enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:48 Bakan Uraloğlu: “Taşınabilir Elektronik Cihazlarla İlgili Uluslararası Kurallara Titizlikle Uyulması Gerekiyor”
23:35 Bakan Yerlikaya Suriye İçişleri Bakanı Hattab ile görüştü
23:24 Bakanlıktan, otel yangınıyla ilgili eski İş Başmüfettişi hakkında soruşturma izni
23:19 Devlet Bahçeli: Türkiye terör musibetinden kalıcı olarak kurtulacaktır
23:14 Milli İstihbarat Akademisi, İsrail ile İran arasındaki savaşı raporlaştırdı
23:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü
07:53 Trump’ın konuşlandırma emrinin ardından… Amerikan nükleer denizaltıları hakkında ne biliyoruz?
07:46 Yorum: Paşinyan’ın son açıklamaları ışığında gerçek Ermenistan ve Anayasa Değişikliği
07:46 Azerbaycan-Suriye Enerji Koridoru
07:39 Gazze ateşkesi: ‘Kapsamlı anlaşma’ konuşmaları, durgunlaşan müzakereleri harekete geçirebilir mi?
07:27 İzmir’de, su tüketiminin yoğun olduğu bölgelerde 6 Ağustos’tan itibaren 6 saatlik su kesintisi kesinti yapılacak…
07:26 Eskişehir’deki orman yangınında şehit olan AKUT gönüllüsü Tekin Enes Sarıyıldız’ın mezun olduğu okuldan alamadığı diploması, ailesine teslim edildi
07:17 Bakan Kurum: “Yangın bölgelerinde bu ay içinde hak sahipliği çalışmaları biten Bilecik ve İzmir’de konutların temellerini atacağız”
07:17 Türkiye’de son günlerde yaşanan orman yangınlarıyla mücadeleye destek vermek isteyen vatandaşlar, CİMER’e başvurdu
06:56 İskoçya Başbakanı Gazze’deki durumu “soykırım” olarak nitelendirdi
10:09 Nevşehir Kültür Yolu Festivali dokuz gün boyunca kültür, sanat ve tarih dolu etkinliklerle adeta bir açık hava sahnesine dönüşüyor
08:37 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda projelerin ayrıntılarını açıkladı
08:02 Orman Genel Müdürlüğü (OGM), “Yangın yönetim uçağı OTAĞ’ı 2025’te 246 saat uçarak 206 orman yangınını haritaladı”
07:33 Belirsizlikler Çağında BRICS+ ve Yeni Küresel Düzen
07:23 Analist Tuğçe TECİMER: “Barış Sürecinde Tarafsız Diplomasi Adımı: Abu Dabi Görüşmesi” 
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…

Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
02.05.2025
A+
A-

* Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekmeyi tabii ki bir güne sıkıştırmamak gerekiyor. Onlar da toplumun bir parçası, onlara yaşamı kolaylaştırmak, onların önündeki engelleri kaldırmak boynumuzun borcu. –Muzaffer Ayhan Kara, Araştırmacı-Yazar

* Detayı haberimizde!…

TÜHA /TÜRKUAZ İnternational News Agency

Muzaffer Ayhan Kara - Bizim TV

Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara

ANKARA, 02 MAYIS 2025 – Merkezi idare de, yerel yönetimler de, sponsorluk gücü olan kuruluşlar da, eğitim kurumları da otizmli bireylerin toplum içinde yerini alabilmesi için fırsat pencereleri açmalı. O fırsat pencereleri açıldığında öyle güzel insanlar tanıyoruz k, öyle başarı hikayeleriyle karşılaşıyoruz ki… İşte şimdi o güzel insanlardan birisiyle, Özge Çeltik’le onun başarı hikayesiyle tanıştıracağım sizi.

İzmir'de otizmli müzisyen Özge Çeltik fark yaratıyor - İzmir ...

“SADECE ANNELERİMİZ DEĞİL, HERKES BİZE DESTEK OLSUN”

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) görev yapan otizmli müzisyen Özge Çeltik, sesiyle de, ortaya koyduğu başarı hikayesiyle de fark yaratan bir kimlik. Eğitim hayatı boyunca çeşitli engellerle karşılaşmasına rağmen başarıya ulaşan Çeltik, hem mücadelesiyle hem de sahnedeki performansıyla alkışı hak ediyor.

İzmir’de yaşayan 26 yaşındaki Özge Çeltik, otizmli olması bahane edilerek eğitim hayatında pek çok engelle karşılaştı. Ancak hiçbir zaman yılmayan, ilkokul ve ortaokulu Menemen’de okuyan Çeltik, Manisa Güzel Sanatlar Lisesi’ni birincilikle bitirdi. Bir devlet üniversitesine, özel gereksinimli öğrencilere uygun bir şekilde sınav yapmaması nedeniyle dava açan Çeltik, o üniversitenin özel gereksinimli öğrencilere yönelik yönergesini değiştirmesini sağladı. Dava devam ederken yetenek sınavını başarıyla geçtiği Celal Bayar Üniversitesi Müzik Bölümü’nü tercih eden Çeltik, okulunu dört yılda başarıyla tamamladı. Mezun olmasının ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne başvuran genç yetenek, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) müzisyen olarak görevine başladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çeşitli etkinliklerinde solist olarak sahneye çıkan Çeltik, aynı zamanda İzmir Adliyesi Türk Sanat Müziği Korosu ve Bi Dünya Müzik Kadınlar Korosu’nda görev alıyor.

Özge Çeltik, şarkı söylemeyi sevdiğini ve AASSM’de çalışmaktan mutlu olduğunu belirterek diyor ki, “Benim arkadaşlarım okul bulamıyor, arkadaş bulamıyor, iş bulamıyor. Bizi olduğumuz gibi kabul edin. Annem bana hep inandı, hep destek oldu ama sadece annelerimiz değil herkes bize destek olsun. O zaman hepimiz başarabiliriz.”

İzmir'de başarı hikayesi: Otizmli Özge Çeltik, eğitimdeki zorlukları aşıp  sahneye çıkıyor - İz Gazete - İzmir Haberleri - Son Dakika Haberler

“İMZA TOPLANARAK OKULDAN ÇIKARILAN OTİZMLİ BİREYLER VAR!”

Çeltik’in en büyük destekçilerinden biri ise aynı zamanda Kedi Otizm Derneği’nde de görev alan annesi Suna Ağı. Aynı zamanda avukat olan Ağı, Özge Çeltik’in eğitim hakkı için mücadele etti. Kızının okulunu bitirip iş hayatına başlamasından çok büyük mutluluk duyduğunu söyleyen Ağı’nın kızı özge’ye, otizmli bireylere bakışı şöyle:

“Biz ve onlar diye bir kategoriye ayırma dilinden herkesin vazgeçmesi gerekiyor. Farklılıkları birlikte yaşamadan öğrenmemiz mümkün değil. Birlikte ve her türlü farklılığımıza saygı duyarak yaşadığımız bir Türkiye olmayı ümit ediyoruz.

Özge mezun olduğunda iş başvuruları yaptık ve ihtiyaç üzerine müzisyen olarak AASSM’de işe başladı. Özge burada çok mutlu… İş arkadaşları her şeyin bilincinde… Özge iş başı yaptığında hem iş arkadaşları ile tanışmak hem de Özge’yi onlara anlatmak için ben de işe gittim ama onlar zaten otizmin ne olduğunu ve nasıl iletişim kuracaklarını gayet iyi biliyorlardı. Şimdiye dek de hiçbir sorun olmadı ve Özge kendi başına mesaisine devam ediyor. Burada iş arkadaşlarıyla uyumlu bir şekilde çalışıyor.

Otizmli müzisyen Özge Çeltik, engelleri sanatla aşıyor! - İzmir Haberleri:  Güncel, Yerel ve Son Dakika İzmir Haberleri

Hem avukat olmam hem de kişiliğim nedeniyle Özge ile bir noktaya gelebildik ancak derdimiz bütün çocukların eğitim hakkına ulaşabilmesi. Otizmli çocukların eğitim almaları için üstün yetenek ya da üstün başarı göstermesi gerekmiyor. Eğitim almak, hepsinin anayasal hakkı. Toplumda yaşayan eşit bireyler olarak eğitim ve istihdam hakkından da eşit olarak yararlanmalılar. Derdimiz, çabamız bu.

Bir sosyal devlette sosyal hakların zaten hayatın içinde yer alıyor olması, ailelerin okul için kavga etmemeleri gerekir. Ancak maalesef 2025 yılında okula istenmediği için imza toplatılıp okuldan atılan otizmli çocuklar var. Yasada olmasına rağmen destek eğitim sınıfı ve yardımcı öğretmen gibi hakları uygulamayan yöneticiler nedeniyle eğitim hakkından mahrum kalan çocuklar bulunuyor. En büyük problemlerden biri de istihdam. Biz şanslıydık ama iş anlamında maalesef toplumda yer bulamıyorlar. Bu çocukların imkân verildiğinde gerçekten disiplinli ve özveriyle çalışacak kişiler olduklarını keşke herkes görse. Umuyorum hem toplumda hem de iş hayatında hak ettikleri saygıyı görürler.”

Otizmli Çocukların Başarısı' - Memurlar.Net

ONLAR BÜTÜN TOPLUMUN, HEPİMİZİN BİR PARÇASI

Evet, Özge’ler, Beste’ler, onlar gibi nice otizmli bireyin eğitim alma, çalışma, bir parçası oldukları toplumda yer alma hakları var. O hakkı çiğnememek gerek. Onlara başta eğitim olmak üzere fırsat pencereleri açmak gerek. Onları evden sosyal amaçla çıkarmak, çalışmak isteyenlere istihdam fırsatları sunmak gerek. Onları sadece annelerine, Suna’lara, Tülay’lara bırakmamak gerek. Özge’ler, Beste’ler hepimizin.

***

Yazar hakkında

Muzaffer Ayhan Kara

Araştırmacı-yazar. 1958, İliç / Erzincan doğumlu. İlk, orta, lise ve yükseköğrenimini İstanbul’da tamamladı. İİTİA Şişli Siyasal Bilimler Fakültesini bitirdi. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Uluslararası İlişkiler ve Türk Dış Politikası alanında yüksek lisans yaptı. 1984’ten 1990’a kadar dergilerde, 1990 sonrasında ulusal basında çok sayıda makale, yorum ve incelemesi yayımlandı. 1993-96 yılları arasında üç yıl süre ile Maltepe-Cumartesi Etkinliklerini hazırladı ve yönetti.

ESERLERİ:

Yeni Tip Müdahale ve Ordunun Restorasyon İstemi, 18 Nisan ‘99 Seçimleri-Panorama, TBMM Dışındaki CHP, Kuruçay’dan Şişli’ye (2004), Atatürk’ün Yarbayı / Talat Turhan İçin Ne Dediler (2004), Koalisyonlar (2004).

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.