enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
18:04 Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesi’den, CHP Kongre ve Kurultay davalarına yeni karar
17:19 Uyuşturucuya Karşı Sadece Operasyon Yetmez!
16:40 ABD Başkanı Trump: Venezuela’da gemilerin yanaştığı büyük bir tesis vuruldu
16:33 Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: Kiev yönetimi ve Batılı destekçileri bu toprak düzenini tanımak zorunda
16:24 Yemen hükümeti de ülkede Olağan Üstü Hal ilan edildiğini duyurdu.
16:16 Kremlin Sözcüsü Peskov: Putin’in konutuna saldırı girişimi terör eylemidir
13:49 HÜRJET, Avrupa ve NATO üyesi bir ülkenin envanterine giriyor.
11:52 Kahraman şehitlerimiz için veda töreni düzenlendi
05:12 Yalova’da operasyon sırasında şehit olan polis memuru Turgut Külünk’ün acı haberi ailesine ulaştı
02:52 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Milletimiz müsterih olsun, terör musibetinin kökü her cihetten kazınacaktır” dedi.
02:52 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Nijer Cumhurbaşkanı Tchiani ile görüştü
02:39 Türkiye ile Ermenistan arasında vize kolaylığı kararı
02:30 Somali Cumhurbaşkanı Mahmud Türkiye’ye geliyor
02:19 Hakeme Şiddet Skandalı, Yönetim ve Eğitimdeki Çürümüşlüğün Aynası…
02:04 Terör örgütü DEAŞ’ın Ankara yapılanmasına yönelik yürütülen soruşturmada 8 şüpheli tutuklandı…
01:36 2026’da asgari ücret desteğine 76,5 milyar lira kaynak ayrıldı
22:23 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuveyt Veliaht Prensi ile görüştü
22:08 CHP Genel Başkanı Özel, ‘İktidar yürüyüşü aday ofisinden başlayacak’
22:00 Yapay zeka destekli uygulamalar ile mali süreçlerde dijital dönüşüm…
21:16 2026 üretim yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuruları 31 Aralık’ta sona erecek
TÜMÜNÜ GÖSTER →

NASA’nın uzay aracı Curiosity, Mars’ta kurumuş göl izlerine rastladı

NASA’nın uzay aracı Curiosity, Mars’ta kurumuş göl izlerine rastladı
09.02.2023
A+
A-

ABD Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA) “Curiosity” isimli uzay aracı, Mars’ın oldukça kuru olduğu tahmin edilen bölgesinde eski bir gölün varlığına kanıt gösterilebilecek izlere rastladı.

NASA, uzay aracı Curiosity’nin 2012’den beri keşif gezisi yaptığı Mars’ta milyonlarca yıl önce var olmuş gölün oluşturduğu ve dalgaların kaya yüzeylerinde bıraktığı izleri anımsatan görüntüleri gönderdiğini duyurdu.

California’daki Jet İtki Laboratuvarı’nda proje sorumlusu Ashwin Vasavada, yaptığı açıklamada, “Bu, tüm görevimiz boyunca su ve dalgaların varlığına dair elde edebildiğimiz en kuvvetli kanıt.” ifadesini kullandı.

Vasavada, görev boyunca birçok göl yatağında keşif yaptıklarını fakat bu netlikte dalga izlerine hiç rastlamadıklarını kaydetti.

Curiosity’nin bulunduğu alanın Mars’ın daha kuru hale geldiği zamanda oluştuğuna işaret eden Vasavada, bu durumun oldukça dikkat çekici olduğunu söyledi.

“Mount Sharp’ta tespit edilmiş en genç yapı”

Uzay aracının, Mars’ta daha önce de göllerin varlığına ilişkin deliller bulduğu ancak bu yeni gelişme ile Gale Krateri’nde suyun varlığına dair böylesine kuvvetli bir kanıtın NASA bilim insanlarını şaşırttığı öne sürüldü.

Ayrıca 5 bin metre yüksekliğindeki “Mount Sharp (Keskin Dağ)” adı verilen dağın eteklerinde keşif gezisini sürdürdüğü kaydedilen uzay aracının, meydana gelen heyelanların araba büyüklüğündeki kaya ve taş parçalarını bir vadinin aşağısına sürüklediğini tespit ettiği bildirildi.

Ortaya çıkan yığının, “Mount Sharp’ta tespit edilmiş en genç yapı” olduğu düşünülüyor.

Keşfin bugüne kadar suyun varlığına dair görülmüş en son kanıt olduğunu belirten Vasavada, “Bu keşif, Mount Sharp’ın ulaşamadığımız yüksek noktalarını incelememize olanak sağlayacak.” ifadesini kullandı.

Keşfe ilişkin NASA’dan yapılan açıklamada, en eski katmanların en altta, en yeni katmanların en üstte olduğu Mount Sharp’ın, bilim insanları için bir tür “Mars zaman çizelgesi” işlevi gördüğü belirtildi.

Açıklamada, Mount Sharp’ın bu özelliğinin, bilim insanlarına Mars’ın geçmişte Dünya’ya benzer şekilde daha sıcak bir iklime ve bol miktarda suya sahip bir gezegenden dondurucu çöle nasıl evrildiğini incelemeleri için imkan sağladığı kaydedildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.