enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:41 Gazze Şeridi’nin dünyaya açılan ve Mısır sınırında yer alan Refah Sınır Kapısı’nın “deneme” amaçlı açıldığı duyuruldu…
06:53 Uluslararası kuruluşların ve Birleşmiş Milletler’in “Vicdani ve Alaki” sorumlulukları
06:29 ABD, İran’a Askeri Operasyona mı Hazırlanıyor?
05:41 “Kendimize güvenirsek her şeyi başarabiliriz”
04:33 DEVA Partisi’nden açıklama: Suriye’de en ağır bedeli kadınlar ve çocukların ödüyor
00:53 TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency’ndan ‘Kahvaltı Haberleri’
00:36 Karabağ’da kalan Ermenilerin nakli ve tahrike yönelik propagandalar
00:30 RTÜK Başkanı Daniş: TRT, ülkemizin sesi, hafızası ve ortak değeri olmaya devam ediyor
00:22 Meteoroloji’den kritik uyarı: Sel, su baskını ve fırtınaya dikkat
00:16 İletişim Başkanı Duran: TRT, Türkiye’nin hakikatini ve değerlerini temsil ediyor
00:09 Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, Kahramanmaraş’ta, partisinin İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda konuştu
14:23 Kocaeli’n Başarılı Bürokratı Ahmet Akyol, ASELSAN’a Değer Katıyor
00:13 Şubatın ilk haftası hava nasıl olacak?
00:11 İran Dışişleri Bakanı ​​​​​​​Arakçi: Ülkesinin ABD ile nükleer müzakereye hazır olduğunu daha önce de bildirdiğini açıkladı…
00:08 TRT ortak yapımı sessiz fedakarlığın gölgesinde bir kadın hikayesi: “Kanto”filmi, 6 Şubat’ta beyazperdede
00:07 Yeşilay Şile Şube Başkanı Şengül: Bağımlılıkla Mücadelede Toplumsal Sorumluluk Şart…
00:07 Bakan Fidan: ABD ve İran’ı müzakere masasına çağırıyoruz
00:06 Bakan Vedat Işıkhan, AK Parti Ordu İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda konuştu…
00:06 “Ankara 28 yıldır plansız, ranta dayalı büyüyor!”
00:05 İletişim Başkanı Duran: “Ülkemizi geleceğe taşımaya kararlılıkla devam edeceğiz”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Nijerya’da kaçırılan çocuk sayısı söylenenden çok daha fazla çıktı

Nijerya’da kaçırılan çocuk sayısı söylenenden çok daha fazla çıktı
09.03.2024
A+
A-

İslamcı aşırılıkçılar olduğundan şüphelenilen kişiler, Nijerya’nın kuzeybatısındaki Kuriga kasabasında 280’den fazla çocuğu kaçırdı.

TÜHA /TÜRKUAZ İnternational News Agency

TÜHA Haber’in Şarkul Avsat’tan aktardığı haberine göre, Yetkililer başlangıçta 100’den fazla öğrencinin rehin alındığını söylerken, yapılan sayımda kayıp sayısının 287’ye ulaştığı okul müdürü tarafından Kaduna Valisi Uba Sani’ye belirtildi.

Bu, Batı Afrika ülkesinde bir haftadan kısa bir süre içinde yaşanan ikinci toplu kaçırma olayı. The Guardian’a konuşan valinin, “Her çocuğun geri dönmesini sağlayacağız. Emniyet teşkilatlarıyla birlikte çalışıyoruz” dediği aktarıldı.

Silahlı saldırganlar, öğrenciler yerel saatle sabah 08.30 sularında sabah namazı için toplanma alanındayken okula saldırdı. Görgü tanığına göre öğrencilerden biri silahlı saldırganlar tarafından vuruldu ve Birnin Gwari hastanesinde tedavi görüyor.

Yerel Meclis Başkanı Musa, “Hükümet, onların kurtarılabilmesi için emniyet teşkilatlarıyla birlikte mümkün olan her şeyi deniyor” dedi..

Bu olay, İslamcı aşırılıkçıların Nijerya’nın kuzeydoğusunda yakacak odun aramaya çıkan ve çoğunluğu şiddet nedeniyle yerinden edilmiş kadın ve çocuklardan oluşan en az 200 kişiyi kaçırmasından birkaç gün sonra gerçekleşti.

Yetkililer iki olayın birbiriyle bağlantılı olmadığını düşünüyor. Yerel halk daha önceki olaydan, 2009’da Borno’da kendi aşırılıkçı İslam hukuku yorumunu bölgede uygulamaya koymaya çalışmak üzere isyan başlatan Boko Haram’ın aşırılık yanlısı isyancılarını sorumlu tutmuştu.

Perşembe günü gerçekleşen saldırı ise Boko Haram’dan ayrılan bir grup tarafından kontrol edilen bir bölgede meydana geldi.

Boko Haram’ın ölümcül şiddetinden kaçanların birçoğu, sınırlı yardımın ulaşabildiği yerinden edilenlerin kaldıkları kamplarda kalıyor. Çoğu zaman yakacak odun ve yiyecek bulmak için güvenlik güçlerinin yetersiz olduğu bölgelere giderek hayatlarını riske atıyorlar.

Birleşmiş Milletler (BM) çarşamba günü geç saatlerde yaptığı açıklamada son saldırının kurbanlarının, Borno eyaletinin Gamboru Ngala meclis bölgesindeki yerinden edilmişlerin kaldığı birkaç kamptan ayrıldıktan sonra Çad sınırı yakınlarında pusuya düşürüldüklerini ve rehin alındıklarını bildirdi. Olay birkaç gün önce meydana geldi ancak bölgede bilgiye erişimin sınırlı olması nedeniyle ayrıntılar yeni ortaya çıkıyor.

BM Nijerya İnsani Yardım Koordinatörü Muhamed Fall yaptığı açıklamada “Kaçırılanların sayısı tam olarak bilinmemekle birlikte 200’ün üzerinde olduğu tahmin ediliyor” dedi ve mağdurların bir kısmının daha sonra serbest bırakıldığını sözlerine ekledi.

Fall, kurbanların derhal serbest bırakılması çağrısında bulunurken bu saldırının, çatışmadan en çok kadın ve kız çocuklarının etkilendiğinin “çarpıcı bir hatırlatıcısı” olduğunu söyledi. “Zaten travmatize olmuş yurttaşlarımıza yönelik bu şiddet eylemi ortak insanlığımıza zarar veriyor” dedi.

Boko Haram grubuyla onlardan ayrılan ve İslam Devleti örgütünün desteklediği fraksiyon tarafından uygulanan şiddet nedeniyle en az 35 bin kişi öldürüldü ve iki milyondan fazla kişi yerinden edildi.

İsyancılarla savaşan Nijerya emniyet güçleri, kuzey bölgesinin diğer kesimlerindeki uzak topluluklara saldıran düzinelerce silahlı grupla da mücadele ettikleri için aşırı zorlanıyor. Bu krizler, geçen yıl şiddeti sona erdirme sözü verdikten sonra seçilen Nijerya Devlet Başkanı Bola Tinubu üzerindeki baskıları artırdı.

EK Kaynak* Yabancı Ajanslar, Independent Türkçe

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.