın bütçesi üzerindeki baskısı da sürüyor.
ENFLASYON KALICI MI?
Son verilere göre işlenmemiş gıda, enerji, alkollü içkiler ve altın hariç tutulan Özel Kapsamlı TÜFE Göstergesi (B) ise Nisan ayında yıllık yüzde 36.8, aylık yüzde 3.1 oranında arttı. Çekirdek enflasyondaki artış, fiyat baskılarının yalnızca gıda ve enerji gibi değişken kalemlerle sınırlı olmadığını, kalıcılaşan bir enflasyon dalgasının olduğunu gösteriyor. Analistler ise 143 temel başlıktan sadece 18’inde düşüş yaşandığını vurguluyor.
YIL SONU TAHMİNİ
Öte yandan Merkez Bankası’nı Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre 2025 yıl sonu enflasyon beklentisi de yüzde 28’den, yüzde 29.9’a yükselmiş durumda. Analistlere göre bu artış, uzun süredir ilk kez beklentilerin yukarı yönlü revize edilmesi anlamına geliyor. Gelişmekte olan ülkelerdeki ticaret baskısı ile içerideki döviz beklentisinin bozulmasının süreci olumsuz etkilediği vurgulanıyor.
İCRA DOSYALARI ARTIYOR
Nisan ayı enflasyon verileri kadar icra ve iflas dosya saysındaki artış da vatandaşı tedirgin ediyor. Adalet Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de ekonomik sıkıntıların yansımaları adalet sistemine de yansıyor. 15 Nisan 2025 itibarıyla ülkedeki toplam icra ve iflas dosya sayısı 23 milyon 147 bin 955’e ulaştı.
Bu rakam, hem bireysel hem de kurumsal düzeyde borçluluğun ve tahsil edilemeyen alacakların giderek arttığını gösteriyor. 2025 yılı başından bu yana 3.5 aylık süreçte icra-iflas sistemine toplam 891 bin 835 yeni dosya eklendi. Bu oran, günde 8 bin 500 dosya anlamına geliyor.
2025’in ilk dört ayında Dolar yüzde 6.9, Euro ise yüzde 18.9 oranında değer kazandı. Özellikle Nisan ayında Euro’daki artış yüzde 6.9’u bulurken, Dolar da yüzde 1.2 yükseldi.
“TABANA YAYILMIYOR”
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefer Şener ise küresel ekonomik dalgalanmaların Türkiye gibi gelişmekte olan ekonomileri daha sert etkilediğine dikkat çekerek, “Makro verilerdeki toparlanma sokaktaki vatandaşa yansımalı. Yüksek enflasyonun gölgesinde geçim sıkıntısı büyürken, vatandaşın gözü şimdi olası ara zamlar ve sosyal desteklere çevrildi. Ancak dalgalı seyir sona ermeden, maaşla geçimin yeniden örtüşmesi zor görünüyor” diye konuştu.
TÜHA HABER / Anadolu Isuzu, Endüstri 4.0 çalışmaları kapsamında otobüs üretim hatlarında hayata geçirdiği “Robotik Kaynak ve Plazma Kesim Paketi” ile üretim süreçlerinde daha yüksek verimlilik ve daha yüksek kalite hedefliyor. Türkiye’nin önde gelen ticari araç üreticilerinden Anadolu Isuzu, Ar-Ge ve inovasyon konusundaki yetkinliği ile ulaşımda yaşanan teknolojik gelişmelere paralel olarak...
ANKARA – TÜHA HABER / Türkiye’nin en büyük online ödeme ağını yöneten Payten Türkiye’nin bağlı bulunduğu Asseco South Eastern Europe (ASEE) Grup, 2022 yılının ilk çeyreğine ait finansal sonuçlarını açıkladı. TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’nın haberine göre, ASEE Grup’un satış gelirleri 2022’nin ilk çeyreğinde 2021 yılının aynı dönemine kıyasla yüzde...
TÜHA HABER / Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, KDV, MTV, ÖTV, tüm idari para cezaları, KYK borçları, Hazine alacaklarını kapsayan vergi borçları, çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları, orman köylülerinin kullandığı krediler yapılandırılacak. TRT Haber’de yer alan AA’nın haberine göre, Vergi ve SGK prim borçlarının yapılandırılması ile istihdam teşvikine ilişkin düzenlemeleri...
TÜHA HABER / Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Dr. Nureddin Nebati, Türkiye’nin ihtiyacı olan çalışmaları 35 yıldır gerçekleştiren Sabah Gazetesi’ne teşekkür ederek, sigorta sektörünün çok önemli başarılara imza atmış olmasına rağmen, potansiyelinin çok altında prim üretimine sahip olduğunu söyledi. Dr. Nureddin Nebati, “Sektörde çok ciddi boş bir alan var. Milli gelir...
TÜHA HABER / Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, reel sektörün bu yılın ilk 8 ayındaki yatırım talebinin, salgın koşullarına rağmen, geçen yıla göre yüzde 30 daha fazla olduğunu kaydetti. Önümüzdeki dönemde açılacak yeni çağrıları duyuran Bakan Varank, “Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi programının mobilite, kimya ve tıbbi cihaz alanındaki çağrılarına...
* Günaydın! Bugün günlerden 4 Ekim Cuma. * Ekonomist Dergisi’nden Gazeteci Aslı SÖZBİLİR’in ‘Sabah Kahvesi’ için hazırlamış olduğu ekonomiyle ilgili ‘ŞİRKETLERDEN N’ABER?‘ başlıklı ekonomi bülteni… TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency Aslı SÖZBİLİR, Gazeteci Aselsan’dan 26,2 milyon dolarlık sözleşme Aselsan ile Asya ve Pasifik bölgesindeki son kullanıcıları arasında 26,2 milyon dolar...