enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
01:41 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Dezenflasyon sürecini destekleyen yapısal reformlarımızı hızlandırıyoruz
00:57 Yeni Cuma Camii, Kocaeli’nin “Eyüp Sultan’ı” Olmalı
00:54 İspanya, 16 yaş altına sosyal medya yasağı getiriyor
00:49 Ocak ayı enflasyon rakamları açıklandı
00:41 Clintonlar, Epstein soruşturmasında Kongre’ye ifade vermeyi kabul etti
00:37 Trump ve Zelenskiy Büyük Oranda Anlaştı
00:32 Yunan Profesör Grivas: Türkiye Avrasya’nın En Hırslı Gücü Oldu, Yunanistan’ı Sakat Bırakabilir
00:29 Numan Kurtulmuş: Suriye’de gelinen noktayı takdirle karşılıyoruz
00:22 İran Cumhurbaşkanı, ABD ile müzakereye şartlı olarak hazır olduğunu açıkladı
00:21 ABD Özel Temsilcisi Steve Witkoff, İranlı yetkililerle bu haftanın sonuna doğru bir araya gelecek
00:18 Şarku’l Avsat’a konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye-Suudi Arabistan ilişkileri bölgesel barış ve istikrar için stratejik öneme sahip
00:17 Avrupa Sayıştayı: ‘Kritik hammaddelerde AB’nin Çin’e olan bağımlılığı sürüyor’
00:17 Avrupa Haberleri: Avrupa Sayıştayı: ‘Kritik hammaddelerde AB’nin Çin’e olan bağımlılığı sürüyor’
00:16 Gümrük Muhafaza’dan sınır ötesi kaçakçılığa darbe
00:11 NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Ukrayna Parlamentosu’nda yaptığı konuştu
00:10 ‘Bakım Sigortasının Önemi ve Gerekliliği!
00:08 DMM’den “Türkiye’de binlerce çocuğun kaybolduğu” iddialarına yalanlama
00:06 İsrail’in İstihbarat İçin Kullandığı Epstein Tuzağına Kimler Düşmemiş ki!
00:01 Eski Libya lideri Kaddafi’nin oğlu Seyfülislam evinde uğradığı saldırıda öldürüldü
00:01 Sapanca Gölü’ne 3 milyon 240 bin metreküplük alternatif kaynak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Mücahitler ‘Bir Zamanlar Kıbrıs’ dizisini iple çekiyor

Mücahitler ‘Bir Zamanlar Kıbrıs’ dizisini iple çekiyor
29.03.2021
A+
A-

TÜHA HABER / TRT’nin önemli yapımı “Bir Zamanlar Kıbrıs”, Ada’daki Türklerin geçmişte uğradığı zulmü ekrana taşıyacak. Kıbrıs Türklerinin varoluş mücadelesinde büyük paya sahip olan mücahitlerin hayatları da dizide işlenecek.

Kıbrıs Türk tarihine adlarını altın harflerle yazdıran kahramanların hikayeleri, TRT’nin “Bir Zamanlar Kıbrıs” dizisiyle ekrana taşınacak. Kutlu davalarına yıllarca gönül veren mücahitlerin anıları hala taze. O günleri hüzünle yad eden mücahitler, TRT Haber’e konuştu.

11 yıl mücahitlik yapmış olan Metin Aybars, o günleri Kıbrıs Türklerinin en zorlu zamanları olarak hatırlıyor.

“Çok olaylara şahit olduk. Yani normal bir insanın hiç ummadığı bir zamanda bu kadar felaketlerle karşılaşması… Neticede ben de o zaman 22 yaşında birisiydim. İnanılmaz olaylara şahit oldum.”

“Epey zor günlerdi…”

Metin Aybars’ın eşi Şenay Aybars da iki tarafın tam ortasında kalan evinde mücahit Ecvet Yusuf’un şehit edilişini dün gibi hatırlıyor.

“Bir adam ‘Şimdi her şey olacak’ dedi bize, böyle bir moral verdi. Rum tarafı gizli gizli bizi beklerdi. Aman Allah’ım gidince yukarı anında adamın alnından vurdular. Böyle lap diye yattı kaldı. Biz aşağıdaydık yer altında. Kimse yok, düştü kaldı.”

Mücahitler 'Bir Zamanlar Kıbrıs' dizisini iple çekiyor

Mehmet Türkkan da kahraman mücahitlerden. Çocuk yaşta kurtuluş mücadelesine gönül vermiş.

“14 yaşımda gönüllü mücahit olarak cephedeydim. Benim arkadaşlarım, benim yaşıtlarım hepimiz öyle öğrenciyken, gece 6-12 nöbetinden sonra sabah 7’de okula… O şartlar altında okuduk, epey zor günlerdi.”

“Allah o günleri bir daha yaşatmasın”

Ada’da varoluş mücadelesinin neferlerinden biri olan Türkkan, o günleri hüzünle yad ediyor.

“Allah kimseye o günleri bir daha yaşatmasın. Hele bizim çocuklarımıza, torunlarımıza yaşatmasın. Çok zor günlerdi. Her taraf ambargo altındaydı, böyle şimdiki ambargo gibi de değil. Rum tarafının koyduğu korkunç bir ambargo vardı, barikatlar vardı. Bir bölgeden bir bölgeye gitmek adeta işkenceydi.”

Bir Zamanlar Kıbrıs' dizisi 1 Nisan'da izleyiciyle buluşacak

Yeni neslin tarihi öğrenmesi için fırsat

Kıbrıs Türklerinin yaşadıklarını TRT’nin büyük bir proje ile ekranlara taşıması onu da sevindirmiş.

Türkkan, diziyle ilgili “Valla çok olumlu olarak değerlendiririm. Var olabilmek için verdiği mücadeleyi anlatabilecek bir yapıya her toplumun ihtiyacı var. Biliyorsunuz tarih tekerrürden ibarettir. O tarihten ders almak, bizden sonra gelecek nesillere bir katkı olacaktır diye düşünüyorum” diyor.

Türkkan, dizinin yeni neslin tarihi öğrenmesi için önemli bir fırsat olacağı görüşünde. Dizinin yayına gireceği 1 Nisan’ı da iple çekiyor.

[TÜHA Haber Ajansı, 29 Mart 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.