enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
18:23 Ömer Çelik’ten CHP’ye tepki: Saldırganlık bir siyaset biçimi değildir
17:58 Sosyal medyada suç örgütlerini öven 325 şüpheli yakalandı
13:55 Türkiye, Sudan konulu beşinci istişare toplantısına katıldı
10:54 Binlerce Alıcı, Bebek ve Çocuk Ürünleri İçin İstanbul’a Gelecek
10:54 Ömer Çelik, “Karanlık siyasetlerin takip edildiğini görüyoruz”
10:09 Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan temassız kartlarda şifresiz işlem limiti artırıldı
00:47 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 kasım ayına ilişkin dış ticaret endekslerini açıkladı.
00:42 Bakan Göktaş, “Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Koordinasyon Kurulu 2. Toplantısı”nda konuştu
00:40 Devlet Bahçeli: ABD Başkanı’nın savunduğu küresel çeteleşmedir
00:37 Ticaret Bakanlığı tüm gümrük işlemlerinde dijitalleşme ve şeffaflık konularında yeni adım attı…
00:36 Hong Kong’da bulunan Sultan Boztepe, Türk Öğrenci Birliğinin kurulmasına öncülük etti…
00:36 Türkiye, Mısır ve Katar’dan Gazze açıklaması
00:28 Araştırma: Dişlerinizin durumu erken ölüm riskinin habercisi olabilir
00:15 Upcycle İstanbul’un İlham Verici Topluluk Buluşmaları “Salon’dayız” Etkinlikleriyle Başlıyor
00:10 Diyanet İşleri Başkanlığı fitre miktarını belirledi
00:05 Özel haber: Avrupa Parlamentosu Başkanı Metsola’dan ‘miadını doldurmuş’ İran rejimine karşı harekete geçme çağrısı
00:03 Miraç Kandili bugün idrak edilecek
18:01 İran’daki protestolar: ABD veya İsrail’le çatışma ihtimali ne kadar yakın?
09:22 Avrupa Birliği’nde Diplomatik Kariyerde Cinsiyet Eşitsizliği: Bir Özet ve Türkiye Persfektifi
00:58 Miraç Kandili perşembe günü idrak edilecek
TÜMÜNÜ GÖSTER →

NATO’nun içini boşaltmak!

NATO’nun içini boşaltmak!
19.04.2022
A+
A-

İSTANBUL – TÜHA HABER / İstanbul Ticaret Üniversitesi Siyasal Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi  Prof. Dr. Hasan Basri Yalçın, Ukrayna Savaşı esnasında Batı’da doğan duygusal tepkilerin NATO’da birlik ve beraberliği artıracağı(nın) düşünüldüğü(ne) dikkat çekiyor.

Hasan Basri Yalçın kimdir? Hasan Basri Yalçın kaç yaşında ve nerelidir?Prof. Dr. Hasan Basri Yalçın, kaleme aldığı ‘NATO’nun içini boşaltmak!‘ başlıklı yazısında, İsveç ve Finlandiya’nın üyelik başvurusunun gündemde olduğunu hatırlatıyor.

“NATO için bu yeni bir genişleme daha demek. Birileri de bayram ediyor” diyen Prof. Dr. Yalçın, “Bunu birlik ve beraberlik görüntüsü sanıyor. NATO’nun güçlendiğini söyleyenler bile var” diyor.

Prof. Dr. Hasan Basri Yalçın, şöyle devam ediyor:

“Halbuki Soğuk Savaş’ın ardından yapılan genişlemelerin NATO’ya ve müttefiklerine neredeyse hiçbir katkısı olmadı. Aksine yeni maliyetlere neden oldu. NATO’nun savunma sorumluluğunu gereksizce genişletti. Bu da pek farklı olmayacak. Soğuk Savaş sonrası liberal saldırganlık NATO’yu ideolojik dünyasının bir aracı haline getirdi. NATO gibi bir askeri ittifak demokratikleşmenin, serbest piyasanın, küreselleşmenin yayılmasını sağlamak için kullanıldı. Doğu Avrupa ülkelerinin NATO güvenliğine hiçbir katkısı olmadı. Aksine NATO’ya yeni sorumluluklar yükledi.”

İsveç ve Finlandiya Bağış Paralarını Geri İstiyor - Son Dakika Dünya

İsveç ve Finlandiya’nın Doğu Avrupa ülkelerinden farklı olarak NATO’ya ekonomik, askeri ve jeopolitik katkılarının daha fazla olacağını söyleyenlerin olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yalçın, ancak bu iddiaların hiçbirinin yeterli kanıt sunamadığına dikkat çekiyor.

“Bu ülkelerin askeri ve ekonomik katkısı devede kulaktır” diyen Prof. Dr. Hasan Basri Yalçın, Kuzey kanadındaki jeopolitik katkısının da Baltık ülkeleri veya Norveç tarafından sağlanamayacak kadar kıymetli de olmadığını, aslına bakılırsa NATO’nun genişlemesinin yeniden duygusal tepkilere kurban edildiğini dile getiriyor.

NATO nedir ve üyeleri kimler? NATO açılımı nedir ve hangi ülkeler üye? - Son Dakika Milliyet

İstanbul Ticaret Üniversitesi Siyasal Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi  Prof. Dr. Hasan Basri Yalçın, “Ne var bunda diyemezsiniz. Öyle değil! NATO ideolojik bir işbirliği örgütü değildir. NATO bir savunma ittifakı bile değildir. NATO her şeyden önce bir caydırıcılık ittifakıdır. Eğer NATO’nun caydırıcılığını çökertirseniz NATO’dan geriye hiçbir şey kalmaz. Caydırıcılığı sürdürmenin yolu da basitlik ve kredibiliteden geçer. Her türlü karmaşa ve güvensizlik NATO’nun sınırlarını aşındırır. Genişlemek derinleşmeyi getirmez. Aksine her genişleme NATO’yu caydırıcılık bağlamında daha da sığ hale getirir”.

İsveç, NATO ve Finlandiya ile savunma iş birliğini güçlendirecek

Prof. Dr. Hasan Basri Yalçın, kaleme aldığı ‘NATO’nun içini boşaltmak!‘ başlıklı yazısını şöyle noktalıyor:

“Aslında “yaygınlaştırılmış caydırıcılık” stratejisi gerçekten uygulansa yeni katılımların da sindirilmesi mümkün olurdu. Ancak ABD bu öncü rolü oynamadığı müddetçe NATO’nun caydırıcılığı tartışmaları hiçbir zaman bitmeyecektir. ABD’nin yokluğunu yeni ülkelerin katılımıyla kapatamazsınız. Caydırıcılık olmadığında da müttefikleriniz sizi savaşa sürükleyebilecek bir maliyete dönüşür.
Ama bütün bunlar Batı dünyası için şu an itibariyle fazlasıyla soğuk analizler. Sınırlarında savaş patlak verince öylesine duygusallaştılar ki, bu tür ideolojik adımlar atmalarını engellemek çok zor. Ancak en azından Türkiye bu tür kaygıları NATO nezdinde dile getirebilir.”

HABER : Ataner YÜCE

[TÜHA Haber Ajansı, 19 Nisan 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.