enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
17:56 Yargımızın Bağımsızlığı ve Tarafsızlığı Sorunu
17:29 ABD’nin toplam kamu borcu, 22 Ekim itibarıyla 38 trilyon doları aşarak rekor seviyeye ulaştı.
07:56 Almanya, Türkiye’yi “stratejik ortak” olarak görüyor…
07:54 Mamdani Rüzgârı: Demokrat Parti’nin Sol Popülizmle İmtihanı
07:49 Türk Halk Müziği sanatçısı Mahsun Kırmızıgül Moskova’yı büyüledi…
07:38 Cumhuriyetin 102. Yılında: Şahi’den KAAN’a Uzanan YolFatih Sultan Mehmet’in Macar Orban’a döktürdüğü Şahi topu, dünya tarihinde bir devrin kapanışını simgeler.
07:22 Terörsüz Türkiye’de Gelinen Süreç ve Sonrası
07:22 Türkiye sadece platform değil ‘konsept’ de ihraç ediyor
07:17 TBMM Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine devam edecek…
07:00 Lübnan Ne Yapmak İstiyor?
00:26 İstanbul Ticaret Odası (İTO), Ekimde fiyatı en çok artan ve azalan ürünleri açıkladı…
00:14 TFF Başkanı Hacıosmanoğlu: Bahis soruşturması yaklaşık 3 bin 700 sporcuyla devam edecek
20:45 Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK), “5. Küresel Medya Buluşması” Alanya’da başlıyor
07:56 Engelli bireylerin toplumsal hayata katılımlarını artıran aktif yaşam merkezleri yeniden yapılandırılıyor…
07:50 Moskova’da Kritik Buluşma: Rusya’nın Suriye Politikası ve Ortadoğu’daki Güç Dengeleri…
07:24 Trump-Xi Görüşmesi: Soğuk Barış mı? Denge Arayışı mı?
00:56 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Deprem Bölgesi Değerlendirme Toplantısı”nda konuştu…
00:45 Hakan Fidan Irak’ı ziyaret edecek
00:41 Beşiktaş Kulübü olağan idari ve mali genel kurulu, bugün gerçekleştirilecek…
00:31 İletişim Başkanı Duran: Ortak geleceğimizi inşa etmeye kararlıyız
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Nikol Paşinyan kimdir?

Nikol Paşinyan kimdir?
08.10.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Batı dünyası onu bir “barış güvercini” olarak lanse etti. Ancak o “yeni savaş, yeni topraklar” dedi. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’a dair bilinmesi gerekenler, haberimizde…

 Paşinyan, devlet üniversitesinde gazetecilik okuyordu, mezun olamadı. Ancak gazeteci olmayı başardı.

Çalıştığı gazete yayınlarında Koçaryan ve Sarkisyan hükümetlerini hedef alan Paşinyan, onlarca kişiye hakaret etti, iftira attı. Bu yüzden yargılandı, suçlu bulundu.

Ermenistan’ın ilk Cumhurbaşkanı Levon Ter Petrosyan’ın taraftarları, Petrosyan’ın 2008’deki seçimi kaybetmesi sonucu sokağa döküldü. Olaylı protestoların lideri olan Paşinyan için “cinayet ve kitlesel kargaşa” suçlamasıyla arama kararı çıkarıldı. Haziran 2009’da saklandığı yerden çıkan Paşinyan teslim oldu; 2 yıl sonra ise afla salıverildi.

2012 yılında milletvekili seçilen Paşinyan, Toplumsal Sözleşme partisinin lideri oldu. 2018’de yine sokağa çıktı, bu defa Sarkisyan hükumetine istifa çağrısının lideriydi.

“Karabağ klanı”nın çöküşü

Sarkisyan, Paşinyan ile görüşme kararı aldı. Erivan’daki bir otelde yapılan görüşme televizyonlardan canlı yayınlandı.

Sarkisyan söze; “Talebe olumlu yanıt verilmesinden memnunum” diyerek başladı.
Ancak Sarkisyan’ın sözünü kesen Paşinyan, Bir yanlış anlaşılma var. Buraya istifanızın ve iktidarın barışçıl ve yumuşak bir şekilde geçişinin sağlanması için koşulları görüşmeye geldim.” dedi.

Görüşmeyi terk eden Sarkisyan, “Bu bir diyalog değil, şantajdır.” dedi. Paşinyan ise çok geçmeden iktidarı devraldı.

Aslında bu, Ermenistan siyasetinde “Karabağ klanı” olarak bilinen yapının kısmi çöküşüydü.

Doktrinin adı: Yeni savaş, yeni topraklar

Paşinyan’ın önceliği Ermenistan’ı ekonomik darboğazdan kurtarmaktı ancak Karabağ klanı, güvenlik bürokrasisinde halen etkindi.

Savunma Bakanı Davit Tonoyan, Kafkasya’da gerilimi artıracak “yeni savaş, yeni topraklar” doktrinini benimsedi. Tansiyonu yükseltecek bu doktrin, Ermeni diasporası tarafından da destek buldu.

“Tovuz saldırısı”

Paşinyan, ekonomik refah vaadini yerine getiremeyince popülist bir siyasete sarıldı. Böylelikle Ermenistan, 11 Temmuz’da, işgal bölgesinde olmayan Tovuz’a saldırdı.

Paşinyan, Tovuz saldırısıyla iç sorunlara siyah bir örtü çekmeyi denedi ancak başarılı olamadı.

Kara propaganda makinesi

Paşinyan iktidara geldiğinde Batı medyası onu bir barış güvercini olarak lanse ediyordu ancak gerçek bu değildi.

Gazetecilik yaptığı dönemde kara propaganda makinesi olarak çalışan Paşinyan, bugün Ermenistan’ı yönetiyor.

Aynı kara propaganda makinesi bugün uluslararası alanda çalışmaya devam ediyor.

[TÜHA Haber Ajansı, 8 Ekim 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.