enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:52 Komisyonun Aşırı Siyasi Mücadeleye Alet Edilme Riski
07:32 Mersin’de ünlüleri gençleştiren, şifa ve güzelliğin adresi: Getat uzmanı Dr. Işıl ÖZDEMİR!
07:21 ABD-Çin Teknoloji Savaşında Nvidia Denklemi: H20 Çiplerinde Tedarik Sorunu
07:21 ‘Yazı Tura Tiyatro’ Ayvalık Turnesinde
07:18 Unutulan Büyük Türkçe Ustası: Refik Halit KARAY
07:11 Doğu Türkistan’da neler oluyor? Doğu Türkistan sadece Doğu Türkistanlıların davası değil, Türklerin en büyük davası olması gerekiyor…
06:50 İzmir Büyükşehir Belediyesine yönelik “kooperatif” soruşturması kapsamında 65 şüpheli hakkında hazırlanan iddianame kabul edildi.
06:38 Bakan Fidan, Hamas heyetiyle görüştü
05:09 Anayasa Mahkemesi (AYM), bireysel başvuru hakkının getirildiği 23 Eylül 2012’den 30 Haziran 2025’e kadar yapılan 686 bin 484 bireysel başvurudan 573 bin 180’ini sonuçlandırdı.
03:24 “Terörsüz Türkiye” hedefi doğrultusunda kurulacak komisyonun ilk toplantı tarihi belli oldu
03:15 İstanbul’da Türkiye-İtalya-Libya zirvesi
22:59 TBMM Başkanı Kurtulmuş’tan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile parti genel başkanlarına “Terörsüz Türkiye” teşekkürü
22:51 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze’de omuz omuza şükür namazı kılacağız
08:54 Güneydoğulu halıcılar, yılın ilk yarısında ihraç ettikleri 165 milyon 121 bin metrekare halıdan 873 milyon 321 bin dolar gelir sağladı.
07:42 Bu fotoğraftaki sen misin ? Sahte Mesajlara Dikkat: Dolandırıcılık ve Virüs Tuzağından Korunma Rehberi
07:34 Gazeteci İlhan KARAÇAY’ın Sosyal Medyada dolaşan ‘Erdoğan’ın Akıbeti’ üzerine yorumu…
07:18 Şirketlerden N’aber!
07:06 Dünya Dönüyor!
06:54 Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) için Adana-Gaziantep Otoyol Bağlantı Yolu ve Misis Köprüsü yeniden projelendiriliyor
18:40 Nizip Ticaret Odası (NTO) Başkanı Öztürk: Coğrafi işaretli ürünler AB yolunda
TÜMÜNÜ GÖSTER →

NAVTEX ilanları ve sondaj faaliyetlerinin engellenmesi

NAVTEX ilanları ve sondaj faaliyetlerinin engellenmesi
06.02.2022
A+
A-

ANKARA – TÜHA HABER  / Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hukuk Fakültesi Deniz Hukuku Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Halil İbrahim AKCAN, AB Komisyonu’nun Türkiye 2021 Raporu’nda Doğu Akdeniz’de deniz yetki alanlarına ilişkin kısımlarında, Yunanistan ve GKRY’nin tezlerini tekrarlayan bir rapor olduğuna dikkat çekti. 

Araştırma Görevlisi Halil İbrahim AKCAN, Doğu Akdeniz’de deniz yetki alanlarına ilişkin kısımları incelendiğinde ortaya çıkan sonuçların Avrupa Birliği’nce Türkiye’nin aleyhine düzenlenmiş bir rapor olduğunun altını çizdi.

Halil İbrahim AKCAN, AB Komisyonu’nun Türkiye 2021 Raporu’nun Doğu Akdeniz’le ilgili bölümünde yetki alanları konusunda ortaya çıkan sonuçları şu şekilde sıralamak mümkün olduğunu vurguladı:

• AB’nin bölgeye yönelik tutumu uluslararası hukukun gereği yani hakkaniyetin sağlanmasına yönelik değil üyeleri olan Yunanistan ve GKRY’nin tezlerini tekrarlayarak onların çıkarlarını öncelemeye ve korumaya yöneliktir. Bu tutum gereğince AB’ye aday ülke statüsündeki Türkiye’nin adaylık statüsü Yunan ve Rum tezlerinin kabul ettirilebilmesi için kullanılmaktadır.

• Türkiye Cumhuriyeti tarafından bölgeye ilişkin olarak yürütülen politikalar uluslararası hukuka uygun, çözüm odaklı ve kendi içerisinde tutarlıdır. Yunanistan ve GKRY’nin ortaya koyduğu yaklaşımlar ise uluslararası hukukla ve hatta kendi tezleri ile önemli çelişkiler barındırır niteliktedir. Buna karşın raporda tahrik edici eylemlerde bulunan, yetkisiz sondaj faaliyetleri icra eden ve üçüncü ülkelerin haklarını çiğneyen devlet olarak Türkiye Cumhuriyeti gösterilmiştir.

Navtex ne demektir? Navtex ilanı ne demek? Navtex ilan etmek nedir? Navtex  nedir? - Günün Haberleri

• NAVTEX ilanları, sondaj faaliyetlerinin engellenmesi gibi şekillerde ortaya çıkan krizler deniz yetki alanları sınırlarının belirlenememesinden doğan türevsel sorunlardır. Sınır belirsizliği giderilemedikçe bu krizlerin çözülmesi mümkün değildir ve bunlara benzer krizlerin tekrar yaşanması muhtemeldir. Bu durum söz konusu sorunların çözümünde AB’ye önemli bir görev yüklerken AB ise tam tersine sorunların tırmanmasına katkı sağlayan görüş ve yaklaşımlar ortaya koymaktadır. Oysa gittikçe uzayan çözümsüzlük süreci gerilimi tırmandırarak ilgili devletlerin orta yolcu bir çözümü kendi halklarına kabul ettirmelerini daha da zorlaştırmaktadır.

HABER : Ataner YÜCE

Not: Konuyla ilgili Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hukuk Fakültesi Deniz Hukuku Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Halil İbrahim AKCAN,detaylı haber-analizi 7 Şubat Pazartesi günü buradan takip edebilirsiniz.

***

YAZAR HAKKINDA
HALİL İBRAHİM AKCAN
2020’de Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olmuştur. 2021’de İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nde Kamu Hukuku alanında tezli yüksek lisans eğitimine başlamıştır. Avukatlık stajını aynı yıl içerisinde tamamlamıştır. Kasım 2021’den bu yana Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hukuk Fakültesi Deniz Hukuku Anabilim Dalı’nda araştırma görevlisi olarak çalışmaktadır.

[TÜHA Haber Ajansı, 06 Şubat 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.